I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Friday, March 06, 2009

saya & sukan

Adakah u olls seorg atlit? Saya masa kecik2 bukanlah seorg atlit..jauh panggang dr api..tapi entah apasal tetiba jerk tau biler sekolah menengah kuat lariks la pulak.. masa saya kecik2kan tiap2 bulan saya kena asthma..biler kena keadaan saya mmg teruk..nenek saya la siksa...pasal saya merengek sakit perut, dada segala..ngan batuk berkahak semua kan..biler saya sakit jenuh nenek saya urut perut & dada saya yg sakit tu..sampai masa saya kecik2 saya dilarang sama sekali minum minuman sejuk & berais..tension giler tau biler kuar jenjalan semua org minum ais..saya jerk tak leh...huhu..

Masa sukan darjah satu...saya masuk acara tiup belon...saya punya belon tak besar2..ada la sebesar bola ping pong jerk tau..keh keh keh..see nak tiup belon pun saya tak larat tau hiks...kesian kat saya kan...pas tu kan saya masuk acara lumba lariks..cee masa tu kan..suker giler biler cikgu letak saya kat depan sekali kan (pasal saya kat lorong paling luar keh keh keh...) ceh...masa tu konfiden la saya boleh menang..hahaha..sekali masa lari tu saya heran..eh naper saya makin ke belakang ni? saya dah lari sungguh2 ni..why..why?..tell me why? huhu itulah persoalan yg bermain dlm pikiran saya masa tu...dan saya tetap dapat no corot sekali huhu..sejak hari tu saya insaf & sedar..yg saya mmg tak kuat lariks..hahaha so tiap kali sukan saya tak der la teringin nak masuk apa2 pun..pasal kusedar siapa diri ku ini...ewah..bermadah lak ekekeke...sampai lah tamat darjah enam saya mmg mandom dlm sukan... tapi saya sangat aktif dlm pertandingan syair, sajak & pidato.. masa saya darjah 5, cikgu nak cariks budak2 yg ada bakat terpendam kan pasal nak carik calon utk wakil sekolah..so saya masuk la ketiga2 pertandingan tu.. saya jadiks juara utk semua tu..syair, sajak & pidato saya menang semua..sapu bersih wa cakap lu ekekeke... tapi memandangkan sorang leh wakil satu jerk..cikgu kasik saya wakil sekolah utk sajak sebab tak ramai budak yg boleh bersajak dengan baik macam saya ewah..keh keh keh.. dan pidato & syair diberi pada org lain..ops..saya bukan nak citer pasal ni..saya nak citer pasal sukan..

sampai la saya form 1..saya masuk mrsm terendak, melaka..tiba time sukan saya diletakkan dlm umah sukan mahmud syah (umah biru)..seperti biasa kakak2 senior pun tanya la sapa terror lariks...terror itu..terror ini... saya senyap jerk la kan pasal mmg sah2 saya tak kuat lariks huhu..tapi semua org diwajibkan utk lari dlm acara merentas desa..sebab kalau dapat sampai dlm masa yg diberi dapat la bagiks 1 point kat umah kiter.. so saya pun masuklah kan since dah kena paksa cam gitu kan..

Tiba hari merentas desa tu kan..kami pun kumpul la ramai2 kat garisan permulaan.. biler dengar bunyi pistol saya pun lariks la...lari..lari & lari..saya tak rasa penat pun so tak der la saya bentikan..saya maintain lariks..akhirnya nak dekat sampai..masuk kawasan mrsm balik.. tetibakan..saya dengar org ramai sorak.."mahmud syah..mahmud syah!!"...eh apasal ek ..so saya pun lariks la...tetiba saya dapat satu kekuatan saya pecut ke garisan penamat.. sampai jerk kan semua org bersorak..eh naper ek? saya maintain jer la.. tak der la pengsan ker apa..pas tu dorang cakap saya no.1 WHAT??? tergezut saya..biar benar?? ya betul! saya juara merentas desa mrsm terendak tahun 1988...huh..heran bin ajaib kan.. pas tu mula la kakak2 senior suh saya wakil umah utk acara 400M, 4X400M,800M,1500M & 3000M.. adeh.. saya pulun masuk semua wa cakap lu huhu.. esok saya ada acara 800M.. ceh seperti biasa saya maintan kat garisan permulaan...biler bunyi pistol..saya pun larik lah..lari..lari & lari..sampai la lebih kurang 100M yg terakhir..saya berentap ngan juara tahun lepas dr umah mansur syah (umah kuning)..nama kakak tu kak anis...kiri kanan..suara org bersorak2 mahmud syah..mansur syah..mahmud syah..mansur syah...berlawan2 penyokong dok sorak umah masing2..entah camana saya dapat kekuatan..saya pecut cam lariks 100M tu..dan saya JUARA...yeay.. huhuhu..bengang jerk kak anis tu ngan saya..dan u olls tau lagiks bengang dia biler saya pecahkan rekod dia taun sebelum tu ekekeke...semua acara yg saya masuk tu saya dapat no..1..wah terasa glamer tau biler tiap kali tiba musim sukan ekekeke...

saya wakil mrsm terendak sampai la saya form 5.. saya masuk msm peringkat negeri melaka dlm acara 4X400M, 800M & 1500M... u olls bayangkan sukan msm taun tu dia buat selama 2 hari sajork..saya lak masuk banyak acara..hari pertama..pagi ada saringan 4X400M...kami dapat n0 1, team kami masa ni sangat kuat..mmg cikgu sukan kami, cikgu tajul target kami akan menang dan wakil melaka ker penang taun tu..pas tu rehat kejap..saya masuk acara 800M lak..kawan saya yg dlm team 4X400M tu masuk acara 400M..acara 800M tu saya dapat no.2..pas tu kami rehat jap..terus lariks utk 4X400M..huhuhu..masing2 dah kepenatan..kami hanya mampu dapat no.2..juara lak team yg kami kalah kan masa acara saringan...wah sikitnyer frust kami masa tu..cikgu tajul pun bengang coz msm tu dibuat dlm masa 2 hari sajork..selalunya dorang buat 3 atau 4 hari...huhu...

Biler time matrik saya tetap aktif mewakili matrik saya ker sukan PESUMA & sukan antara matriks.. tapi apa pasal entah kat UUM saya tak teringin nak masuk apa2 walaupun masa tu ada larian sintok etc..hmm apakah masa ni saya tgh asyik masyuk bercinta??? lu pikir la sendiri....ekekeke...

6 comments:

isya said...

wow..rjin akak update. hehe..

nestumrasberi said...

ed,
best la ed ni banyak pengalaman2 luar biasa..

sukan wakil sekolah, pandai bersajak, bersyair, berpidato... pastu gi oversea pulak...

nanti dah tua banyak kisah boleh stori kat cucu-cicit nih..

deOughtred said...

ed,
nanti pesan kat hubby you, aku carik dia ek? tq

gee ryder said...

maknanye akak ni mmg kuat lari laa tp masa kecik tu duk semput je tu yg corot hehe...
pastu akan ni mmg berbakat..konfem kalah kalo bedebat ngn akak ni hehe

Anonymous said...

ED..
Baca entry psl sportday mrsm nie baru confirm bdk mana nie.Klu x silap rambut Ed masa tu mcm anak no 2 Edkan? Klu silap sorry!

edrina said...

eh tak..saya dulu pakai tudung ekekek.. kurus kering..pakai spek kakaka

Google