I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Thursday, July 02, 2009

Damage has been done

Sesuatu telah terjadi hari ini.. saya terpaksa amik EL sebab hati saya tak tenang & terganggu disamping haris yg masih cirit birit & muntah2 sejak semalam...

Pagi tadi saya amik keputusan utk bagitahu secara baik kat jiran saya yg ada bela kucing tu kan setelah saya dengan jiran depan rumah discuss... dia pun sama macam saya tak tahan & sebab perkarangan rumah dia pun banyak kena berak ngan kucing2 jiran saya & kucing2 kurap.. Saya memula tak tahu..saya ingat saya sorang jer yg tension sekali tetiba jiran depan umah saya tu telepon masa saya kat opis...dia bagitau dia tak tahan & dia tanya pendapat saya nak report pada majlis bandaran suruh kutip kucing2 yg berkeliaran tu.. entah camana hari tu kami amik keputusan tak yah lah report takut gaduh pulak.. so tak jadi la report...

Semalam..

Pagi hari masa saya nak hantar najihah ke sekolah kafa, bila saya undur kereta.. haa engkau setompok taik kucing atas porch bawah keter saya tu.. lagiks la saya hangin.. dah lah depan umah hari2 saya dok sodok taik..ni atas porch pulak..bengang beb... sesabar macamana pun org tu lama2 meletup jugakkan.. dah 3 tahun saya bertahan.. dah lah sekarang ni musim hujan.. takkan hari2 saya nak letak clorox.. dan rasanya clorox tu tak berapa berkesan la sebab ari tu lepas klorox tu kering.. kucing2 tu still dtg bertenggek atas tiang saya tu :-(.

Masa kami basuh porch tu, jiran saya tu tanya.. taik tu besar ker kecik? Dia kata kalau besar bukan taik kucing dia.. tu taik kucing2 yg berkeliaran... so tak per lah saya cakap lah.. busuk lah tak tahan.. pas tu saya diam and kitaorg terus cuci..

Pagi tadi...

Since dia kata tu bukan taik kucing dia kan so saya nekadkan hati cakap kat dia lebih kurang kul 10.30 pagi tadi...masa tu dia tgh borak ngan sorang lagiks jiran.. saya cakap elok2 " Ros, mintak tolong ros kurung lah kucing2 ros, sebab ed nak report majlis bandaran suruh kutip kucing2 liar yg berkeliaran..ed tak tahan..bau busuk & hari2 berak kat kawasan rumah ed".. Pas tu muka dia terus berubah.... saya lak terus la masuk umah sebab saya nak siap2 gi kejer kul 11 sebab saya masuk kejer kan kul 12. Tetiba saya dengar bunyi bising2 kat luar rumah..kecoh2..

Saya dah siap2 nak gi kejer ni, sekali saya kuar rumah.. jiran saya ros ni dah report kat sorang lagiks jiran dia yg mmg terkenal kecoh..cakap menjerit2 nak kasik semua org dengar... Si Sikin yg badan gedempol ni jeling saya dengan pandangan yg tajam sgt pas tu perli2.. saya dengar macam dia kata saya cantik apa ntah.. sebab masa tu saya pakai kemeja siap berkot semua.. perli la tapi... pas tu jerit2...kat saya.. macam org giler.. terus saya tanya.."Ni apa masalah ni?" pas tu jiran saya ros tu ckp.. "Ros kecewa sebab ed nak report..bla bla bla..." pas tu saya jawab lah.. "Ed dah tak tahan Ros.. hari2 berak rumah Ed.. Hari2 Ed buang taik.. busuk kawasan persekitaran rumah Ed"... Pas tu sigemuk sikin tu cakap apa tau...sambil jerit2 ke arah saya ngan mata tajam macam org giler "Kau tau tak kalau kau report, dorang akan kutip kucing tu dan blend semua kucing2 tu.. kau tak tahu ker? Masuk TV! Org semua nak buat pahala...kau jer nak buat dosa.." Saya masa tu sabar jer.. saya cakap elok2 lagi.. malas saya nak layan org giler mcm sikin tu.. saya cakap lagiks "Ros, adik ipar ed pun ada bela kucing, tapi dia kurung kucing dia & dia sediakan pasir utk kucing2 dia berak".. pas tu sisikin giler & gemuk gedempol tu menyampuk lagik..sambil jerit2 mcm org giler.."Kau duduk teres mmg la macam ni.. kat mana2 kawasan teres pun ada taik kucing.. kalau kau tak nak, kau pegi duduk kondo la.." Pas tu saya cakap.. selama ni saya dok teres jugak... ada la seketul 2 taik kucing.. tapi ini dah byk sangat.. bertumfuk2 taik unta kucing.. mana saya tahan... Pas tu saya dah malas nak layan org macam gini..kang dengan saya2 jadiks bodoh mcm dorang.. Saya ckp.. "Ed belum report tapi Ed nak bagitau Ros jerk suruh kurung kucing2 ros"...pas tu saya blah.. tapi si sikin tu masih jerit2 tengking saya.. "Kau report la kalau berani.. kau tau la nasib kau nanti!".. saya terus start keter & call ayah mentua saya.. Kaki tangan saya dah menggeletar bukan sebab saya takut tapi saya tahan geram.. saya ditengking2 ingat saya apa?

Sepeninggalan saya, Pak mentua saya dtg..jumpa ros.. masa ni, jiran saya sikin sigemuk gedempol tu dah tak ada.. Pak Mentua saya cakap.. apa masalah korang ni? Menantu saya cakap elok2.. macam2 la yg pak mentua saya cakap tapi saya ringkaskan lah yer u olls.. Selama ni menantu saya sabar..diam.. kalau kamu jadi jiran saya.. dah lama kiter bergaduh.. Pas tu dia ada la sound pak mentua saya suh saya dok kondo mcm yg diaorg ckp sebelum ni kan.. pak mentua saya libas balik.."itu duit diorg.. punya pasal dorang la nak beli rumah kat mana.. tapi kiter hidup berjiran ni kena la pandai jaga hati jiran.. kita org malaysia..ada etika..bla bla..bla... pak mentua saya ckp lagiks.. cuba letak keadaan dorg tu dlm keadaan saya..contohnya saya bela kucing..dorang tak der kucing tapi hari2 kucing saya melepak kat kawasan umah dorang & berak kat situ..apa dorang rasa? terus dia senyap.. hari2 kucing berak situ mana ada org boleh tolerate kan..

Saya on d way ker opis.. tak keruan.. tepon hubby.. tepon jiran depan umah etc.. sampai beberapa kali saya nyaris eksiden nak terlanggar tembok etc .. sibuk jawab tepon & main sms.. hati saya tak tenteram..sebaik sampai opis saya cerita kat boss and saya mintak EL..lagipun haris tak sihat.. bos saya ok jerk.. dia pun cam terkejut boleh jadik serius cam gitu.... atas nasihat hubby & ayah mentua saya, balik tu saya terus pegi buat laporan polis atas semua ugutan2 sissikin gemok gedempol tu.. kalau apa2 dorang buat lepas ni serang saya lagiks ker siap la...

Huh itu jer lah luahan hati saya hari ni.. tapi saya betul2 tak sangka.. kalau saya tau jadiks macam ni saya report senyap2... tapi sbb saya ni masih pikirkan dia, saya bagitau suruh kurung dulu kucing2 dia.. masa saya buat report polis tadi pun polis tu cakap sebenarnya salah bela binatang peliharaan kat taman perumahan.. kalau nak bela jugak..mesti sedia kan sangkar..

11 comments:

langsuir said...

hui gemok gedempol ni tak sekolah ke? report jerk...gemok tu bela kucing gak ke?

Ina said...

Dear Intan,

Harap Intan sabar yea, tak baik gaduh ngan jiran2 ni... harapnya tak berpanjangan korang gaduh. Nanti asyik tension je nanti. Sabar banyak2 and baca ayat2 quran sebagai pelindung. Manalah tahu, masa kita bengang tu banyak setan yang nak datang kacau. Take care, ok?!! Hope Haris's getting better too...

edrina said...

langsuir - mmg tak sekolah beb.. 17 taun dah kawin.. sigemuk tu tak bela kucing tapi dia lak yg lebih2 emo padahal ada satu hari tu masa kat umah jiran sebelah dia jerit.. woi apa bau busuk ni... kucing berak sini ek? haa.. tau lak dia busuk..

Mak long - Intan tak gaduh pun dgn dia, dia yg tak dapat terima teguran.. kiter dah lama bersabar.. salah ker kita bagitahu apa yg patut.. hanya mereka yg berada ditempat kami jer yg paham macamana keadaan sebenar.. even masa dia tengking2 tu intan still cakap elok2.. intan buat report sebab utk keselamatan diri.. kalau2 dia buat apa2..sebab jenis org yg tak sekolah tinggi ni (maaf la.. bukan nak merendahkan dorang..tapi mmg cam tu la).. lebih2 lagi org yg tak mementingkan agama ni.. haa cam tu la perangai cam kena rasuk setan.. kiter baru ckp elok2 dia dah merapu meraban.. intan tak der pun naik suara still control cakap elok2 tapi dorang yg tengking2 & terlebih emo.. org mcm ni kiter tak yah layan.. kiter jaga famili kiter cukup.. dia nak tegur..tegur.. tak nak sudah.. tak jadi hal pun.. pada kami.. tak tinggalkan kudis pun

just me said...

Dear Intan,
Aduh cam tu lak jadi nya. ni dapat jiran yg sekolah sekerat jalan atau otak tak cukup susah.

perangai kita sama sebenarnya. ya lah, kita selalu tak nak jaga hati n kepentingan orang. mie paham sb tu intan cakap elok2 kat dia. tapi mie pun dah belajar byk dah. at times, kita kena jadi individualistic. jgn pikir kepentingan org.
dah jadi camni nak wat camno. intan sembahyang hajat lah dan doa byk2 moga org org tu lembut hati dan dapat hidayah dan minta supaya depa tak panjangkan hal ni. kita tak nak orang 'kacau' kita dan kita tak nak masam2 muka. orang tu tak sedar salah dia tu walaupun dia dah penah gaduh ngan org lain isu yg sama. tg gemuk tu rasanya ada unsur dengki kat intan. manusia camtu lah.
selawat banyak2 dan baca lah ayat pendinding diri. takut mie dengar perangai si gedempol tu.
apa pun, intan jangan tunjuk gelabah. buat macam biasa aje k.

just me said...

kak mie teringat,
selalunya, org yang sekolah tak tinggi, dok umah aje ni bahaya. dia tak de kerja. asyik perhatikan org aje. kalu iman kurang, lagi bahaya. nampak jiran renovate umah, tukar keta, pakai cantik, mula lah datang perasaan tak puas hati. dia tak pikir panjang. tak pikir nak berjiran sampai tua. sakit ke meninggal ke, jiran lah orang paling dekat untuk bantu. dosa pahala lagi tak ingat.
keduanya, sebab tak kerja, pergaulan dan pemikiran mereka sempit. jadi, depa ni ikut kepala sendiri dan terikut-ikut drama tv ajer. mana ada nak pikir panjang.
kalu kena kat batang hidung mie pun mg mie akan rasa apa yg intan rasa, mg tak keruan jadinya.

ada doa intan boleh baca dan hembus kat depa atau sebatang musuh bila jumpa atau nampak depa. baca; lataqaf walataqhzan, inallah hama ana (susah nak di melayukan, maqrab tanya nenek ani ler). kadang kalu mie takut sh=gt, mie baca, in kullunafsun za ikotul maut (tapi yg ni nenek ani tak galak kan )
ader doa lain lagi. baca lah

nestumrasberi said...

huh tensionnya dapat jiran camtu.
apepun ed buat selamba je lepas ni. kita tak rugi ape pun kalo tak bercampur dgn jiran yang sempit fikiran.
harap haris cepat sembuh.

saudah said...

hm..makin menjadi-jadi la depa ni..takpe kak ed, akak buat je apa yg terbaik utk family akak..odah doakan semuanya akan habis dgn cara yg elok n tak sakitkan hati jiran n kita

ina @ nina @ infazety said...

teruknya jiran ed...kalau ina jadi ed pun ina tak tahan...

berdosa tau menyakiti hati jiran ni...tapi nak buat macam manakan...

sabar je lah ed...

aLiYaHaRiZ said...

uiisshh..apekejadahnya jiran si gemok tu mcm tu..

Itulah kadang2 kite ni ade budi bahasa nak jugak bagi tau sebelum buat sesuatu..tapi manusia PHD ni memang mcm tu lah..kite nak buat baik dikatenye kite ni busuk hati..padehal dia tu sendiri x betul..

Tak kirelah dok rumah teres ke, rumah kondo ke, rumah flat ke same je kes nye...

Ed cool je ye..kalau dapat lagik taik kucing tu balik kan aje kat rumah sebelah..biar dia rasa..memang kuang ajaq punye makcik gemokk...gerammmmmmmm...

PerantauSepi1306 said...

hmmm buatlah apa yang patut ed, tapi let's not make an assumption that orang tak sekolah maka attitude jadi macam tu... coz i live with people around us that have degrees, masters and phd tapi some of them perangai lebih teruk dari perangai org yang tak sekolah tinggi... i believe that whatever the education that a person may have, it's the heart and mind actually that determines the way we live this life.

apple said...

kak ed, bau taik kucing mmg tensen. mau rasa meradang je sakit idung, sakit kepala, sakit hati menyedut udara tercemar. mmg kite pun tak boleh tolerate ngan bau taik kucing ni..

Google