I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Thursday, May 14, 2009

Ingatan utk Diri Sendiri

Cara2 memandu di US

wekekeke.. poyos.. hari2 kena baca neh takut lupa wakakaka.. yer sile gelakkan saya.. saya bukanlah pemandu cekap cam u olls yg dah bertahun2 bawak keter.. so saya tak heran kalau u olls terror dr saya wakakaka.. kalau u olls nak kata penakut pun saya tak heran sebab mmg saya penakut tapi saya harus berbangga... bawak keter terus kat US wa cakap lu..hahaha.. (ayat kasik semangat kat diri sendiri ekekekek..)

1.) Ingat! Konsep short turn, right turn...since sini left handed drive berbeza ngan mesia, saya ada satu formula dlm kepala yg saya dok ingat biler tiba simpang... kiri maknanya long turn.. sebab kena amik corner lane yg jauh dr saya.. kalau kanan pulak adalah short turn.. amik lane yg paling dekat ngan saya..ader paham?

2.) Lane kuning di tengah2 adalah utk masuk simpang.. oh saya rasa konsep lane kuning ni sgt bagus..senang saya nak masuk jalan besar dr simpang atau dr jalan besar ke simpang2...katakan ada 5 lane, lane tgh2 garisan colour kuning, mana2 keter tak leh masuk kecuali apabila dah nak masuk simpang.. senang utk org2 yg lembab macam saya nak masuk jln besar dr simpang..sebab masa masuk tu terus pi kat lane tgh tu..tak der keter kacau..pas tu barulah kasik signal pelan2 masuk kanan..

3.) Kalau traffic light tu ada 4 bulat (selalunya 3 bulat jer kan i.e merah,hijau,kuning).. bulat yg paling bawah adalah lampu utk masuk simpang kiri..yg tiga kat atas tu adalah utk jalan terus..

4.) Kalau kat traffic light tu tak der lampu utk kekiri, bila jalan yg terus hijau.. kiter leh belok masuk kiri tapi kena tgk make sure tak der keter yg terus dr depan..maknanya kena pandai2 tgk clear tak der keter, terus potong masuk kiri.. Kalau lampu merah dia blink2 maknanya kalau clear atau tak der keter leh jalan masuk kiri..

5.) Kalau nak masuk simpang kanan paling senang sebab dia short turn kan so, tgk clear leh masuk.. Ada paham kah u olls? Kalau tak paham tak yah susah2 hahaha.. rujukan ni leh u olls gunakan kalau u olls dtg mandu kat US nanti ekeke.. so sila bookmark entry neh utk rujukan masa hadapan wakaakaka..

6.) Oh ya satu lagiks..kalau buh minyak..kiter kat mesia suka goncang2 ketuk2 hos tu kat dlm tangki sebelum tarik kuar kan kengkunun tak nak kasik meleleh ker apa ker saya tak tau la pulak apa tujuan nyer kan.. sila jgn sekali2 amalkan disini (US lah) yak..coz sini statik adalah sangat tinggi..silap haribulan masa ketuk2 goncang2 tu terpercik api disebabkan statik tu..tak pasal2 kedababom..huhuhu... so ingat tu yer anak2 keh keh keh

sekian entry merapu dr saya ..daaa...nak titun..bye

4 comments:

nestumrasberi said...

uhh uhh konpius akak
apapun selamat memandu dengan sopan-santun dan berhemah
hihihi akak suka potong double lane bila keta depan bawak cam siput. tak rock la beb bawak slow2!

saudah said...

uish..yoyo je odah baca..tapi tak paham-paham..
walaupun odah dah bawak keta lama, tapi kak ed lagi tererrr tau..terus bawak kat US sana.

Ina said...

Dear Intan,

Mak long memang seriau kalau right hand drive. Kat sudan pun righthand jugak... memang tak teringin pun nak pegang stereng sebab takut wo.... Nanti balik Mesia boleh la drive sendiri kan? kan? Hehehe Kereta pun dah keluar baru kan? hehehe . Ayat untuk menenangkan diri nanti boleh guna camni... "Kalo aku boleh drive kat US, kat Mesia takkan tak boleh?!!" Amacam? Whateverpun, drive elok2 kat tempat orang.

SharHanah said...

kat US, pemandu2 sume sopan santun. Tak macam kat m`sia... so,kak ed kena sopan santun tau.

Google