I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Thursday, May 21, 2009

TIPU!!!

Sejak akhir2 neh saya banyak terima email yg entah apa2..salah satu tu email yg kengkununnya dtg dr cimb bank.. isi kandungan cam kat bawah ni:

Security Message -: No/52502

Dear CIMB Bank Customer,

Restrictions were placed on your account as we recorded access from an unauthorized third party. For security reasons, we suspended your account awaiting your verification and reactivation.

Reactivate
http://www.cimbclicks.com.my/

Restricted accounts will be closed / deactivated if not resolved within 10 minutes of notice. We regret any inconvenience caused.

Sincerely,

CIMB Bank Group

Sila jgn percaya u olls sebab saya rasa ini adalah penipuan semata2 kalau tgk email address dia pun dah tau bukan dtg dr cimb..sender dia alert@alert-firstx1.com

Pas tu kalau u olls perasan dlm email ni dia kata kalau saya tak reactivate dlm masa 10 minit dorang nak close account saya kan.. tipu tau sebab hari2 berikutnya saya still dapat email yg sama.. dah lebih 10 minit apasal tak tutup2 lagiks kan.. pas tu email yg latest saya dapat dia buat tajuk
"Important - Final notice" isi kandungan sejibik cam kat atas cuma kali ni dia tukar 10 minit jadiks 5 minit laks..keh keh.. so u olls jgn lah percaya link2 macam ni yg suh u olls activate account dr url yg dihantar ngan email..tak pasal2 dia dapat login id & password u olls..harus dikebas duit2 u olls kat dlm tu huhu..seramm beb...

3 comments:

Makcu Ina said...

Hello kak.. eds nye client includes cimb. Phish ni biasa jer, and kalau akak nak tau, bank never send email to us. Kalau dia nak, call teros and mintak datang bank ajer. Hehehe, thats why biler some security sites akan tulis hxxp instead of http pasal http dah boleh execute tros ke page tu. If u click, macam2 boleh berlaku and trojan akan di tanam ke pc ehehehee... interesting tau security, anyway ina baru jer lepas Paper CHFI. Alhamdullilah lepasssssssssss!... company anto, jimat duit ku =)... Adviseable, jangan bagi link itu =p. mekaceh...

Makcu Ina said...

Pastu nak gtau lagi satu, if nak bukak bank online, jangan bukak kat tempat umum the best is with laptop sendiri =p. Pasal kewujudan keylogger ni akan capture username and password orang. Hehe..

Alyda Ali said...

haah la kak ed...saya pun byk kali dpt...tp buat bodoh je la dh tahu sah2 diorg ni menipu....padahal buka online maybank2u ok je...mcm2 org nak bt jahat skrg ni...

Google