I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Tuesday, July 07, 2009

Cirit birit & muntah2

Dah 2 kali saya bawak haris pegi klinik.. tapi sampai hari isnin dia still dok cirit birit & muntah2.. so lepas kejer isnin tu saya mintak tolong pak mentua saya amik haris kat umah.. letak kat umah adik ipar saya kat jelutong sementara tunggu saya sampai dr opis.. Saya nak bawak Haris pegi jumpa Dr Rasul yg sangat bagus kat Jelutong tu..

Pak mentua saya bawak semua sekali.. maid saya, danisha & qaieen semua sekali ikut hehe.. lepas gi amik mak mentua saya kat ipk, balik tu dorang singgah jelutong.. ayah mentua saya, maid saya & anak2 lepak rumah adik ipar saya tu la.. Mak mentua saya sorang2 berdesup balik puncak alam nak amik najihah kat sekolah. Sementara tunggu saya sampai, abah mentua saya ajar maths kat arissa..oh jgn tak tau ayah mentua saya ni terror math tau.. add math semua la.. dedulu masa mak mentua saya sek men.. ayah mentua saya ni guru tambahan math mak mentua saya la (beza umur dorang hampir 10 taun) kira kes anak murid jatuh cinta ngan guru la ni hehe.. best ooo kisah percintaan mak & abah mentua saya..syok dengar haha

K lah.. since doc rasul ni mmg bagus maka ramai la org2 yg akan pegi kat tempat dia tu.. ikut kata yasmin (biras saya) kalau time org kurang dr kul 6.30 sampai sebelum maghrib.. so kami target waktu tu la.. kalau tak jenuh nak menunggu kan..

saya sampai dlm kul 5.45pm, so lepak2 dulu, solat asar etc.. kul 6.30 terus gi jumpa doc..

Lega hati saya biler dapat tau haris ok jerk.. lega jugak penerangan dr doc rasul yg begitu terperinci.. alhamdulillah lepas amik ubat doc rasul, haris dah ok.. since haris dah cirit2 birit 5 hari, so doc start antibiotik.

Doc rasul cakap..

Cirit birit & muntah2 ni ada 2 sebab

1.) Keracunan makanan
2.) Virus

Tapi lepas check haris semua dia kata dia tak rasa virus sebab

1. Haris aktif
2. Haris tak demam (kalau virus, demam)
3. Kalau virus, akan jangkit kat adik beradik dia yg lain.

Keracunan makanan pun ada 2 jenis
1.) Makan makanan yg sama & semua org kena - means that food tu yg kotor
2.) Makan makanan yg sama tapi org lain ok, kita sensorang jerk yg kena means perut kiter yg tak tahan ngan food tu.

so doc suruh:
1.) Kalau boleh stopkan sementara susu.. kalau nak bagi jugak, cairkan susu, kurangkan kekerapan & kalau boleh beli yg lactose free.
2.) Minum byk air / 100 plus
3.) bagi makan bubur nasi

Hmm puas hati saya.. doc kat puncak alam tu.. tak konfiden saya.. check sikit2 pas tu tak der cakap apa2 cam tak best sgt.. tapi sebab dah emergency kan kena la pegi jugak situ dulu.. lagipun saya risau kalau2 rotavirus - virus ni bahaya tau.. leh bawak maut.

layan la sikit gambo2 saya amik ngan hp ni.. gambo kat umah yasmin/alai & klinik doc rasul kat jelutong.

Qaireen budak debod

Habis la bersepah bilik zaif..

budak tak tau takut..huhu..tukang sepah no 1

suka la lampu bilik zaif ni.. ni

Ni kat klinik dr rasul

hmm..Danisha ni mmg pantang nampak air..

tgk.. habis tumpah huhu

5 comments:

nestumrasberi said...

alhamdulillah haris dah ok.
haah cantik lampu bilik zaif tu nampak unik

just me said...

haris tu sebijik muka intan, jantina je lain he..he..he.. glad he's ok. Qaireen debab cute, tapi sama ngan Aqif ke? anak2 mie ni tak ambik darah arab tok ayah habib langsung. idung peset je, nenek ani tension je tak leh tinggal physical legacy..he..he..tak macam anak2 intan, semua ambik feature tok nenek.
best dengar story mung, baik sungguh MIL, FIL n anak beranak aziz. bertuah badan

gee ryder said...

haris xgaya cam budak sakit pun hehe...
nsb baik takde pape...risau kan skg..mcm2 penyakit

DYLA said...

senang hati ada doc bagus beri penjelasan detail mcm tu...

ha ah, haris tak rupe mcm sakit pun.

aLiYaHaRiZ said...

anak2 wany ade gak kena mcm ni..selalunya doktor x bagi diaorg minum susu..cume air masak je..kalau bab tercirit tu..alahaiii..cair gile..

mak wany ade petua tau..dia tumbuk lumat kulit kayu manis kot pastu campur dgn air sikit jadik pes then sapu kat perut. Insayallah cirit birit boleh hilang.

Google