I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Thursday, May 31, 2012

US Trip - Day 21 (Wednesday, 30 May 2012)

Day 21, 3 more days to go

Teammate saya rupa2nya dah registerkan nama saya utk tgk pertunjukan sarkis/akrobatik 'cirque du soleil'. Kitaorg semua dapat tiket free. Benda tu after office dlm pukul 7.40pm kat V@n And3l Ar3n@.

V@n And3l Ar3n@ ni letak kat downtown..dibina sebagai penghargaan kpd salah seorg pengasas Am2ay yg telah banyak menyumbang kpd pembangunan penduduk kat sini.  Mcm2 acara buat kat sini.. buat konsert, buat permainan hoki ais, basketball etc.
Source : google
Source :  Google
Hari ni kitaorg semua blah awal.. kul 5 saya dah blah balik bilik.. mandi, makan & solat.. lepas tu tunggu teammate dtg jemput kul 6.30.

Tempat duduk saya kat area 207 row G seat no 10.
Masa on d way tu saya sempat la jugak snap gambar dr dlm keter gambar2 bangunan kat downtown gr@nd rap1ds neh.



langit tetiba gelap?




Ok dah sampai.. carik parking punya la susah.. kalau saya bwk keter mau nanges tak jumpa parking huhu.. ramai org park nak pi tgk kot..
van andel arena
Nak masuk sini ada security check jugak.. hbag kena geledah dia nak tgk takut ada pistol etc.. Lepas tu masa show tu x leh amik gambar.. tapi masa rest 20 minit saya ada amik gambar curi2 hehe
Ramai org keluar beli pop corn la..air la etc


eh! tetiba pulak ekekeke
Bagi saya show ni mmg superb.. menghiburkan.. dia mcm pertunjukan circus tapi dia buat mcm teater muzikal gitu.. cerita dia ttg anak yg tak dipedulikan oleh parents..lepas tu dia masuk alam fantasi & penghujung dia parents dia cari dia & terus insaf..amacam sinopsis saya bagi..ringkas & padatkan ekeke.. Saya paling suka akrobatik yg gantung2 kat tali, kain, buaian kat atas laju2 tu.. pergh mmg terbaik la dorang ni..lembut & fleksibel giler badan..mcm tak der tulang ekekeke.. lepas tu mcm kuat kan.. boleh angkat badan ngan sebelah tgn jer...kaki ke atas.. yg pompuan boleh angkat lelaki..tapi badan kecik cantik molek jerk..

Muzik dia pulak main live & ada org nyanyi live.. sound system kat sini best pulak tu.. berdebar2 jantung biler dorang buat aksi mencemaskan.. tapi tu lah tak dapat nak amik gambar atau video..dia adalah jual dvd..tapi x kuasa la saya nak membelinya mahal giler usd45+..  Satu lagi pengalaman baru la utk saya.. saya rasa dorang ni dr Russia sebab nyanyi semua lagu2 dia tu mcm bahasa rusia jerk.. mandai jer ekekee

ok dah jom balik

Ok lah.. tak tau nak tutup macam mana entry neh.. mata dah ngantuk.. saya titun dulu..dah kul 1 pagi ni.. bye!

Wednesday, May 30, 2012

Cirque du Soleil


Info from En Google:

Cirque du Soleil is a dramatic mix of circus arts and street entertainment
Source: Google




Saya dapat tiker free.. kalau beli satu usd85.50...
So saya balik awal hari ni.kul 5.. Kul 6 sat gi teammate akan dtg jemput kat hotel

Nota yg ditinggalkan seminggu sebelum kematian

Saya copy paste ayat dr member saya Sheik.. Saya nak share dgn u ols.. sgt menginsafkan huhu

"Semalam, seorang staf dari cawangan sg petani meninggal dunia kerana komplikasi jantung. Bersama email makluman tersebut dilampirkan nota tulisan tangan staf tersebut yg menginsafkan. Nota ditulis di wad...seminggu sebelum beliau pergi. Semoga Allah menempatkan beliau di kalangan orang yang soleh. Pengajaran yang boleh kita ambil...jangan tamakkan dunia dan rasa kita deserved / entitled kepada segala kesenangan di dunia ini hanya kerana kita berasa amal dan iman kita bagus...Takut-takut apabila digoda "screensaver kesenangan dan emas" semasa di ambang maut...mungkin kita akan tertipu dan rugi selamanya-lamanya... "

Arwah telah Kembali kerahmatullah di Hospital Metro Sg Petani pada 12.30 hari 29 Mei . Al-Fatihah

Utk lebih jelas.. saya taip balik apa yg ditulis oleh arwah.


Rasa ketat - penuh dada - sgt sakit jantung


3 hari sudah tu yg teruk masa darah naik 243
Rasa benda hitam mengarung kepala - tersandar mencari ruang bernafas
-sangat dasyat masa tu
-terasa spt sudah hendak pergi


Ternampak satu ruang sempit utk pergi
- nampak satu ruang sgt luas - emas bertimbun-timbun (Ini ruang syaitan)


Saya hanya ingat biar ruang sempit asal jalan Allah Lailahaillah itu saja
Sgt dahsyat nak mati rupanya

Sungguh menginsafkan.. takutnya..  Semuga kita semua mendapat pengakhiran yg baik.. ameen.

Tuesday, May 29, 2012

US Trip - Day 20 (Tuesday, 29 May 2012)

Day 20, 4 more days to go

Malas sungguh nak bangun pi kejer.. mood nak balik dah neh ekekke.. Hari ni setengah hari b4 lunch tu tak dak wat apa2..dok main twitter jerk ekekeke.. masa lunch saya pegi employee store nak cari maggi rumpai perasa seafood. Biler dah masuk tu mula la mencari apa2 brg yg ada diskaun hehe..

Saya jumpa ipod/iphone dock ni..Harga asal usd11.99 After diskaun jadi usd5.99 terus la saya rembat hehe..
Lepas tu kat employee store neh selalu gak ada brg2 free yg kiter boleh amik.. so apalagi harus la saya kutip boleh buat souvenir hehe.. Set artistry neh mahal tau kalau nak beli kat mesia
Campur2.. cleanser, toner, lotion/moisturizer & cheek color refill 
Tengahari saya kena attend session menginterview new team member (apps dba) based in Ada. Giler ketaq kalau saya kena interview mcm tu haih.. ekekeke..byangkan kitaorg satu team 6 org + director & satu org functional yg interview..semua sekali 8 org lah dok mengadap.. tapi mamat tu giler power.. cool jer dia .. setiap soalan technical biler dia jawab saya mcm rasa "Wow.. terrornya!" ekekeke

Tapi apa yg team saya cari adalah org yg boleh buat kejer dlm satu team.. bukan 1 man player.. kiranya boleh masuk laaa.. sebab team spirit kitaorg mmg best.. Ini diakui sendiri oleh teammate saya kat sini.. dorang kata..dorang bangga dok dlm team ni sebab semangat team mcm kami x der dlm team2 lain. Teammate saya kat sini mmg tak kedekut ilmu & akan share apa2 yg dorg tahu. Best sgt!

Lepas interview tu baru la continue buat kejer.. kena buat cloning.. Saya buat sampai pukul 6.30ptg lepas tu saya pass pd teammate utk continue post clone step sebab saya nak kena pegi S0uthb3lt data center sebab nak jumpa M1ch3l3  dia nak pass goodies bag sebelum saya balik ke mesia.. Baik sgt M1ch3l3 neh..

ini goodie bag utk saya
Ini pulak utk opismate saya
wow variety of candy.. hehe suka :)
eh sempat jugak bergambar sat dgn tuan punya company.. ekekeke
Sebelum pegi S0uthb3lt tadi masa kat parking nak masuk keter tu saya sempat snap gambar langit cantik kebiruan..

Angin bertiup kencang..nyaman jerk rasa.. saya ada amik video.. korang boleh dengar dlm video neh bunyi angin yg kuat tu.
video

Monday, May 28, 2012

US Trip - Day 19 (Monday, 28 May 2012)

Day 19, 5 more days to go

Hari ni masih cuti memorial day..

Bangun lambat.. aktiviti tiap2 pagi mmg skype pun ngan anak2 & hubby.. tapi kali ni kebetulan mak & ayah mentua pun ada sekali.. so sempat tunjuk kat dorang suasana bilik hihi..

Hari ni tetiba rajin nak masak & teringin makan ayam masak sambal tumis.. kebetulan ayam tinggal lagi 2 ketul..so habiskan.. seketul leh makan waktu lunch (Brunch kot hehe) dan seketoi lagi makan waktu dinner.
Bahan2nya yer puan2 hihi
goreng dulu lah..
Ready utk di 'ngap' hihi
Alter ikut rasa tekak.. Masyaallah sodapnya lauk saya hari ni..ekeke berselera makan..tgk la nasik yg banyak tu licin hihi.
Juice drink peach mangosteen neh adalah sgt sedap!!
Malam saya masih makan lauk yg sama cumanya tambah telur dadar..

Dah setel makan, mandi & solat..sambung shopping kat TJ Max.. lepas tu singgah Walmart beli juice drink & chocolate lagi hihi..

Oh kat TJ Max tadi saya sempat rembat belt kulit Kenneth Cole utk hubby.. dan juga purse yg cute neh..hihi.. dr getah u ols.. produk jepun.
comel sgt..saya suka!
getah dia best..lembut sgt.
murah jer..usd12.99
Lepas tu sayakan singgah walmart nak beli botol susu Avent.. sekali tgk dia ada jual lego murah2.. sesuai utk umar.. terus la rembat 3. Satu utk anak buah.
Berbaloi2..rugi kalau tak rembat
Oh saya ada makan satu biskut neh..saya beli kat employee store kat office..sedap sgt.. biskut choc oreo.
baper sen entah ni lupa
rangup & sedap!!
Cukup lah dulu update utk kali ni.. excited neh dah nak balik..yahoo.. saya dah start packing.. mlm ni tak leh tido lewat sgt sebab esok dah kejer hehe.. Nite nite u ols..

US Trip - Day 18 (Sunday, 27 May 2012)

Day 18, 6 more days to go

Aktiviti hari ni pun sama.. bangun lambat..lepas subuh tido balik sampai kul 10 sebab malam2 tido lambat..kul 1 lebih baru tido hihi..

Masak nasik goreng isi lobster hihi.. boleh lah.. tapi guna perencah nasi goreng ayam dr malaysia hahaha..

Dah makan..mandi..solat zohor baru gerak kuar dr bilik pi sambung aktiviti shopping hihi.. Baju utk anak2 semua dah setel.. cuma utk qaireen & danisha jer yg saya belum jumpa yg betul2 berkenan di hati dan paling penting murah. Itu yg saya pegi cari tu.. wpun ia suatu yg menyeronokkan tapi penat wei.. nak pilih gaun pun termenung berjam2.. nak carik yg betul2 lawa hihi.. lawa dimata saya laa..

So inilah hasilnya..
DKNY dress.. utk qaireen... sayang tak der utk size Danisha.. yg ni saya beli kat TJMax
Dress yg saya dpat ni mmg murah sebab stok clearance.. so ikut nasib laa ada size apa..Kain cotton dia sgt lembut.. mmg berbaloi..
Yg ni utk Danisha.. saya mcm tak puas hati sgt sbb sebenarnya saya suka yg mcm qaireen tu ekeke
Tapi lepas tu masa nak balik saya singgah Burlington Coat Factory depan hotel saya jer.. Saya berjaya jumpa gaun2 yg saya berkenan lagi utk 2 beradik tu.. terus rembat lah..
Kali ni nasib baik ada size utk qaireen(4) & danisha(6)
Sajer jer beli size besar sket.. qaireen kan baru 3 taun tapi saya amik size 4, Danisha pulak 5 taun tapi saya amik size 6.. Yg ni pun kain cotton dia sgt lembut.
Utk Danisha.. tapi tak jumpa size utk qaireen
Yg ni pun saya suka sebab style tingkat2.. kain cotton dia pun lembut jugak.. Sayang x dapat size utk Qaireen. Dan saya juga rembat set pyrex ni kat Wal*mart hehe
murah giler.. yg 3 kat bawah tu satu set usd12.99.. yg atas tu satu saya beli asing .. yg tu harga dia usd5.99
Tak sure la kat mesia ada ker tak design ni..tapi yg pasti kat mesia mahal giler ok.. sebab apa saya suka pyrex ni? Sebab dia boleh masuk microwave, boleh masuk fridge, boleh masuk dishwasher..eceh mcm la ada dishwasher..gagagaga.. 
Hari hari kot pi walmart ekeke
Byk yg saya shopping tapi malas nak snap amik gambo.. biler saya dah sampai mesia la kot baru saya tunjuk hihi

US Trip - Day 17 (Saturday, 26 May 2012)

Day 17, 7 more days to go

Dekat jerk ngan hotel saya.. 5 minute jer kot driving

Hari ni pun bangun lambat.. lepas subuh tido balik.. bangun kul 10 lebih balik ekeke.. Hari ni saya malas masak.. saya nak pegi makan kat Red Lobster hihi.. Solat zohor dulu baru gerak...masa tu dah kul 3 kot.. mmg late lunch betul lah hihi..

suasana dlm restoran
Apa ntah nama set yg saya order tu tak silap chef special lobster ker apa kebenda ntah haha.. yg penting ada 3 words tu ekeke.. so memula dia hantar ceaser salad.. sedap sgt.. saya melantak salad ngan roti ajerk dah kenyang.. ekeke..
yg halus panjang2 tu adalah cheese.. Ya Allah sedapnya salad ni..terbayang2 ekeke
roti ni pun sedap sgt.. mmm nyum nyum..mcm ada keju jugak rasanya
Ini lah dia kaki lobster tu u ols.. besar betul
cuba tgk size cruncher ngan kaki lobster tu.. lagi besar kot haha
mmm sedapnyaa.. punya la teringin nak makan ni sejak tgh Ratna masak lobster ari tu ekekeke.. sedap tul la isi dia.. dia masak ngan butter.. Byk isi dlm kaki dia tu.. mmg puas hati lah makan.
nasi + cendawan.. mm kureng sket pd tekak saya..
Isi dia..
Semua sekali kena dlm usd29+.. Saya tak dapat habis semua..so pack tapau bawak balik lobster tu.. Lepas makan terus pi shopping lagi hihi.. Bukan senang nak shopping..dok kira2 pitis..dok kira2 utk sapa lagi nak belikan etc.. yer lah semua nya darab 3.. kalau usd10, maknanya dah rm30+ (termasuk 6% tax).

Balik bilik malam tu macam dah x larat.. tapi tiba2 teringin nak makan maggi.. so menu dinner malam tu adalah mee maggi malaysia mari hehehe
Oh antara hasil shopping hari ini adalah kasut menutup aurat utk saya haha.. Saya cuba elak utk beli kasut yg cantik2 menampakkan kaki.. sebab kalau saya beli tentu saya nak pakai.. sedangkan saya perlu tahan nafsu saya.. saya nak berubah ke arah kebaikan... so saya beli kasut yg selesa & menutup aurat gitu hehe.. From Dr Scholl.. saya rasa mcm minah arab pakai ngan jubah..ecewah.. Sgt comfy..sungguh empuk..
biasa jer.. yg penting ringan & empuk..juga sila abaikan suar tido polkadot saya tu yer hihi
gel cushion..tgk tu..oh kasut saya size 6
Selain tu saya beli apple cutter neh.. usd3+ seketul..
Itu jer la kot update saya utk cuti sabtu weekend memorial day ni...
Google