I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Monday, September 27, 2010

Memanfaatkan musuh.

Dr ceramah motivasi pagi yg saya dengar semalam kat radio ikim.fm

Nabi ada bersabda yg bermaksud lebih kurang cam gini lah u ols...

Bukan semua org yg suka dengan nikmat yg kiter dapat.

Ada org tak suka lihat kita naik pangkat, tgk kiter beli rumah besar, tgk anak2 kita berjaya etc..

Tapi kita jgn marah dorang... sebab mereka ni lagi suka biler tgk kita marah2 melenting tak tentu pasal.. Diaorg nak tunggu jerk tgk gelagat kiter & gelakkan kiter u ols...

Maka kita belajar manfaatkan musuh2 ni... Kiter jadikan mereka ni cermin diri kiter...
Kalau dorang kata..'gaji dah naik tapi kedekut'... kiter kaji balik diri kiter..may be betul.. yer kot aku kedekut..Kalau dorang kata kita pemarah... kiter renung balik diri kiter..may be betul? dan kiter perbaiki apa yg negatif tu..

Tapi kalau apa yg dorang kata tu tak benar atau fitnah semata2..maka disinilah tersembunyi hikmah yg sgt besar..

Maafkan mereka... dengan memaafkan mereka hati kiter jadi lebih tenang... hati kiter jadi bersih.. tepat pukul 11 malam dah boleh terus pejam mata tidur.. tak yah susah2 nak pikirkan pasal mereka..apa yg mereka kata sebab tak semua manusia akan senang dengan nikmat yg kiter perolehi..

ada satu kisah ttg lukmanul hakim & anaknya..satu hari lukman mengajak anak dia pegi pasar.. lukman naik keldai manakala anak dia jalan kaki.. org2 yg ternampak terus berkata "apalah org tu, teruk betul..tak der sifat kasih sayang.. kesian budak tu kena jalan tapi dia bersenang lenang naik keldai". Biler dengar macam tu, terus lukman turun dr keldai dan suruh anak dia pulak yg naik..

Dorang teruskan perjalanan...kemudian ada pulak sekumpulan org yg nampak lalu berkata lah dorang "tgk tu..anak yg kurang ajar.. disuruh ayahnya yg sudah tua jalan kaki..sedangkan dia bersenang lenang naik keldai..sgt tak patut"..lalu lukman pun tanya anak dia.. "kau dengar tak apa yg dorang tu semua cakap"..anak dia mengiyakan..lalu lukman suruh anak dia turun dan dorang pun jalan sama2...beriringan dengan keldai tu.. tak lama kemudian dorang jumpa pulak dengan kelompok org lain.. terus org2 tu berkata "bodohnya org yg tarik keldai tu.. keldai utk ditunggangi & bawak barang2 bukan utk dituntun seperti lembu atau kambing"...lalu lukman berkata pada anak dia "kau dengar tak apa yg dorang cakap tu?"..anakdia jawab "dengar ayah"..lukman pun cakap.."kalau macam tu jom kiter dua2 naik keldai ni"...dorang pun teruskan perjalanan lagiks.... tak lama kemudian.. dorang jumpa lagiks kelompok org lain.. org2 tu berkata "tak der hati perut betul dorang ni.. ada ker patut..dua2 naik keldai tu..kesian keldai tu..keldai yg kecik tu dorang naik berdua"... terus lukman suruh anak dia turun..dorang ikat keempat2 kaki keldai tu & pikul keldai tu... akhirnya dorang jumpa kelompok manusia lain...org2 yg tgk tu terus ketawa terbahak2 & cakap dorang giler sebab pikul keldai.

Lalu berkatalah lukman pada anak dia..menerangkan hikmah disebalik semua tu:

“Anakku, begitulah sifat manusia. WALAU APAPUN YANG ENGKAU LAKUKAN, ENGKAU TAK AKAN TERLEPAS DARI PERHATIAN DAN PANDANGAN MEREKA. Tidak menjadi soal apakah tanggapan dan sikap mereka benar atau salah, mereka tetap akan mengatakannya.”

“Ingatlah anakku BILA ENGKAU TELAH BERTEMU KEBENARAN, JANGANLAH ENGKAU BERUBAH HATI HANYA KERANA MENDENGAR KATA-KATA ORANG LAIN. YAKINLAH PADA DIRI SENDIRI DAN GANTUNGKAN HARAPANMU KEPADA ALLAH.”

Friday, September 24, 2010

Umar di hari raya

Pakaian rasmi umar di hari raya pertama :). Saya tak belikan pun umar baju melayu sebab macam nanti pakai sehari jerk..

encem tak saya?

kawan


Wednesday, September 22, 2010

Raya 2010

Salam u ols...

hehe lama tak update blog kan? Mood tarak mari laa nak update...

Tahun ni raya pertama saya raya kat Puncak Alam dulu, raya kedua lepas makan kenyang2 kat umah mil, bertolak kekelantan.. Percubaan pertama balik kelate guna laluan gua musang semenjak kawin ngan hubby .. selalu saya guna laluan grik. Kesimpulannya.. mmg dekat giler ikut gua musang.. saya bertolak dr puncak alam pagi kul 11 lebih..sampai kuala krai dah kul 6 lebih.. lagi 50km nak sampai p.mas.. dek kerana jem giler bawak keter terkemput2 30km sejam.. 3 jam kemudian baru sampai p.mas.. kuang kuang kuang.... kalau ikut meter pun hubby kata ikut gua musang ni dlm 500km+- , tapi kalau ikut grik dlm 800km+-, tapi kalau balik ikut grik tak der la teruk cam tu kalau jem..
Apa2pun saya & hubby prefer balik ikut grik sebab banyak hentian tol plus nak berhenti..paling penting tandas yg bersih... jalan pun lebih selamat... org2 yg balik kelate ikut gua musang bawak membahayakan org lain, walaupun jalan bengkang bengkok tapi dia tatap nak potong..tak leh ker ikut jerk flow traffic tu kan.. mmg tak sukaa aa...cara dorang bawak.. membahayakan org2 lain.. hubby pun jenis yg bawak keter laju..tapi dia cuma laju kalau kat hiway.. kat lane paling laju tapi kalau dah laluan bengkang bengkuk & keter berderet2 macam tu, guna common sense & bersabar la sikitkan.. enjoy the ride la kan.. just follow the flow lah...insyaallah selamat sampai jugak kan.. tul tak u ols?
Banyak signboard yg bertulis "Jgn bawa kereta jika mengantuk" tapi kalau nak berhenti rehat pun tak tahu kat mana.. dan belum tentu selamat kalau berhenti kat tepi2 jalan tu.. lagi satu biler travel dengan anak2 yg ramai ni kan..tau ajer lah.. memula dah berhenti...danisha berak.. dah settle semua, buat susu etc.. setengah jam kemudian..qaireen pulak berak.. adeh.. kena carik toilet lagiks.. tak tahan oo bau..tapioca ekekekeke... hmm macam tu la kalau anak2 tgh membesar.. kami pulak jenis yg memilih kalau nak guna toilet.. kalau toilet tu cam tak semenggah mmg tak sanggup ooo...makanya.. next time kami cakap.. kami prefer lalu grik lah.. walaupun jauh sikit & banyak belanja (tol & minyak)..tapi lebih selesa & selamat sikit kami rasa berbanding ikut gua musang..
K lah uols enjoy the piccas yak.. theme taun ni..hijau klasik ala2 gaya 60an eceh..
bersama2 anak2 dara ku
gambar2 lain sila klik kat SINI

Apa2 pun semoga puasa yg lalu mencuci segala dosa2 kiter...semoga kiter menjadi insan yg lebih baik..buang yg keruh ambil yg jernih... Jgn simpan dendam dihati :) & buang segala perangai yg tidak elok jauh2..semoga hati kiter semua menjadi lebih bersih..amen.

Wednesday, September 08, 2010

Selamat Hari Raya!!

Maaf Zahir & Batin andainya ada tulisan saya yg mengguris hati u ols yak.. Saya masih kat opis lagi neh.. taun ni beraya kat Puncak Alam dulu.. Raya kedua baru saya balik kelate...

Amacam ok tak card raya saya tu? Saya tak der software photoshop ker apa..saya cuma ada picasa & paint sajork.. so tu saya guna picasa.. ala2 klasik gitu..kater tema taun ni hijau klasik ekekkeeke.. ok lah u ols..selamat berayaa... tak sabar oo.. body kat opis tapi minda dah jauh beraya neh ekekekee..

ooo oooo balik kampung.. ooo oooo balik kampung hati girang....lalalalala....

Inspirational story

Ari tu ada officemate saya post satu video dlm FB..tapi saya tak faham coz cakap cina ehehehe.. so saya suruh translatekan clip video tu pasal apa.. so opismate saya yg baik hati ni tolonglah translatekan..sajer nak share ngan u ols..

Cheang wrote:
"Edrina,
Story started by a couple found out their condo lift is out of order after their tiring hiking activity. Both of them decided to take a long walk back to their home at 80th floor. When reaches 20th floor, they decided to leave their backpack behind and will come for it back once the lift is back in order. When they reach 40th floor, they start to blame each other. Why not paying attention on the lift out of order notice?? When they reach 60th floor, they are too tired to argue. So, agreed to keep silent and continue remaining steps. When they reaches 80th floor, they only realized that their key is left behind, in their backpack at 20th floor....

This story reflects to our lifes...Before 20s, we are like having a huge backpack on our back which carries high hopes of our parents / teaches. After that, another 20 years we are like free and happily living without strings. But, once we reach 40s, we start to realized we have alots of regrets, then we started to blame the government, environment, society, company, surroundings etc. But once we had reach 60s, we know we will not have much time left. So, we will waste of our time to blame on anyone / anything and try to use the remaining times wisely...When we reach 80s, then only we realized that our dream is stopped at age 20s. We will regret that we never try to make our dreams comes true.

Stand still on your dream/ wishes/faith (whichever you think suits), so your wont be regret as times goes by.... Good luck and Ganbatte !!!

-Cheang Ngun Fei-"

Tuesday, September 07, 2010

Dedicated to my dear Hubby yg saya cintai!!

video

Berbuka dihari2 cuti di rumah mentua adalah sgt happening

Seperti biasa paling gumbira adalah kanak2 ribena ini lah.. boleh main bunga api ramai2.. Gambar byk yg blur sebab amik guna tepon norkiah ku sajork...

Anak2 tgh sabar menunggu ayah ngah nyalakan lilin
Qaireen tak ketinggalan
Danisha yg penakut ekekeke
Kanak2 Ribena yg sgt happy

Monday, September 06, 2010

The way of love - Haddad Alwi

Bestnya lagu ni


Lirik: Syeh Fattah (pimpinan DEBU)
*the Prophet’s path, the way of love
only by this Love you’ll rise above
like a dove that’s been set free
love with longing is the key
this love with longing is the key

honey, nectar, sweetness and cream
orchids blooming by a mountain stream
starlit skies and waves on the sand
next to love they can’t stand
next to this love they can not stand

yaa Robii yaa sarii’ar ridho irham man
ro’su maalihir-rojaa
wa thina maa qod sa-alnaa bi liqoo-i
khoiril anami
yaa khoiral a’anaami

ulang *

yaa Robii yaa man-ismuhu dawa wa dzikruhu
syifaa-un lana
robbiy faj’al mujtama’na ghoyatuhu husnul
khitami
bihusnil khitami

how can I find a way to express
something that cannot be thought or guesses
something more than just words?
this love is neither seen nor heard
this love is neither seen nor heard

Love is the rope given by ALLAH
it will save you from every flaw
grasp it then He wil draw you near

http://liriknasyid.com

Tiada apa yg lebih menggembirakan melainkan hilai tawa anak2

Saya rasa beruntung walaupun anak2 saya neh kadang2 bercakaran (oo tak tahan ooo biler masing2 tak leh tersentuh sikit mula la balas membalas + jerit2 adoiila) tapi dorang ni saling sayang menyayangi antara satu sama lain.. Kalau najihah tak der mesti tanya biler najihah nak balik.. kalau wan dia pura2 nak bawak qaireen balik..danisha mesti nangis2 tak bagi amik adik dia..
Biler bergurau.. punya la bergelak ketawa tapi biasalah mesti salah sorang akan terkehel hehe..macam kita kecik2 la kan.. pas tu baru la nak dok diam.. tapi diam kejap jer la.. pas tu ok balik..sambung gurau balik.. :)
Macam ni la kalau gi jalan2.. kejap dok depan..kejap ke belakang...habis lanyak kereta saya dibuatnya.. nasib la ada 2 keter.. tapi kat keter hubby pandai lak dorang behave.. takut babah dorang marah ekekeke.. so keter hubby mmg kekal bersih & bau wangi hahaha.. kereta livina saya ni lah menjadi mangsa..tsk tsk tsk... tapi yg rajin kemas & cuci keter ni pun hubby...hehe..tq laling..muahss
Tgk lah gaya dorang ni dlm keter.. mmg kena tahan telinga jer la dengar jerit pekik dorang neh hehe..masa ni kitaorg tunggu hubby kuar duit kat ATM..
Tak per lah semua ni akan jadi kenangan biler dorang semua dah besar2 esok...
Ini lah ragam anak2 yg akan dirindui satu masa nanti :-)
Haris dengan rambut baru.. ari tu biler kitaorg balik kejer sekali tgk rambut depan haris dah macam kena geget tikus..maid saya cakap dia gunting sendiri dlm bilik air... mmg tak dapek nak diselamatkan lagi rambut dia yg cantik tu.. terus potong pendek gayak gini... hensem tak?
Najihah masa ni tgh dlm proses nak habiskan novel dia..'ibu benarkah duyung itu ada?'
Saya dah janji akan beli dia novel yg bersesuaian lagiks biler dia dah habis baca..bukan apa..result penulisan najihah tak berapa cemerlang.. dia kurang sikit bab2 buat karangan..may be sebab dia banyak baca buku cerita english...english dia ok, BM tang buat karangan yg lemah..so kitaorg cakap kalau nak improve dlm penulisan (darjah 2 dah kena buat karangan), kena banyak baca buku cerita..
danisha yg comel dengan rambut baru :-)
qaireen pun boleh tahan lasak oo.. lompat2 atas katil nomot satu..sama ngan danisha..adoiilaa...
sayang mereka semua..muaahsss...

7 Sept 2010 - Selamat Ulangtahun perkahwinan yg ke 9 Tahun Sayang!


Alhamdulillah.. tahun ni genap 9 Tahun kami disatukan sebagai pasangan suami isteri...Semoga kebahagiaan ini berkekalan sampai biler2 & jodoh kami suami isteri hingga ke syurga.

Terima kasih buat suami tercinta kerana sentiasa bersama dlm susah mahupun senang..
Sesungguhnya awak pelengkap hidup intan..

Saya suka borak2 dgn hubby.. contohnya kalau dlm keter.. hubby tahu saya ni malas sikit kalau nak membaca, jadi dia akan citerkan kat saya dlm ayat paling mudah supaya saya ingat.. Contohnya hubby bercerita pasal leadership.. ada 2 jenis leadership..character leadership & personality leadership..

Character ni dia develop over times.. maknanya benda tu dah ada dlm diri leader tu. Character takkan berubah dlm sekelip mata..contohnya self-discipline, honest etc.. contoh2 leader dlm kategori ni adalah mother teresa.. walaupun dia miskin tak der apa tapi dia berjaya attract followers.

Personality pulak boleh berubah2.. macam masuk kandang kambing mengembek..masuk kandang lembu..mengemboo eh betul ek ekekek belasah lah.. personality is how u present urself to the world...how others see you... so kiter boleh jadi org lain dengan menukar personality kiter..kadang2 macam hipokrit jugak lah.. so kebanyakan leader yg kita ada zaman sekarang adalah leader2 yg mempunyai leadership skill bersandarkan personality..sgt susah nak carik leader yg berkarakter sekarang neh.

haa..cam tu lah dia akan citer dan saya akan tanya dan tanya lagi sampai saya paham... sebab tu la saya suka hubby..dia tak suka cakap benda yg merepek2..contohnya kan kalau dlm bulan poser ni saya ada nak mengadu apa2 pasal sipolan sipolan..nanti hubby cepat jerk potong.. 'intan..puasa neh' ekekke..terus ai stop u.. yer lah kalau benda tu jadiks cam mengumpat dah hilang sikit pahala poser yer tak?

Kalau buat sesuatu saya suka ikut perasaan..kadang2 macam budak2 tapi hubby pandai kawal keadaan tu..dia akan pujuk saya and cakap apa yg rasional.. Kadang2 biler hubby down saya akan pujuk hubby pulak..bagi kata2 semangat & peransang.. sesungguhnya kami sama2 tak boleh hidup tanpa salah sorang di sisi.

Tak dapat bayangkan kalau walau sehari tak dengar suara hubby... saya selalu kacau hubby kat opis..sajer2 call tanya wat aper la etc..semata2 sebab nak dengar suara dia jerk..tapi kadang2 kalau saya kat opis busy menggiler saya takkan kacau hubby kat opis.. nanti biler hubby amik saya biler petang dia akan cakap..busy eh hari ni? Tak der call pun :).

Masing2 ada kelemahan & kelebihan masing2...

Terima kasih sayang sebab terima intan seadanya... Sayang awak selamanya.. muaahhhsss

XOXO

nota kaki:
Gambar diamik sebelum poser..nampak gumuks sebab vontot mengembang ekekek.. punya la pening camana nak kecitkan vontot lepas bersalinkan anak no 5 neh.. masa tu berat adalah 58kg.. lepas 2 minggu poser ari tu sgt suker sebab hubby kata vontot ku dah mengecit ekekeke..timbang berat ari tu lepas bukak poser adalah 54kg.. kalau sebelum makan harus 52kg tu ekekeke..muahahhaa.. tapi hubby kata.. tgk lepas poser nanti dlm masa 2 hari awak boleh naik balik wekekekekeke

Sunday, September 05, 2010

Lagi2 Baju raya...

Utk umar ukasyah...

Seluar & Jeans
t-shirt & kemeja

Romper


Utk Qaireen.. tambah t-shirt jah..
Utk Najihah - juga t-shirt tapi lengan panjang

Umar @ 4mos

Sudah semakin boolat..suka sengih, ketawa esp biler tgk kakak2 & abg dia :)
senyuman umar sgt manis..penyejuk hati
suka dengar dia ketawa mengekek2...best!
Rambut umar banyak gugur..cukur bantal..
Google