I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Sunday, August 31, 2008

Lepak2 kat hotel bluewave JB

Neh gambar2 kat hotel pil saya tinggal waktu kat JB ari tu.. kitaorg kan gi desaru, pil laks stay sini coz dorang nak pi jenjalan singapore etc.. Hari ahad tu lepas balik dr desaru, kitaorg lepak2 sini lorr sementara tunggu lunch pas tu nak gerak balik kl..

Best jugak bilik dia neh..siap asing ok tempat tido, tempat tetamu & ada small kitchen gitu..best aa..
Neh masing2 tgh asyik masyuk tgk tom & jerry sampai ketawa terkekek2small kitchen

Salam Ramadhan

Rasanya belum terlambat utk saya ucapkan selamat hari merdeka & menyambut ramadhan. Moga kali ini kita beroleh rahmat & hidayahnya. Insyaallah...ececeh..formal gitu ekekeeke

Banyak sms saya dapat dr member2 & famili..paling saya suka yg kat bawah neh.. may be u olls pun ada dapat tapi saya rasa nak share kat sini jugak..ini mak su kesayangan saya yg sms.

"Bergedung mana pun harta, bukanlah kaya namanya jika miskin budi bahasa..Segagah manapun tubuh, bukanlah wira namanya jika nafsu gagal dijinakkan..Secantik manapun nan ayu, bukanlah namanya ratu jika buruk akhlaknya.. Setinggi manapun darjatnya, bukanlah namanya mulia jika iman tanpa disemai.. Melangit manapun pengetahuan, bukanlah namanya cendekiawan jika ilmu tidak diamalkan.. Sealim manapun warak, bukanlah namanya ulamak jika takbur & riak.."

Harap2 taun neh saya dapat puasa penuh..mencabar tau u olls.. nak puasa dlm keadaan peknen macam saya neh yg tak leh langsung kelaparan.. perut memulas2 sakit gastrik lain macam dibandingkan kalau saya tak peknen.. adoiila..harap2 saya dapat bertahan sampai petang..

Waktu saya peknenkan najihah & danisha dulu..saya masih at early stage of pregnancy..dalam dua bulan gitu kot.. masa tu dengan tekak loya, air liur yg sentiasa tawar & tak leh kelaparan langsung.. saya bangun sahur tapi lepas selesai sahur semua yg saya makan kuar balik.. mmg saya tak leh puasa langsung...masa najihah saya cuma sempat puasa satu minggu..pas tu masa danisha lak..saya puasa 4 hari jer kot..hiks... memang jenuh nak ganti tau..dan saya masih belum habis ganti semuanya yer.. nak kena bayar fidyah dah neh pasal dah masuk taun lain kan. Tapi apa boleh buat mmg tak boleh tahan giler.. sapa2 yg penah peknen tau lah apa yg saya rasa...

Tapi kali neh..saya dah lepas stage loya2 tuh..stage kelaparan sampai gigil2 parkinson tu.. so harap2 taun neh saya dapat puasa penuh..caiyuk2..

Hari neh patutnya saya coti..tapi bengong giler nak mampos..aa bengang neh hiks..the other dba yg kat singapore tu tetiba hantar email tau kata tak sihat tak leh masuk opis..aaa tensi bangat mak..padahal dorang dah tau msia cuti hari neh..arghh tensi2..sorang lagiks dba kat mesia neh mc sakit mata.. so terpaksa la saya standby dr umah yer u olls.. pagi2 lagiks dah ada problem..hmm.. terpaksalahkan..may be dia sakit betul..apa la saya neh kan.. hahaha sebenarnya saya bengang tau sebab kalau tak hubby nak ajak pi macy pi tgk langsir raya hiks.. ye la macy la neh tgh ada promotion harga murah jugak lah kan..

Bulan neh (september) saya dah masuk shift petang..so esok saya start kejer kul 2 petang sampai 11 malam lah u olls.. sebulan neh saya kejer petang. Kitaorg rotate shift pagi & petang tiap 2 bulan sekali. 2 bulan pagi & sebulan petang..cam tu la rotate ngan the other 2 dbas tu.. so bulan neh giliran saya kejer petanng pulaklah..

Memandangkan saya kejer petang, saya malas nak kuar petang2 pi carik makanan.. so saya dah order dr mangkuttingkat.com.. u olls penah dengar tak? Aaa..kalau olls nak tau leh pi terjah homepage dia yo...http://www.mangkuktingkat.com/.. semua makanan2 neh dimasak oleh ibu2 tunggal & kebersihannya terjamin.. dorang siap hantar ke opis okes.. so saya amik pakej sebulan dengan nasik..saya cuma bayar RM111 sajork.. okes kan u olls?

Ari sabtu lepas saya ada monthly pregnancy chcek up kat spital bersalin razif klang.. excited nak pi pasal nak scan & nak tau gender baby hahahhaa.. kali neh saya pergi berdua jerk ngan hubby..pagi2 lagiks dah kuar..anak2 masih tido.. so dating berdua lah eheks.. i like.. lagipun saya cuak jugak pasal masa last visit doc cakap ada gula dlm kencing saya..ayoyoyo.. tak pernah mak kena kencing manis waktu peknen..takut la jugakkan..ye la umur makin meningkatkan..dulu saya peknen umur saya muda belia..so badan masih sihat dan kuat..kali neh umur dah 30+ dan peknen pun yg kalau ikutkan kali ke 5 la neh u olls..sebab saya penah keguguran sekali sebelum saya peknenkan danisha.. alhamdulillah kali neh bila check dah tak der gula dlm urine saya.. tapi kali neh doc amik darah semua la nak check hemoglobin etc. Masa scan saya & hubby tergelak terbahak2 tgk baby yg sangat aktif menendang & menumbuk kesana sini hahaha..doc pun cakap tgk tu dia melawan hahah agaknya dia bengang masa doc dok gelek2 scanner atas perut saya tu..dok penyek dia kot hahaha.. pas tu saya suh doc checkkan jantina dia, doc kata nampak cam girl tapi belum confirm..next month may be nampak lagiks jelas.. aiyark..nampak gayanya saya kena carik nama baby girl jugak lorr.. pas tu since baby tu tgh betul2 posing ala2 model terus doc print image dia tu..nanti saya amik scan yer u olls... Baby alhamdulillah sihat.

Lepas check amik ubat etc kitaorg terjah jusco bukit tinggi klang. pas tu cakap kat hubby purse koyak..ingat nak beli purse guess atau bonia hiks..hubby terus sengih terus ajak masuk butik guess lalalalala.. saya pun terus pilih2 yg berkenan di hati lorr.. hiks..i lap u laling.. kebetulan merdeka saleskan ada 20%..lepas pilih akhirnya saya pilih yg kat bawah neh.. harga asal RM159 after less dapat RM128..yeszaaa... suka2.. tq laling...hiks..
Neh lak purse lama saya yg plastik kad dah koyak tu..masih ok saya ingat nak jahit jerk bila2 rasa nak pakai leh pakai kan..

pas tu kitaorg singgah harvey norman nak cariks hob & hood utk dapur.. ee sangat seronok yer u olls sebab ada merdeka promotion neh kan..kami dapat rege murah and warranty 5 taun lalalala.. pilih2 akhirnya kami amik hob & hood electrolux.. harga dua2 tu cuma RM2600+ sajork + 5 years warranty..aa suka2.. hubby lak sambar external hdisk satu.. ingatkan nak beli printer sekali since printer kami sedia ada (3 in 1 , printer, scanner, photocopy) tu hubby dah bawak gi JB so ingat nak carik printer murah2 kat situ..ada la satu tu harga RM99 tapi dia tak kasik toner la pulok..so kalau nak beli toner RM60+ utk black & white.. so saya ckp kat hubby..jom kita tgk kat tesco lah.. hubby setuju..pas tu since perot pun dah kelaparan singgah makan kat kenny rogers..

Balik singgah drive-thru mcdonald tapau utk maid & anak2..pas tu terus proceed gi tesco shah alam.. carik printer... aa kat sini ok lah cuma HP printer 3 in 1 jugak harga pun ok.. RM150+ termasuk black & white toner & colour sekalik.. so sambar satu.. pas tu terus gerak balik umah..

Hari ahad lak saya tak kemana pasal saya standby..leceh lah nak gerak2 neh kang ada call susah nak kena balik umah etc.. so lepak umah sajor la..lagipun org harvey norman nak dtg hantar hob & hood tu kan.. aa tak sabar neh nak memulakan project kitchen cabinet neh hiks.. tunggu cina tu order tiles etc baru leh mula..harap2 next week leh la start.


Thursday, August 28, 2008

Jom layan gambar2 di Desaru..enjoice!!

Gambar neh haris yg amikkan..habis nampak lobang hidung saya & hubby hahahaha

Danisha suka tul main tepon.
Danisha budak tomei lagiks gebus hihihi
Malam pertama - BBQ ditepi pantai.
Hari Kedua..sementara menunggu activity utk anak2Pertandingan melukisHaris tengah mintak belon hahaha..lawak tau haris aka mr bean neh.
Mandi manda kat kolam...ada insiden mencemaskan kat sini nanti saya citer kemudian yerk..hiksDanisha with uncle azrul (Hubby's housemate)Malam terakhir, Dinner 'Hawaiian night'Gambar saya & najihah tu haris yg amik.hahaha kesian dorang neh..kena mekap mcm pompuan & cat walk hahaha..siap ada yg kena tunjuk perut tu yg tak tahan tu hahaha lawak gilak..
sekian adonya..

Wednesday, August 27, 2008

Ngantuks Zzzzzzz

Saya ngantuk giler neh u olls.. Dr tadi asyik menguap sajork sampai berair2 mata. Mlm tadi saya tido lewat..nak dekat kul 1 pagi.

Mlm tadi saya dapat call lebih kurang kul 11 mlm kata ada problem kat database cognos application kitaorg. So terpaksa lah settlekan sebab bulan neh saya on standby. Sambil2 tu sempat gaks update blog kakakaaka.

Malam tadi saya balik lewat dr opis.. Kul 9 mlm baru sampai umah. Hujan dr tengahari yg tak berhenti2 siap dengan ribut petir bagaikan.. Jalan jgn citer aa jem giler. Tu pun saya paksa adik saya kuar dr HP jugak ye la nak tunggu sampai hujan benti sampai bilakan dah lah saya ada appointment ngan kontraktor yg nak buat kitchen cabinet tu kan. Sampai puncak alam kebetulan ada pasar mlm terus beli makanan.. X kuasa mak nak masaknyah dah lewat2 cam gitukan.. Sampai umah terus sapedek dulu pasl perut dah berkeroncong. Lebih kurang kul 9.30, pil saya sampai.. X lama kemudian cina contractor tu lak sampai.. So discuss2.. Tunjuk contoh2 gambar dlm internet design camana etc..ukur dapur etc..malam jumaat neh dia dtg lagiks bawak pelan yg lukis cantik2 dan quotation.. Eee tak sabarnyerla hai.. Teruja neh hiks.. Berdebar pun ada nak tunggu hasilnya kan..harap2 semua mcm yg saya hendaklah..

Mlm neh hubby balik..yeszaa..happy2..hiks. Jumaat hubby keje tapi gi opis kat menara tm lah.. Pas tu hubby coti 4 hari yeehaaa..

K lah nak sambung kejer daa.. Leceh tul la nak update jerk kena guna blackberry.. Bohsang..

Tuesday, August 26, 2008

Perjalanan ke JB & Desaru

Pagi jumaat tu awal2 pagi lebih kurang kul 6.30 lepas saya dah mandi, solat subuh bagai..kejut anak2.. senang tul nak kejut najihah & haris kali neh pasal bila saya sebut..nak jalan2 pi JB jumpa babah tak? nak tido hotel tak? Kalau nak cepat bangun mandi siap2..dan dan tu semua bukak mata eheheh... so suruh maid mandi & siapkan dorang sementara saya kemas2 sikit lagiks apa yg patut.. make sure bekalan pampers & baju2 cukup waktu di sana nanti.

lebih kurang kul 7.30 pil sampai kat umah..since kitaorg semua neh lum sarapan dan semua org dah kelaparan so breakfast dulu kat kedai mak alang, puncak alam. pas tu lebih kurang kul 8+ gitu terus bertolak ker JB... najihah kejap2 tanya..kita sampai mana dah ni mama? ni kat mana mama? bila nak sampai JB ni mama? adoii aa letih nak menjawab..agaknya dia dah boring la kot kan dok lama dlm keter tapi tak sampai2 jugak hahahaha... serius jalan menghala ke JB neh sungguh la membosankan hahaha... tak macam highway lain apasal ek? tapi saya rasa mmg sangat2 membosankan hiks.. haris & najihah lak macam anjing ngan kucing kat dlm keter tu..tak leh bersentuh sikit ada jer nak membalas.. ye la sempit kan..saya, maid, najihah & haris kat belakang..danisha lak dok ngan mak mentua saya kat depan.. nampak gaya kena beli keter besar cepat2 neh hiks... si haris tu gaduh2 ngan najihah..menangis sampai termuntah.

At last kul 12+ sampai jugak kitaorg kat JB...berpandukan email direction yg dihantar oleh hubby ker blackberry saya jumpa jugak kitaorg opis hubby kat danga bay tu... sampai situ tunggu hubby turun..sementara hubby turun anak2 dah berlari2 kat situ.. masing2 tak sabar nak jumpa babah dorang.. termasuklah saya mamanyer neh hiks..

bila hubby dah turun.. semua gumbira tak terkata la..anak2 apalagi semua duk pulun peluk babah dia... mama dia tunggu malam karang la kan opps terlebih sudah kakakakakaka
rindu giler kat hubby..bila hubby gosok2 tepuk2 kepala saya rasa cam hilang rindu gitu..walaupun baru 5 hari tak jumpa tapi serius sejak hubby dok JB asyik rasa rindu sajork...may be jugak sebab saya tgh peknen so perasaan tu lebih sensitip la kan.. hiks..

Pas tu kitaorg terus gerak gi jusco berdekatan apartment hubby..lunch kat situ dulu... lepas semua dah kekenyangan gerak ker apartment hubby..mandikan anak2..tukar baju etc terus gi ker bluewave hotel hantar pil saya.. pas tu terus kitaorg gerak ker Desaru.

Jauh jugak rupanya Desaru dr JB neh yer... saya pernah la lalu ikut sini pasal dulu adik lelaki saya yg no 2 tu kejer as manager estet under boustead kat teluk sengat estate tuh.. so saya dah biasa la jugak jalan situ.. hubby lak cam caya tak caya jerk..betul ker jalan neh hiks..siap tepon colleague dia beberapa kali confirmkan jalan hahahaha... kul baper ek kitaorg sampai sana..lebih kurang kul 5 kot.. terus gi register amik kunci bilik etc..

Kami gi Desaru Golden Beach Resort.. keadaan resort tu cam kelam jerk tau.. may be jugak sebab hujan kan..tapi saya rasa cam spooky gitu..kalau bukan family day lah kan..kalau cuma family saya jerk harus saya ajak balik pi carik tempat lain hahahaha.. pas tu bila masuk bilik lak cam dah lama benar org tak datang..berabuk..lantai lak berpasir huhuhu sangat tak selesa.. ari tu family day company saya buat kat cherating saya rasa bilik kitaorg tu pun dah lama tak der org duduk berabuk jugak tapi tak der la seteruk yg kat desaru neh.. kita ngan anak2 kan cam tak selesa jerk.. pas tu bila malam2 saya nak bangun buat susu utk danisha pun cam seram semacam jerk..hahahaha.. dah lah malam pertama tu danisha susah nak tido..itupun hubby dok pasang ayat quran kat laptop dia sampai pagi..

K lah saya sambung kemudian..dah nak balik neh.. tapi walau macamanapun kami satu family tetap enjoy menghabiskan waktu2 bersama di sana.. sampai nak balik tu pun sian tgk hubby yg cam susah & sebak nak lepaskan anak2 dia balik kl semula..

Monday, August 25, 2008

Angan2

Kami kan kengkununnya nak mengcasa impian kan umah la kan..hiks ye la.. umah ku syurga ku kan tentula nak kasik selesa & cantik hiks.. saya sangat2 berkenan kalau kat depan umah saya, saya nak buat cam kat bawah neh.. santek kan u olls.. saya suka nampak tegap & kukuh.. kat area umah saya ramai yg buat kayu ukiran2 tuh.. saya tak minat la u olls kayu2 neh.. bukan apa bagi saya kayu neh cepat nau nampak kusam & susah nak jaga kan..silap haribulan leh reput.. lagiks satu saya rasa cam kedai tom yam pun ado hiks.. so saya suka cam kat bawah neh..simple sajork..


neh lak rumah saya hiks.. x der apa2 la u olls..hiks malu i..



nota kaki: yeehaa rabu neh kontraktor yg nak buat kitchen cabinet tu nak dtg discuss kat umah.. tak sabar neh nak memulakan project pertama mengcasa impian kan umah hiks..lalalalallaa

Sunday, August 24, 2008

Yuuhuuuss

Saya dah balik dr Desaru.. banyak benda nak citer & banyak gambo nak upload ekekeke..
Tapi hari ni & esok saya training la u olls.. so tgk lah kalau balik training, kalau saya rajin baru saya update ekekekeke... daaaa

Thursday, August 21, 2008

Esok saya coti..

lalalalala tak sabar neh nak abis kejer ari ni.. esok saya dah cuti2.. pagi2 lagiks saya akan berangkat ker JB satu family sekali ngan parents in law saya.. nanti sampai sana hubby dah book kan hotel utk PIL.. kami anak beranak lak gi desaru.. najihah dah excited semacam bila saya cakap kita tido hotel hahaha bagi dia tido hotel tu gi cuti2 mesia la tu hahahaha... tapi satu barang pun saya tak pack lagiks..hiks... malam neh la buat semua tu hahaha... kalau sempat saya update la apa2 thru blackberry saya yer u olls... daaa...

Wednesday, August 20, 2008

Haris in the cabinet




Haris loves to hide in the cabinet. This time i managed to catch him hehe.. oit haris apa kau buat tu aaa???

Kain Baju Raya

Taun neh tema baju kami color pink...hihihihihi... entah naper taun neh saya gi beli kain2 yg berunsur color pink kan so terpaksa la hubby ikut color pink jugak nyeh..nyeh..nyeh..

selalunya tiap taun cam tu la..beli baju saya dulu..so yg lelain kena ikut color baju saya la..hiks..lalalala...

Neh kain yg saya rembat masa gi nilai 3 ari tu.. kain tu semeter RM20+ baper ntah tak ingat dah tapi lepas mintak kurang dia kasik RM17 semeter..ok la kan... saya kan sajer jer beli kain baju kurung utk saya sekali..tapi rasanya time raya nanti dah tak muat saya nak pakai baju kurung hiks... tentunya peyut saya neh dah memboyot kan hiks..so beli tu pasal nak jugak ada baju kurung baru hiks..lepas bersalin la pakai kan hiks.. saya rasa saya nak beli jubah munawarah lah utk baju raya saya nanti..jubah color pink... ee saya suka tau coz jubah2 munawarah tu semua santek2... i like...semua kain2 neh saya dah hantar kat taylor puncak alam.. first time hantar neh..saya bagi contoh baju..tak tau la camana hasilnya nanti.. tunggu sajor la.. kalau tak tantek..lepas neh tak yah hantar dah.. selalunya saya neh beli baju kurung yg dah siap jerk.. tapi itu hari alang2 dah pi nilai3 kan..so rembat la jugak hiks..

neh kain baju utk najihah & danisha.. sedondon najihah & danisha nanti..eee tak sabar nengok dorang pakai baju seragam neh hiks... sebenarnya saya nak cariks kain cotton utk dorang sekali puas saya rayau kat nilai 3 tu tak der pun jual kain cotton rupanya.. ker ado yer? entahlah saya tak jumpa la u olls.. tantek tak bunga kecik2 color pink neh?
neh pulak saya punya..tantek tak u olls? Ada color pink sket2.. lembut kain dia neh.. saya rasa ok la kot.. sweet jer saya tgk dimata saya la hiks..Utk maid pun saya beli color pink jugak hiks... so pas neh kena cariks baju melayu hubby & haris la.. dan juga jubah saya hiks.. lalalalalala

Tuesday, August 19, 2008

Danisha budak cembeng

video


video

nota kaki: sila abaikan suara saya yg ala2 itik serati tu yer hiks..masa neh saya batuk & sakit tekak.. semua video neh video lama tak silap bulan 6 ari tu sebelum saya pi US ari tu.. saya upload kat sini atas permintaan hubby yg merindui anak2nya..

Haris aka mr bean

Haris neh kan mmg kelakar tau.kengkadang aksi2 dia sejibik aksi2 mr bean hahahaha.. cuba korang tgk video neh..cam mr bean kan suka interprem belakang2 hahahha


video

JB

Lama benar dah saya tak ker JB..rasanya paling last masa saya form 3 kot.. masa tu parents saya tinggal di Kg Penggawa Timur sebab ayah saya yg bertugas sebagai tentera masa tu kejer kat Kem Tebrau. So masa tu saya kat MRSM Terendak Melaka bila cuti pendek jerk selalu la saya balik ke umah parents saya di Johor tu.. Masa tu Jusco Taman Pelangi pun baru siap dibina.. so kat situ la kalau saya selalu pi pun.. ada jugak sekali sekala kitaorg gi singapore sebab adik nenek saya ada kat sana.. dia pindah singapore waktu dia & husband muda lagiks..so anak2 semua lahir kat singapore dah jadiks warga singapore dah.. so kalau sampai kat singapore tak risau leh gi umah tok ngah saya tu & gi umah anak2 dia :-)

Best friend saya masa tu pun, shuhaila tinggal kat taman pelangi tu..so selalu la pi umah dia kat situ.. tapi bila saya form 4, ayah saya dah ditukarkan ker kelantan.. 2 tahun lebih jugak lah ayah saya kejer kat kem tebrau tu.. so rasanya tu lah kali terakhir saya gi JB..

Jumaat neh..setelah sekian lama saya akan ke sana semula...hmm.. mesti dah byk perubahan kan.. entah2 kg penggawa timur tu ada lagi ker tak entah..

Cuti Approved..yehaaaa!!!

Cuti saya jumaat neh approved.. lalalalalalala.. saya nak pi Desaru neh... join family day company hubby... lalalalalala...

Sunday, August 17, 2008

Ustazah Mashitah

Gambar lama neh.. taun 2005 tak silap saya la.. gambo kat company lama


Ramai org kata muka saya macam ustazah mashitah... mana2 saya pegi org akan kata.. muka awak macam muka ustazah mashitah lah.. err awak neh adik dia ker? hihihi... vangga2...hiks..adik ustazah tu.. best nyer la kan... ustazah glamer laks tu hahahhahaa

Ada sekali tu masa kat dlm lif kat opis saya neh..terserempak la ngan bebudak lelaki dr satu company neh.. dia pun tanya la saya...

Bebudak tu : "awak neh macam ustazah mashitah lah"

Kebetulan masa tu saya berdua ngan opis mate saya.. opis mate saya neh memandai jerk nyampuk..

Opismate saya: "Eh kau tak tau ker.. dia ni adik dr mashitah lah"

Bebudak tu: "Ye ker kak? La patut la"..pas tu dia cam blur2 sebab saya dah nak ketawa terbahak2... "eh akak betul ker neh.."

Pas tu kebetulan dah sampai ground floor pas tu pintu lif tu pun terbukak.. dengan selamba jer opismate saya jawab..

opismate : "betul la..adik beradik lain mak lain bapak" hahahahhaha...

bengang jerk bebudak tu kakakakaka.. sian dorang...ahahahha..saya pecah perut nak ketawa.. lawak pulak saya rasa haahahhaa..

Hari sabtu lepas pun ada sorang budak pompuan tegur saya..dia pun kata ustazah mashitah mmg ada sorang adik pompuan yg muka sejibik cam ustazah mashitah..pasal dia pernah satu sekolah dulu..so dia pun memula ingat saya ni la adik ustazah mashitah hiks..

Masa najihah waktu kecik pun ada peristiwa kelako jugak saya rasa..masa tu dia umur 2 taun kot ker belum 2 taun..tapi jihah neh kan cepat cakap..sekali tu dlm tv kuar ustazah mashitah..tetiba dia jerit.."eh mama..mama.." sambil tunjuk2 kat ustazah mashitah dlm tv tu hahahahahhaa...

Dulu pun saya pernah masuk who wants to be a millionaire..saya dok kat kerusi keliling tu jerk..tak dapat kedepan pun pasal saya tekan jawapan lambat sikit jerk dr cina yg dapat kedepan tu.. masa tu saya baru 2 minggu bersalinkan najihah.. hahahaha.. masa rakaman tu, Jalaludin hasan siap gi kat tempat saya and cakap..muka awak macam muka ustazah mashitah..saya senyum jerk.."oh ye ker?" itu jer yg mampu saya cakap hiks...pasal masa tu tgh darah gemuruh tunggu nak tekan button2 tu...hahahaha..

best jugak kan kalau saya neh betul2 adik ustazah mashitah..hiks..ngeh..ngeh..ngeh..

Dr kesengsaraan terbit keinsafan & kejayaan

Okey... saya tak mo lagi diselubungi oleh mood2 negatif neh..saya mesti ceria macam selalu.. terima kasih pada semua yg memberi kata2 semangat pada saya.. serius kata2 semangat u olls sikit sebanyak dapat menghapus kesedihan di hati saya...saya sayang u olls...

Bak kata hubby, kalau saya tak dipelihara oleh arwah atuk & nenek.. peribadi saya tak akan macam neh.. jati diri saya tak akan macam neh.. bersyukur lah sebab arwah atuk & nenek saya telah mencorakkan sikap & peribadi saya dengan baik sekali. Ya semua ada hikmahnya.. Alhamdulillah.. Tinggalkan semua yg berlalu..dan terus melangkah kehadapan.. benarlah kata org dr kesengsaraan & kesusahan akan terbit keinsafan, kejayaan & kebahagiaan.. Allah itu maha Adil..

Hari sabtu lepas..hubby bawak saya gi jenjalan ker IKEA..nak mengubat lara dihati isteri dia neh la katanya kan hiks.. sebenarnya nak survey2 kitchen Cabinet kat situ..dah ada yg berkenan pas tu nak tau la camana servis dia etc..sekali tu mamat yg jaga situ sangat kerek nak mampos..patah angin kitaorg..terus cancel..huh.. So jenjalan tgk2 sajor la.. sempat gak la belasah satu, dua barang eheheh..

Apa yg saya beli tau :
~ set pinggan mangkuk (ee suka2..tapi lum guna lagiks neh..simpan tunggu cabinet siap baru leh guna..kalau tak tak tau nak letak mana hahahaha).
~ tempat alas pinggan kat meja..
~ set sudu & garfu..

eee tak sabar neh nak buat kitchen cabinet..baru nampak kemas dapur kan... lepas neh nak pi survey mama's kitchen laks... tgk la mana yg berkenan kan..tak leh gopoh gapah nak buat kan kena survey baru puas hati...lalalalalala..

Semalam laks, Ahad, saya on standby...lebih kurang kul 5 gitu saya dapat call dr Singapore..huhuhu ada problem la pulak kat one of the system neh..saya troubleshoot error tu dr kul 5 petang sampai kul 11 malam baru settle..huhuhu... kul 9 saya benti jap masak sardin cincai2 & goreng telur...sian anak2 dah kelaparan...sib baik dapat settle gak... kul 11 lebih saya baru nak makan...tapi masa tu agaknya perut dah masuk angin kan.. lepas semua dah masuk perut tetiba rasa semacam... terus gi toilet..waa semua kuar balik....kosong balik perut saya.. pas tu terus solat & ajak anak2 tido.. Lebih kurang kul 1 lebih tetiba danisha menangis menjerit2.. mata pejam tapi menjerit2..saya tak sedap hati..terus saya pasang ayat2 pelindung dr jin & syaitan - doa ruqyah. Ayat2 dalam doa neh ustaz dah susun elok2 utk menghalau gangguan jin & syaitan..sambil tu saya baca2 jugak la ayat kursi kat telinga danisha.. memula tu tangis dia makin kuat pas tu saya tepuk2..sambil baca ayat kursi..terus dia senyap & lena sampai la pagi..

Pagi neh saya bangun lewat..huhuhuuhu saya tak larat okes nak bangun awal..so ari ni lewat sikit sampai opis..sampai kul 8.30 gitu la.. oklah..saya nak pi wat kejer dah.. nak kena hantar root cause analysis sekali kat manager2 & director IT saya utk kes semalam..daaaa....

Friday, August 15, 2008

Ayah

Entry jiwa kacau...

Amat bertuah pada mereka yg rapat ngan ayah masing2...saya kadang2 iri hati melihat kemesraan mereka...mungkin begini perjalanan hidup saya yg telah ditentukan tuhan..saya dibela dr kecik..sejak dr lepas pantang oleh arwah atuk & nenek...

Amat beruntung mereka yg dijaga oleh kedua ibu bapa masing2... hmm...

Saya rindukan kemesraan & kasih sayang seorang yg bernama 'Ayah'....

Kenapa ada sajer sesuatu yg tidak kena pada saya di mata ayah saya? Kenapa hanya saya seorg shj yg tidak dijaga oleh ibu bapa kandung saya? Kenapa mereka tidak dapat melayan saya seperti mereka melayan adik beradik saya yg lain? Hmm.. mungkin ada hikmahnya..

Bersabar & bertawakal... hari yg mendung takkan selamanya kelam.. suatu hari nanti cahaya pasti menjelma..

Ya Allah..ampunilah aku kiranya aku telah mengguris & menghiris hati & perasaan mereka...

Mungkin sebab ini lah saya dikurniakan ibu & ayah mentua yg begitu memahami, menyayangi saya seperti anak sendiri. Syukur alhamdulillah. Walaupun kita kekurangan di suatu sudut..perancangan Allah itu baik sekali..ditutup kekurangan itu dengan memberikan kelebihan di bahagian yg lain.

Nama

Entah kenapa ek saya rasa cam baby dlm peyut saya neh boy hiks... so la neh bila free jerk saya mesti dok carik2 nama yg best2 hiks..

saya suka nama irham - ada saper2 tau makna dia tak? Saya ada jumpa cam maknanya belas kasihan (compassion) tapi tak sure betul ker tak.. ada sesapa tau leh kasik tau saya yer.. toche2 :-)

Saya suka sebab saya rasa cam korporat gitu hiks..

En.Haris..
En.Irham hiks..

poyos... hiks

So saya ingat nak gabungkan cam gini :

Muhammad Irham Arif - (Insan yg terpuji, yg punya belas kasihan & berpengetahuan) - okes tak hiks..

Nak tanya hubby neh kalau dia suka , kalau confirm lepas scan boy...saya nak start cakap2 ngan baby dlm peyut neh panggil dia irham..suh kakak2 & abg dia cakap2 sama hiks..

Thursday, August 14, 2008

Satu2nya jam ku kini

Hadiah pemberian hubby sempena birthday saya yg ke-32, 9 Disember 2007 .. (see saya dah tuo yer u olls..hiks)Ada satu lagiks jam vinci, tapi yg tu ada tercabut sikit nak kena pi gam dulu..baru leh pakai hiks..

Koleksi Handbag saya

Saya tgh sedih so layan lah yer..saya nak letak semua2 koleksi dlm entry hari neh..mana tau tetiba kot2 hilang tetiba lak nanti hiks.. hari neh saya tak dak mood nak bekerja..saya masih demam..badan saya panas..hidung saya sok sek sok sek & kekadang tersumbat dek kesejukan air-cond opis saya, mata saya merah..tekak saya sakit..kdg2 diselang seli dengan batuk2 berkahak..ohh..tapi saya x leh mkn ubat sebab kalau saya makan saya gone...ngantuk gilos...dan saya tak kuasa nak rehat kat umah disebabkan pompuan tu ada kat umah saya sekarang uwaaa...tension..gilos.. Sib baik malam neh hubby balik..miss u sooo much laling..

so u olls layan la koleksi hbag saya yg tak seberapa ni yek..

Hbag pemberian hubby sempena bonus dia taun 2007 hiks..i like.. tetiba satu hari tu, dia ajak saya lunch date kat marche pas dah makan2 dia bawak saya singgah butik guess..pas tu dia suruh saya pilih mana yg berkenan hiks..so saya pilih yg paling murah & praktikal sajor la..hiks..belah dalam ..Neh saya beli kat US, kat Butik Guess, Tanger Outlet, Lancaster (summer 2006)
XOXO - saya beli kat ROSS, willow Grove Mall... kain velvet..saya cuma pakai sekali sekala sajork..sayang takut berabuk hiks..Jenama apa ntah..tak femes pun jenama dia....tapi saya beli sebab saya suka design dia..saya beli kat Takashimaya, Singapore.. sebenarnya memula saya berkenan yg kulit betul design sejibik cam neh..sekali tgk harga SGD200+..tak kuasa mak nak belinyah..pas tu tetiba amoi sales girl tu cakap ada design yg sama, brand yg sama tapi bukan dr kulit.. harga murah sajork..SGD60.. so lepas dia tunjuk terus saya belasah la hahahaha
Neh pulak saya beli kat gedung Mustafa, Singapore..hiks.. saya punya yg purple tu yer u olls.. saya beli souvenir utk mak, mentua etc..so harus la ada satu utk saya jugak kan hiks.. kain dr silk..sangat2 jarang guna..may be kalau gi dinner kalau bersesuaian ngan baju elok la pakai kot.
Neh hubby belanja..saya beli kat vinci..murah sajork..RM60 hinggit kot...
belah dalam..
Sling bag..saya beli kat ROSS, willow Grove Mall masa gi US tempohari. XOXO - usd14.99 sajork..
Apasal saya beli beg neh pun saya tak paham..pasal la neh saya tak baper berkenan la pulak hiks.. saya cuma pakai masa pi training kat Oracle Msia ari tu lepas balik dr US sebab dia muat letak telekung hiks.. lepas tu saya tak pakai2 dah..hiks..yg neh pun saya beli masa kat US ari tu, kat ROSS, willow Grove Mall.
Neh pulak beg yg saya suka pakai...hiks..nampak tak yg colour oren yg saya kelek kedepan tu hiks (sebenarnya dia bagpack)...sebenarnya colour pink merah2 sikit..apasal jadiks oren ntah..jenama FOSSIL..saya beli kat Tanger Outlet, Lancaster jugak.. material dia cam kain jeans gitu tapi lembut.
Lastly..hiks pehal lak letak gambo purse lak neh kan hiks..satu2nya purse saya.. Attiene Aigner saya beli kat US jugak...USD7 sajork... sebenarnya semalam..danisha yg suka tarik2 segala kad dlm purse saya neh kuar telah tarik sekali plastik tempat letak IC kat dlm tu..memang lah ada koyak sikit sebelim neh..lum sempat saya jahit..danisha dah rabakkan semua huhuhu..so since kitaorgnyer 7th anniversary tak lama lagi dah hiks..saya ingat nak mintak purse guess ker bonia ker dr hubby hiks..amacam u olls...lalalalalala.. tapi sebenarnya saya sayang purse neh..kecik tapi byk compartment..
Google