I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Wednesday, March 31, 2010

Happy Birthday Abah!!

Hari ni harijadi ayah mentua saya yg ke 64 taun..

walaupun usia sudah 64 tapi abah mentua saya alhamdulillah masih sihat.. masih kuat cam org umur 50an sajork.. mungkin sebab dia ni jenis tak dok diam.. ada jerk aktiviti harian dia..

pagi hantar mak mentua saya gi kejer.. lepas tu pegi jogging..pas tu kat umah, vacuum, mop umah, basuh baju, sidai baju, lipat baju, gosok baju mak mentua saya, baca paper, buat homework bahasa arab, baca quran, baca paper pas tu petang kuar balik amik mak mentua saya dr opis terus pulak pegi sekolah najihah.. walaupun saya bayar van sekolah jihah, tapi abah mentua saya ni jenis tak sampai hati tgk cucu, mesti nak jugak tunggu & amik cucu dia tu dr sekolah.. pas tu bawak balik umah dia... si najihah cukup suka la.. dapat layanan kelas pertama dr atuk & wan dia hehe.. makan wan dia suap, mandi atuk mandikan siap gosok2 daki.. sampai la ni dia cakap apa tau kat saya.. mama tgk lutut jihah dah tak hitam.. atuk gosok hari2 lutut jihah hahaha..

kalau ada apa2 berlaku kat jihah kat sekolah, dia la org pertama pi jumpa cikgu najihah... cam contoh ari tu classmate jihah buli dia, hasil kejer family tree najihah kena conteng ngan kawan2 dia.. dia conteng gambar2 yg najihah lekatkan kat manila kad siap tulis sibodoh etc.. najihah tepon saya dr sekolah sambil nangis2.. najihah ni kalau kat umah ngan adik2 berani sgt tapi kalau kat luar takut nak sound kawan2 sendiri.. hubby kata yg sebenarnya dia tu takut kena sisih ngan member2... so saya cakap kat abah mentua saya.. so abah mentua saya la gi jumpa cikgu najihah bagitau.. bukan la kami nak campur urusan budak2.. tapi nak bagi budak2 tu tahu jgn suka buli2 org.. atlis lepas ni tak der la dorang berani buat lagi kan.. lagipun bukannya ayah mentua saya gi marah dorang.. dia cakap elok2 la ngan cikgu tu.. lepas tu terus budak2 yg buat tu dtg jumpa, salam & mintak maaf pada najihah..

mmg beruntung mak mertua saya dapat suami penyayang & rajin macam dia.. kami pun beruntung sebab dapat ayah & mentua yg TERBAIK... pernah sekali saya mimpi ayah mentua saya meninggal.. saya boleh nangis teresak2 dlm mimpi tu & biler sedar dr mimpi pun mmg betul2 nangis teresak2 sebab saya mmg rapat ngan abah mertua saya..

Harapan saya semoga abah dikurniakan kesihatan yg baik, dilindungi dr segala perkara2 yg tak elok/musibah & murah rezeki & panjang umur.. amiin..

Kami sayang abah!!

Monday, March 29, 2010

sebagai tanda kenangan

Saya mahu beli ini sebagai tanda kenang2an atas sesuatu yg saya lepaskan dengan redha.. saya akan serahkan hasil penjualan tanah pemberian arwah atuk & nenek saya pada saya kepada kedua ibubapa saya yg lebih memerlukan.. parents saya akan bagi sikit utk saya, jadi saya ingat sbg tanda ingatan/kenangan2 pemberian arwah nenek saya tu, saya nak beli set cincin & bracelet emas putih... itu gambar google yak u ols wekekee.. tak dak lah sejibik sejibon cam gitu saya nak belikan.. hahaha... semoga hidup saya lebih berkat..amiin.. oh jgn lupa kena tolak zakat jugak tu hik hik

kaki buli?

Alamak.. jahat ker saya dulu ek keh keh..

Aisyah ni junior saya masa kat matriks kulim/kuala nerang & uum.. mmg wajah kami hampir seiras.. semalam aisyah kasik komen cam bawah ni kat facebook.. adeh.. saya pun dah lupa saya ni pernah buli dorang hahaha.. adoila.. sori lah aisyah.. keh keh.. tapi macamanapun buli manja jerk sebab lepas tu batch saya & junior saya tu mmg ngam giler hik hik..

"Haha.lupa lak dulu kita pernah digelar twins kan..ingat lagi x lagu seksa ukays yg k ed dera aishah suh nyanyi masa orientation week kat kolej mara kulim tuh..hehe..sejak tu la diorng kata kita kembar..muka n suara sama..nyanyi x hengat...xpe k ed..nx time jumpa kita amik gambar ek..bye"

i'm cori :-)

Sunday, March 28, 2010

Kepandaian baru qaireen

argh.. tensi2 tak leh nak upload gambo...quota sudah exceed limit maa... semua website image hosting kena block pulak tu kat opis neh.. hampagas tul..hmm.. so update tanpa gambo jer lah yak u ols..

ni nak citer pasal skil2 terkini qaireen @ 14mos/ 1 taun 2 bulan... giler kagum saya wei u ols hak hak.. esp tgk skil nak bercakap dia tu.. geram nengok..

~ Kalau bukak baju dia, tinggal diaper jer, dia tau la tu nak mandi, tak sabar2 nak terkam masuk bilik air.. kalau kiter tanya "baby nak apa?" nanti dia jawak "nak andi"..ooh so clever..clap clap hahaha.. poyo sungguh mak kau ni qaireen oi keh keh..

~ Kalau pakaikan dia clip cantik2 atas kepala.. pas tu saya cakap.. "wah..cantiknya qaireen".. pas tu dia balas "ntik..ntik?" sambil tangan tunjuk kat clip rambut tu..hahaha.. giler comei & buat saya kagum jugok..keh keh..

~ kalau dia dah tenyeh2 mata tanda ngantuk & merengek2 tu, kita tanya.."qaireen nak susu?"..pas tu dia jawab.."nak nenen"... pandai anak mama..

~ Kalau nampak babah makan apa2.. dia suka terjah pi mintak babah dia punya waupun org lain dok makan jugak.. dia tak berminat nak pi kacau.. dia cuma nak yg babah dia punya hahaha... kejap2.."nak agi..".. "nak agi" hahaha babah sekarang kalau makan mmg tak senang la hak hak..

~ Satu hari masa saya tgh buat susu malam2 (saya angkut bakul naik atas, malas nak turun bawah), dia terpegang flask air panas tu, pas tu cam panas sikit kan, so dia cam terus tarik tangan dia sambil wat muka terkejut, mulut muncung.. so saya cakap "haa..panas kan?".. pas tu dia jawab.. "anash"..argh..kagum2 hahaha poyo okes mak kau ni...

apa lagiks ek.. lupa la pulak.. nanti kalau saya ingat lagiks..saya sambung lagiks..

Wednesday, March 17, 2010

DOA AGAR SELAMAT DARI KEMALANGAN petikan drp kitab 101 doa drp Hadis-hadis Sahih terbitan Telaga Biru

Dari facebook Ustaz Zahazan Mohamed


اللَّـهُمَّ لا يَأْتِي بِالْحَسَنَاتِ إِلاَّ أَنْتَ ، وَ لا يَذْهَبُ بِالسَّيِّئَاتِ إِلاَّ أَنْتَ وَلا حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّـهِ



Ya Allah , tiada yang mendatangkan kebaikan melainkan Engkau , dan tiada yang menghilangkan keburukan melainkan Engkau , Tiada upaya melainkan dengan Allah swt .

Penjelasan dan cara beramal

Menurut Ibnus Sunni , Nabi saw mengajar kita memohon keselamatan dari musibah-musibah yang dirasakan akan berlaku . Terutamanya zaman sekarang apabila berbagai kemalangan berlaku tanpa mengambil kira masa dan tempat , maka seseloknya kita beramal dengan doa ini selain dari mengambil langkah-langkah patut untuk mengelakkannya .

caiyuk2

Good job with Peter Y.'s problem.

Thank you
St*v*

32 minggu sudah

Fetal development.

Your baby now weighs approximately 3.75 pounds/ 1.7 kilograms and is about 17 inches/ 42 centimetres long from head to toe. Although his lungs won't be fully developed until just before birth, your little one is inhaling amniotic fluid to exercise his lungs and practice breathing.

Some babies have a head of hair already, others have only a few wisps. Thick hair at birth doesn't necessarily mean thick hair later on but children with fine hair in childhood usually have thinner hair in adulthood.

If your baby is a boy, his testicles should be descending from his abdomen into his scrotum. Sometimes however, one or both testicles won't move into position until after birth. In two-thirds of all baby boys who have undescended testicles at birth, the condition corrects itself by the boy's first birthday.

You're probably gaining a pound/ 450 grams a week, largely because your baby is likely to gain more than half his birthweight during the seven weeks before birth. Make sure you are eating well in these last few weeks.

Drink more water


You may have noticed that your ankles and feet looking rather swollen. This is called oedema (meaning swelling) and is perfectly normal during pregnancy, if annoying. It is caused by fluid retention in your body's tissues. You can help to relieve it by drinking more water during the day and by cutting down on salty foods such as olives and salted nuts.

Vitamin K

You need vitamin K in your last trimester because it helps blood to clot. If you are pregnant and have low levels of vitamin K you may bleed more at birth, and babies with low levels can also bleed internally. This is why babies are given vitamin K when they are born. Make sure you have foods with plenty of vitamin K in late pregnancy and when you are breastfeeding. Good sources of vitamin K include green leafy vegetables, cantaloupe melon, cauliflower, green beans, wholemeal bread and pasta.

nota kaki:
colleague saya sudah balik dr US.. tak sabar nak tunggu dia masuk opis next week bawak baju2 baby umar yg saya pesan..yeehaa... la ni dia tgh cuti kawin.

Tuesday, March 16, 2010

berita yg ditunggu2

Alhamdulillah.. dah dapat berita dr HR... bonus yg ditunggu2 masuk gaji bulan ini..yeeehaaa...

Tapi kan punya la banyak nak guna duit tau.. livina & sylphy dua2 road tax & insuran mati bulan april neh..adoiiyaii... campur dua2 adala dlm 5K tsk tsk tsk... sadis...

Monday, March 15, 2010

Rumah contoh camillia2

ruang makan..argh suka2.. lebar & panjang rumah ni...

living & dining hall dipisahkan ngan divider neh..

kucin meow2 yg macam muka doraemon pun ado hak hak


lagiks hasil lukisan haris

apa pasat la mood nak update blog ni tarak mari huhuhu

oh.. saya dah tak leh upload gambo.. quota upload gambo dah lebih tsk tsk tsk... may be ni salah satu sebab malas nak update blog kot huhu..

hari sabtu gi check-up, saya dah masuk week 31, berat naik 1 kilo dr last check-up 2 minggu lepas.. berat terkini adalah 61kg. Baby, uri, air ketuban semua okes.. saya citer jugak la kat doc tu pasal saya jatuh terduduk tu kan.. so doc kata insyaallah tak der apa2 sebab air ketuban masih banyak, so baby still ok la.. kecuali kalau lepas jatuh tu ada sakit rasa nak terberanak ker, bleeding ker.. so kena cepat2 la dtg spital.. dan jugak jgn jatuh kat perut.. bahaya jugak..

lepas tu gi tgk launching umah baru camillia 2 kat cahaya alam.. kat seksyen berapa ek.. lupa la.. kat shah alam.. oh saya sudah berkenan lorr.. nyaris2 letak deposit 3K hak hak.. luas giler okes..

masa sebelum letak deposit tu kan, gi la jumpa agen2 bank2 ni suruh kira2 boleh ker loan kitaorg ni lulus... harga umah ni dlm 475K.. ada garden dlm 10kaki.. kira end lot lah.. kalau corner lot rege dlm 575K kot..gitu lah.. tapi tanah memang luas giler okes.. dah lah umah besar... tanah luas..bestnyaaa...awww....

so dia kira2 la kan.. pendapatan kitaorg tolak ngan commitment kitaorg.. umah 2 jibik.. keter 3 jibik, personal loan, credit card etc... so lepas tolak2.. peratusan pendapatan lebih 50% yeehaaa.. dia kata.. kalau lebih 50% pergi la kat mana2 bank..insyallah tak der masalah..loan gerenti lulus.. masa ni lagiks la excited...

pas tu terus jumpa cynthia, minah salesgirl dr encorp tu... cek balik lot yg kitaorg minat tu.. sekali hampeh..kuciwa.. semua end lot habis..sudah kena book maaa...waaaaaaa.. sedih sedih..tsk tsk tsk...

tapi hubby kata jgn risau intan.. insyaallah ada hikmah semua ni.. sebab lepas ni dia nak buat banyak lagiks.. ada semi D.. terus saya cakap kat hubby.. entah2 rezeki kita nak dapat semi-D tak? hak hak.. insyaallah..amiinn...

Lagipun la ni saya masih dalam mencari buyer yg nak beli apartment saya kat klang... so kalau ada org amik.. loan 500K+ insyaallah boleh lulus... so masa tu boleh la beli umah corner lot yg tanah lebih luas atau semi-D awww...

oh saya dah terpikat kat area sini sebab surrounded amenities dia sekolah, masjid, mall,hospital semua dekat & kat shah alam... so, la ni ada 2 pilihan lah.. kat jelutong atau kat sini.. tapi kat sini pun best..sebab shah alam..i loike..
The Location:
  • Within vicinity of Bukit Cahaya Seri Alam Forest Reserve.
  • 5 mins to Shah Alam City Centre and Bandar Baru Klang.
  • 15 mins to Subang Jaya, Damansara Utama and Bandar Utama.
  • Within minutes drive to UiTM, Unisel, shopping centre and hypermarket such as Jusco, Giant and Tesco.
  • Established residential area.
  • Surrounded by major highways such as NKVE, Federal Highway and new NKVE-MERU link.
nota kaki:
nanti kalau saya dah upload gambo2 umah contoh kat photobucket, saya update lagiks yak..

Tuesday, March 09, 2010

Esok saya cuti

Agenda hari esok

* pagi2 kuar, saya bawak livina, hubby bwk sylphy.. mau hantar sylphy servis kat Nissan Service Centre.. pas tu saya & hubby naik livina jalan2.. eh bukan jalan2 la hak hak

* Hubby mau jogging, so saya cariks pot sesuai la tunggu dia jog.. pas tu gi makan bekpes

* Gi post office, mau beli setem & hantar pos laju, amway double X supplement utk bonda tercinta.

* pas tu nak gi epf

* pas tu nak pi hsbc, mau tukar saya punya security device yg dah sengal

* tghari balik umah.. bawak haris, danisha & baby jenjalan.. najihah tak leh ikut coz jihah sekolah petang ada lagi kan.. so kena tunggu jihah gi sekolah dulu lah..

* Balik sebelum najihah abis sekolah, mau jemput dia..

* Malam, hantar najihah gi kelas kumon...

apa lagi ek nak buat esok?? mmmm

sandal baru lalalala

Semalam balik kejer terus pi SACC mall sebab hubby nak gi jumpa member baik dia.. so saya sementara hubby discuss ngan member dia kat kopitiam, saya dengan muka tebal (kemaluan melampau sebab baju dah okes tapi pakai selipar cabuk yg saiz dia besar dr kaki ai neh hak hak.. semua org cam pandang2 jerk kat kaki ai tau ...argh fedulik keh keh.. ai nak pegi carik kasut mahal neh...hak hak..)

Memula saya cakap kat hubby saya nak cariks hush puppies, tapi kat SACC mall neh tak banyak lak kedai kasut... yg ada cuma BATA, primavera, Bonia & Vincci sajork... saya target nak beli yg betul2 mahal & selesa kali neh...

So memula masuk primavera.. ada jual kasut clarks jugak kat situ.. so ada 2 design yg saya target.. tapi saya nak pi tgk design2 kat Bonia jugak kot2 ada yg lebih cantik.. kat BATA pun may be ada scholl kan.. so terjah la pulak Bonia... tapi design semua tak menepati citarasa saya lah.. semua design ala2 mak cik huhuhu.. tak suker.. pas tu gi vincci.. standard la kasut vinci.. ada yg flat tapi tapak licin.. design mmg cantik2.. tapi kali ni saya nak beli yg betul2 selesa...

Akhirnya saya masuk balik butik primavera tu, try balik clarks yg saya dok aim tu, satu kasut bertutup & satu lagiks sandal... Lepas pakai bukak pakai bukak try 4, 5 , 6 kali hahaha... betul u ols serius saya try banyak kali sambil jalan2 depan cermin sebab saya nak beli yg betul2 puas hati saya... sib baik la budak lelaki yg jaga situ cam okes jerk ahaks.. akhirnya saya pilih sandal yg gilos selesa neh u ols... terasa kaki ku berjalan diatas kusyen yg maha tebal awww...ekekeke... manjanya kaki ai hak hak...

Bayar terus pakai, selipar si cheang tu terus masuk kotak hak hak.. terus feeling ala2 minah saleh jerk saya rasa biler pakai sandal neh... feeling minah saleh jalan tegap laju2 pakai short & sleveless bawak backpack kat belakang..hak hak..gilos...

so ini lah dia sandal ai yg selesa tu u ols..

tad tadaaa......design biasa2 sajork tapi yg apa yg penting? Kerjasama..eh silap... keselesaan..ahaks...

Tgk neh tapak dia yg confirm tak licin nyer...
Best2 sebab sandal ni ringan & macam berjalan diatas kusyen tau u ols...ooh saya sgt suka hati... hubby pun puas hati biler saya pilih sandal neh.. dia pun pening kepala tgk saya susah nak decide beli yg mana satu sebelum tu hak hak...

Harga dia lepas diskaun 20% adalah rm206.40.. tak kisah lah mahal janji puas hati.. lalalalala.. may be mahal sebab dia kulit & ada kusyen angin tu kot. material dia charcoal leather.

Buaya

huhuhu mmg dasar buaya tembaga... huhu.. lihatlah u ols sandal primavera saya neh.. mahal jerk lebih.. tapi pakai tak sampai 9 bulan dah jadiks gayak gini..sib baik la opismate saya si cheang ni ada bawak selipar, so belasah la pinjam selipar dia dulu.. balik neh nak pi cariks sandal baru lalalalala....

Sunday, March 07, 2010

Selamat hari wanita sedunia!!



Wanita by Siti Nurhaliza

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

(Korus)
Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

(Korus II)
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

(Ulang Korus I)
(Ulang Korus II)

aaa… Ku wanita
aaa… Ku wanita….
Yang hanya perlu kau fahami

(Ulang Korus) (2x)

Oh apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Wanita… woohoo..
Ku Wanita… ooo…
Wanita…

hujung minggu yg lalu

hujung minggu ni kami tak pi mana2.. betul2 habiskan masa yg berkualiti ngan anak2.. lagipun najihah nak exam sekolah kebangsaan start esok (selasa)..so hubby kata tak yah gi mana2.. so hujung minggu ni, aktiviti anak2 adalah tgk tv, tgk dvd, main komputer, najihah lak ulangkaji , buat kumon, main komputer, main2 ngan adik2 cam tu lah..

Najihah tu dah happy sebenarnya sebab jumaat malam sabtu tu wan & atuk dia dah bawak gi jenjalan..siap wan dia belikan sandal baru sebagai hadiah dia dapat result yg bagus & no 2 kat sekolah KAFA.. harap2 najihah dapat kekalkan prestasi yg sama kat sekolah kebangsaan jugak...amiinnn...insyaallah..

Haris pulak hujung minggu ni dok pulun main game komputer jerk.. homework smartreader dia dah siap awal2 lagi dah sebab dia tahu, saya kata selagi homework tak siap, selagi tu tak leh main komputer.. lagipun weekend jerk boleh sentuh laptop tu.. last week punya la dia pulun main komputer sampai hari ahad tu bangun2 tido leher dia terkehel (salah bantal).. saya agak ni mesti sebab lama sangat main laptop.. dah menyenget kepala dia..sakit tak leh nak tegak.. bawak gi jumpa doc kat klinik menara kat jelutong..doc kasik ubat urat & ubat tahan sakit.. lepas dapat pain killer tu baru lah dia leh tegakkan leher..

Danisha..pun dah sama naik ngan abg & kakak dia.. dah pandai jugak dah main game dora & barney kat laptop.. selalunya najihah guna laptop pc mate dia tu, haris lak hubby kasik guna laptop personal dia , so danisha akan gilir2 guna laptop najihah atau haris biler salah sorang tak guna.. tapi mmg bijak lah dia..pandai dah main..

Baby qaireen pun pantang kakak2 & abg dia leka... tiba2 jerk dia dah ada depan laptop sambil tekan2 keyboard hahaha.. oh qaireen dah pandai cakap "nak agi" pas tu kan anak2 saya ni biler jenjalan dlm keter suka dengar lagu cd budak2 & yusuf islam i look i see tu, sebab qaireen selalu dengar kakak2 & abg dia nyanyi "la ila ha illaallah" ulang2 sampai qaireen pun dah pandai nyanyi part tu siap enjut2 lagi :-).. mmg best2 lagu dlm cd i look, i see tu.. saya ada dua2 cd.. i look, i see 1 & i look, i see 2..

tapi saya rasa lagu2 dlm cd i look i see 1 lagi best2.. ni antara lagu kegemaran anak2:



Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay right close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.

Saturday, March 06, 2010

jatuh macam nangka busuk

Huhuhu..entry sadis kali ni tau u ols.. selama saya peknen selama ni, saya tak pernah jatuh.. tapi semalam betul2 adalah hari ini dlm sejarah huhuhu.. semalam saya jatuh macam nangka busuk huhuh.. dah lah sakit...malu pun ada huhu...

Pagi2 semalam saya & hubby kuar gi beli barang2 basah kat satu kedai basah kat puncak alam ni.. Hubby masa tu lak tunggu dlm keter sambil baca majalah solusi.. saya lak gi kejap nak beli ayam.. masa saya tgh tunggu ayam saya tu dia potong, tetiba ada sorang budak pekerja kat situ nak bukak payung besar so dia suruh saya ketepi kejap.. masa tu lah.. saya nak berundur bergerak ke belakang.. camana ntah kaki saya tersadung longgokan ayam2 dlm plastik yg belum dimasukkan dlm bekas2 ais tuh.. terus saya tak dapat kawal and gedebuk.. saya jatuh terhempas vontot.. sakit mmg tak leh nak citer.. yg saya ingat..lepas saya jatuh tu.. saya terjerit..'adooiii sakitnyaa...' lepas tu saya tak leh bangun... buku lali & lutut saya masa jatuh tu macam terpusing sikit.. so macam tergeliat sikit.. sedar2 ada sorang pompuan & sorang pekerja lelaki kat situ tolong angkat saya bangun...terhenjut2 jugak masa tu.. sebab buku lali & lutut still sakit.. huhu dah lah sakit.. malu pun ada sebab ramai org tgk & geli pun ada sebab jatuh kat tempat kotor kan.. habis baju & seluar saya basah & ada kotor2.. budak laki pekerja tu terus bawak saya kat air paip suh saya bersih kan diri.. hubby masa tu tak sedar sebab dia parking membelakangkan kedai lagipun dia tgh khusyuk baca majalah solusi..

Kalau ikutkan hati..masa jatuh tu nak jerk saya terus buat2 pengsan tak bangun2 hahahaha... tapi serius u ols.. sakit betul jatuh terhempas lagu tu..

tapi saya syukur sebab lepas tu saya tak der lak rasa sakit perut..baby pun gerak ok jerk.. biler saya bangun pagi ni cuma buku lali & lutut saya jerk masih sakit.. kifarat atas kesalahan apa la agak nya tu kan hhuhuhu...

Thursday, March 04, 2010

Lagi baju utk baby umar

Saya beli online dr sini --> http://mybabywear.blogspot.com/

Tghari ni dia kata pos, so may be esok atau isnin depan sampai la.. ish tak sabar neh.. lalalala


Set Romper 5 in 1, saya beli set A tu, sebab color dia terang.. i loike..dan 3 pasang Jumpersemua sekali RM116, baju kat anakku lagiks mahal tau.. dah lah kualiti kain & design tak seberapa.. lebih baik beli online :-). Carters neh kain dia lembut.. i loike.. Tak sabar jugak nak tunggu opismate saya balik dr US neh... ada pesan sikit baju utk baby umar.. lalalala

Wednesday, March 03, 2010

Tak sabar

Tak sabar mahu kembali kepada ini...hik hik hik..

Tuesday, March 02, 2010

30 weeks sudah...

How your life's changing :

You've probably gained quite a bit this month - typically 1.4-1.8 kg/3-4 lb. Gaining 450 g/1 lb a week is quite normal during the last three months. Your baby's demands for nutrients are at their greatest in the final pre-birth growth spurt. You may love or loathe your increasing size - either way, remind yourself of 50 reasons why it's great to be pregnant.

It's never too late to stop smoking, as your baby will benefit from an increased oxygen supply within days of you quitting. Try to encourage those close to you who smoke to give up, too - not only will this help you to stop smoking but it may help your baby in the longer term. Research has shown that babies are at higher risk of cot death / SIDS if a parent or caregiver smokes around them.

Getting a good night's sleep can become more difficult again in the third trimester. As your bump grows, getting and staying comfortable is harder and you may find pressure on your bladder means midnight trips to the loo make an unwelcome but necessary return

Fetal Development:

Your baby's lungs and digestive tract are almost fully developed. While your baby may soon slow up growing in length (he measures about 15.7 inches/ 40 centimetres from crown to toe by now), he will continue to gain weight until he's born.

This week your baby continues to open and shut his eyes. He can probably see what's going on in utero, distinguish light from dark and even track a light source. If you shine a light on your stomach, your baby may move his head to follow the light or even reach out to touch the moving glow. Some researchers think baring your stomach to light stimulates visual development. But don't expect 20/20 vision when your baby is born - newborns can see a distance of only about 8 to 12 inches/ 20 to 30 centimeters. (Children with normal vision don't reach 20/20 vision until about age 7 to 9.) To complete the picture, your baby now has eyebrows and eyelashes.

A pint and a half/ around a liter of amniotic fluid now surrounds your baby but that volume decreases as he gets bigger and has less room in your uterus. As you and the baby continue to grow, don't be alarmed if you feel breathless, as if you can't get enough air; it's just your uterus pressing against your diaphragm. There is a light at the end of the tunnel though. At about 34 weeks (or just before birth, if this is your second or third pregnancy), your baby's head will move down into your pelvis as the baby gets into the right position for birth. That will make breathing and eating a lot easier.

lalalalala


Result ujian formatif 1 Najihah - Sek KAFA (tahun 2 - 2010)

B.Arab - 100
Tauhid - 98
Feqah - 98
Jawi - 98
Akhlaq - 98
Tulisan Khat - 68

Alhamdulillah. Saya perasan, najihah ni mmg suka bahasa arab.. biler tiba hari yg ada kelas arab kan dia siap cakap..yeay mama..hari ni ada bahasa arab.. jihah suka la.. berlawanan sekali ngan saya dulu hak hak.. arab saya tak pernah nyer dapat result yg cun keh keh...

sebelum ujian formatif 1 ni, ada jugak ujian bahasa arab.. yg tu pun dia dapat 100.. dia cakap kat saya..

najihah: mama.. cuma 3 org dapat 100 bahasa arab.. perempuan najihah sorang, 2 lagi lelaki.. ustaz jihah cakap jihah dapat 100 sebab jihah 'berat mulut'.
saya: Haa? berat mulut?
najihah: yer la... mama tak tahu ker maksud berat mulut tu..
saya: ooo... mama rasa ustaz jihah maksudkan jihah ni diam & tak nakal dlm kelas.. tak banyak cakap merapu.. jihah concentrate
najihah:haa..yer la tu..

Monday, March 01, 2010

Erti halal-haram

Saya dpat dr email yg diforward oleh nane (salah sorang silent reader saya). Thanks nane!! Ed share kat sini yak! Sila click pada gambar yak u ols.

ngomel sikit

wangi tak?


Saya nak redeem parfume ni utk point am2ay saya bulan neh..sebab parfume saya byk yg dah nak habis.. u ols pernah guna tak? best tak? sila tinggalkan pendapat u ols yak.. thx
Google