I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Wednesday, April 23, 2014

Our New Ride - Grand Starex Royale 2.5 Turbo

Alhamdulillah, akhirnya impian saya utk ada sebuah kereta family yg selesa dimakbulkan Allah. Syukur juga dipermudahkan segala urusan.

Lama dah saya impikan, bila korek2 entry lama saya jumpa 2 entry ni :

http://edrina75.wordpress.com/2008/05/29/van-idaman-kalbu-hyundai-starex-11-seater-van/
http://edrina.blogspot.com/2009/11/impian-harapan.html

:)

22 April 2014 kereta diserahkan pada kami.

Alhamdulillah. Ini bukanlah satu kebanggaan sebab ni sebenarnya komitmen hutang yg baru. Tapi ia perlu utk keselesaan anak2. Syukur.
Balik dr sini husband yg drive. Tapi malam tu lebih kurang pukul 11, saya bawak round2 taman, amik feel katanya hahaha.. tak der lah terkejut nak bawak kereta besar bagak esok nak gi opis haha..

Hari pertama, masih tak biasa jadi kena fokus lebih haha
Alhamdulillah hari ni, hari kedua bawak gi opis, confidence level makin tinggi. Best bawak sebab tinggi, rasa mantap jer pemanduan.. tak tahu nak cerita macamana.

Starex ni 11 seaters, so muat lah anak2 dgn selesa. Enjin 2.5 turbo so pick up mmg best. Full tank ari tu dlm rm120+. Orang kata balik kelantan minyak (diesel) rm50 jer pakai.. Nanti kami cuba & test betul ker kata2 orang ni hehe.. Tapi so far dah 2 hari pegi balik cyber fuel consumption nampak ok.. mcm boleh jimat banyak. Kalau livina dulu full tank dlm rm70+, setiap 3 hari saya kena isi minyak. Alhamdulillah kalau Starex ni jimat minyak.

Malam tadi, husband ajak round2 lagi sebab dia sendiri tak puas lagi drive. Sajer happy2 dgn anak2. Jemput ayah & mak mentua & round2 area puncak alam sambil anak2 layan DVD dalam kereta. Tak sabar nya nak bercuti :)

Masa ni seat tu facing each other. tu yg Haris terteleng nak tgk dvd haha

ok, dah ubah kedudukan mcm biasa.. kat fb waktu saya upload gambar ni ramai kata mcm dlm cinema haha.
Alhamdulillah, apa2 pun syukur sebab impian yg satu ini tercapai juga.. kereta ni mmg takkan jual dah, pakai la sampai bila2 pun. Oh ya saya ada amik AFC (mcm mrta utk kenderaan). Bayar dlm RM1900+ (almost 2K jugak). Kalau apa2 jadi pada saya samada mati atau hilang upaya yg tak membolehkan saya utk bekerja lagi, kereta ni tak perlu bayar lagi.

Itu jer perkongsian buat kali ini :)


7 comments:

Cik Sar said...

Alhamdulillah.bestnya kak.. muat semua orang dan selesa kan.. yang paling best tu bila korek2 wish list kat blog, bleh jumpa wish ni dari 2009.. happy for u kak.

azzah husna said...

Alhamdulillah. Happy for u kakak. Saya ada baca entry yg tu. Dan dari situ lah sy knal starex ni. And everytime selisih kereta ni slalu teringat kak ed... hihihi. Impian jadi kenyataan dah. Tahniah kak.

Faza said...

bestnya =) saya tak sabar nak tunggu saya punya dalam minggu depan kot dapat. AFC tu apply kat siapa ya? huhu..sempat ke kalau saya nak apply sekarang?

edrina said...

AFC tu org maybank (loan kereta akak maybank) tu yg offer.

Razali Samad said...

Tahniah ... kita satu geng

ustaz Jam said...

Baca cerita best
Mcm nak beli..tp x mampu yg baru
Kalau second ok x yer

Mr Mama said...

belum sampai impian..insya allah satu hr nt merasa beli..amin

Google