I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Tuesday, March 03, 2009

Perihal Najihah, Haris & Danisha

Najihah

- Najihah dah habis exam KAFA last week.. saya baru dapat result utk satu subjek..bahasa arab..jihah dapat markah 100...betul semua
- Saya bagi najihah makan vitamin chewable appeton tu yg perisa strawberry utk jihah..sebab takut dia penatkan..sian dia..masa dia lebih banyak kat luar..ye lah dah lah kat luar tu cuaca la ni panas giler kan..kasik dia makan tu utk ketahanan badan dia.
- Dulu masa beli uniform sekolah jihah yg pilih nak pakai skirt..saya ikut jerk pasal saya rasa tak kisah dia merasa masa kecik2 ni..saya pun dulu darjah 1-3 pakai skirt..bukan apa takut nanti dia teringin lak kan..tapi since la ni dia tengok kawan2 dia ramai yg pakai baju kurung..dia pun dah mintak nak pakai baju kurung..so laling..weekend ni kiter kena gi beli baju kurung dia lah yak...
- minggu depan najihah exam sekolah kebangsaan.

Haris

- Haris taun ni saya hantar masuk smartreader kat puncak alam ni tapi sesi petang.

- Hari pertama haris balik dr sekolah..excited tunjuk buku kat saya :

Haris: mama..mama..tingok buku haris (haris ni masih pelat yer u olls). Haris ace..
A - Apple
B- Ball
C- Cat
D- Doll
E- tolor (ada gambo egg yer u olss) kah kah kah..terus saya terbahak2..

Pas tu bukak lak buka bahasa melayu..

A,E,I,O,U (vowel)

A- Ayam
E- Emak
.
.
I - Fish (ada gambo ikan) muehehehe..

- Dulu saya pernah nak citer pasal kejadian yg mencemaskan masa kitaorg gi family day hubby kat Desaru kan.. masa tu haris & jihah baru sampai tepi pool..belum apa2 haris terus melulu pi naik slide yg kat dlm pool dewasa..saya dah terjerit2..tapi dia dah naik slide tu dan kebush..jatuh dlm tempat yg dalam huhu haru tul..Sib baik hubby masih ada kat situ..hubby terjun ngan pakaian2 sekali..naik jerk atas..baru hubby sedar blackberry semua dlm poket dia..kong blackberry hubby..huhuhu..kitaorg try keringkan..3 hari kemudian sib baik boleh on balik tapi camera dia dah tak leh guna..haris..haris..pas tu siharis ngan selamba jerk dok citer kat budak2 lain dia lemas siap ngan aksi2 tercungap2..tenggelam timbul tu huhu

- Haris dah tak pakai bantal busuk yeay!! Bukan apa u olls..kepam giler dah bantal dia..asik dok gentel..geget la.. dah lama saya try nak pisahkan dia dr bantal tu tapi asyik tak berjaya jer kan..sampailah last week..malam sebelum tu kami gi tesco ngan hubby satu family semua lah..haris bawak bantal busuk dia tu masuk keter..sekali balik dr tesco..tak sedar bantal dah hilang..maser ni okey lagiks pasal dia dah tertido dlm keter sampai umahkan..yg harunya biler dia nak titun esok malamnya..dibantainya menangis carik bantal...sampai la tertido..mmg tak jumpa tak tau kat mana bantal dia tu..esoknya maid jumpa bantal dia tu atas jalan raya kat luar pagar depan umah kami..dah kena lenyek ngan tayar keter and bau busuk giler cam kena kencing kucing..since haris tak tau kami jumpa bantal dia tu saya suh maid buang jerk..ye aaa..banyak kuman & bakteria segala dah tu kan..alhamdulillah malam tu dia dah tak nangis..biler tanya dia kater "antal ayish..ilang"..sampai lah hari ni..huhu..legaaa...

- Masa saya tgh susukan qaireen, haris masuk bilik..pas tu dia tengok.."eh..mamanyer tu besar?" (dia refer pd breast saya kah kah..) pas tu dia tgk breast dia kan kecik hahaha..."eh..mama bagi baby gigit?" hahahaha...adoiilaa...sakit perut saya..."mama bagi baby minum susu lah".."ooo..baby minum susu.." hahaha macam2 lah haris ni.

Danisha

Semalam tgh saya dok browsing..tetiba danisha terkentut...pas tu dia ngan muka terkejut..mata bulat..mulut terlopong..bahu terangkat "huh..shisha entut!"..hahaha leh lak dia terperanjat ngan kentut sendiri hahahaha...

mm..macam2 gelagat anak2 ni kan..setiap sorang ngan peel & perangai yg berbeza2..semua ni buat hati saya terhibur..gelihati tengok gelagat dorang..

saya pernah tanya hubby " awak sayang intan macamana?"

Hubby jawab "sayang awak sebab kita dah pernah harung susah senang sama2..awak tak banyak songel macam perempuan2 lain..awak penyabar & paling penting awak dah bagi 4 org anak yg comel2 buat saya..anak2 tu harta saya..tak boleh tukar ganti dengan apa2"

8 comments:

ratna said...

kakkk.. touchingnyer baca paragraph yg last tu..

Anonymous said...

gelak jer baca story anak2 ko ed....memang keletah depa mencuit hati kita....

-k.aya-

nestumrasberi said...

betol tu touching baca paragraph last tu...sebaris kata2 macam tu dah cukup membahagiakan hati seorang isteri.

lawak haris ni. e...tolor. i...fish.

tersengih2 akak baca entri ed kali ni..

ina said...

lawaklah haris tu ed...budak2 mmg cm tukn..dia org lah yg menceriakan kehidupan rumahtangga.

Ayat yg last tu.....soo sweet and very the touching...

Jazimin said...

Tanpa anak,rumahtangga tak bermakna...sebab anaklah penyeri rumahtangga...ceeewah,bermadah laaa pulak...

apa2 hal pun,memang hilang penat balik keje bila tgk anak membesar depan mata kita sendiri kan...

kak ed,emel akak macam mana ek?

ghimau said...

:) anak akak ni bijak bijak :) tengoklah mak dia macam mana :) Tahniah..

Mrs.FHM said...

mcm2 budak2 ni kan....tp comel laaaa

gee ryder said...

kak,kt smart reader tu camne dorg ngajar? pe yg diajar? sbb nti sya plan nk antr aqeel ke situ bila 3thn nti...lama lg padahal hehe

ish danisha ni leh lak tekejut ngn kentut sndiri...tp budak camtu la kan sbb aqeel pn sama hehe

Google