I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Wednesday, June 24, 2009

Ku bahagia...

Saya suka kejer saya sekarang.. saya suka environment kejer saya.. saya suka semua colleagues saya..dan paling utama saya suka boss saya & bos saya suka saya..yeszaa..
Saya report direct kat boss saya kat US, tapi kat mesia ni saya dotted line to bos yg kat mesia ni jugak la kan.. cam nak apply cuti ker apa2 hal saya kena mintak approval bos US dulu, kalau bos US kata okes, baru submit online form and bos kat mesia ni akan approve lah.. haa cam gitu la..

Ari tu, balik dr US... bos mesia saya panggil saya masuk bilik.. nak discuss pasal performance katanya.. muka dia senyum berseri2.. bos saya ni pompuan, chinese..umur 55 taun tapi nampak cam awal 40an sajork sudah bekerja ngan am2**y 25taun lamanya.. apakah kelihatan muda jelita sebab makan & gunakan produk am2**y? keh keh..

Bos saya cakap dia happy sangat sebab dia dapat positive feedback dr bos & teammate saya kat US.. biler dia tanya boss saya kat US.. "How's Edrina?" bos saya kat US tu terus cakap.. "Oh..She's Fantastic..she's aboslutely an asset to the company yada..yada..yada" ..hiks i loike.. Pas tu bos saya kat mesia cakap la.. bagus sebab biler dapat positive feedback macam tu akan menaikkan nama COE (center of excellence) kat mesia ni.. tentu lepas ni lagiks byk hiring akan dibuat kat mesia.. pasal dorang kata org mesia bagus2..hiks.. Bos saya yg kat mesia ni old school nyer style tau.. kalau meeting harus punctual.. dia tak suka kiter pakai earphone/headphone waktu bekerja.. bagi saya kalau bos tak suka ikut ajer la style dia kan.. janji kiter kejer sungguh2..deliver apa2 yg patut & be proactive.. so far saya tak dak masalah ngan dia walaupun sebelum ni ada sorang staff tu dia berhenti dr sini sebab dia kata tak tahan ngan bos saya tu.. high expectation katanya..entah lah.. tapi so far saya tak dak masalah ngan dia..

Walaupun dia tegas tapi dia flexible.. contoh ari tu, satu resit claim saya hilang.. terus dia authorize kat situ as an exception..so org finance tak der la bising.. pas tu contoh cam esok tghari saya ada parents teacher meeting kat sekolah najihah..isnin ari tu saya jumpa dia.. nak mintak half day la kununnya..pasal nak masuk lambat dlm kul 4 petang cam tu.. tapi terus dia cakap kat saya.. it's ok, i'm flexible..no need to take leave..dia kasik saya masuk lambat sikit..pasal katanya dia tak mau saya neglect family saya..dia nak balance antara family & career..lagipun dia paham pasal hubby dok kat JB.. so dia kata don't worry..dia flexible..
see..kalau kiter jaga hati bos...(bukan kipas ek.. jaga hati means...buat kejer bagus & deliver apa yg patut..saya ni bukan org yg reti kipas hegeh2 puji2 bos etc)..maka senang utk kita peroleh kepercayaan dr bos kiter..apa2 urusan pun senang kiter nak berurusan ngan dia kan :-).

Tapi saya pernah dapat bos pompuan cina..singaporean yg sgt kiasu.. yg ni tak tau nak cakap / buat camana.. coz saya dah buat sebaik mungkin tapi dia tak pernah hargai apa yg kitaorg buat.. (ni masa kat kuli*** la ni keh..keh.. kuli ke? hahah kuli katanya).. so biler dapat bos yg best macam sekarang ni..harus la saya maintain relationship tu agar sentiasa ok kan :-).. pas tu dia cam nak groom saya jadiks cam leader satu hari nanti.. tak tau la tapi dr cara dia guide saya etc..cam ke arah tu la.. tapi saya tak minat seh.. saya hanya minat menda2 teknikal... apa2pun saya happy sekarang.. happy ngan kejer..happy ngan anak2..happy hubby akan kembali bekerja di KL.. kami akan bersatu kembali seperti dulu.. tak dak la saya keseorang malam2 keh keh... Apakah? sgt sesuatu disitu keh keh..

8 comments:

just me said...

alhamdulilah, bertuah mung.mie tumpang happy. mie penah dpt bos india yg baik gila n baik ngan mie sampai skrg walaupun dia bos mie tpt kerja langkawi lu. tu, org yg tahu hargai kita. tapi bos melayu n ramai colleugue melayu yg mie dpt lak, ada penyakit PHD! ni silap2 lagi bahaya dr H1N1 sbb penyakit ni bawa dosa..keh..keh.. percaya tak ade bos bengong ynag kononny warak ni penah lock mie dlm bilik masa mie wat keja lbh dr sejam. wat happen kalu mie nak mlepaske ade kabakaran ke? pahtu, puji kita buat keja bagus sb nak menkuli batakkan kita. dia tahu org lain tak obedience kat dia. ya ler, sapa nak respek bos yg tak reti wat keja. meeting yg patut perlu decision dia pun suruh kita handle, dia p isetan shopping masa tu, tak setan? tapi warak cakap ayat quran aje. org camni le merosakkan pandangan org bkn islam atau org yg jahil pada agama. dia ni buat2 ambik berat pasal mie tapi sebanarnya very inconsiderate. kalu time makan pun tak kasi keluar makan bkn nazi namanya. dia ingat tekak mie lalu hari2 nak telan nasi sejuk dek aircon yg dia belikan mie dr pagi. awal2 boleh le, lama2 mie pn tak tahan, apalagi bila dia suruh cuti bila kita selesai tugas. tup tup, ari kita cuti, dia sms panggil balik ke ofis dalam masa sejam supaya kita betulkan kesalahan dia sejam sblm presentaion dia. sampai ari ni mie tak leh maafkan dia. time dia, bagi alasan anak (padahal anak dah besar), time kita bagi amaran lak kena professional) sbb dia lah mie blah dr tpt keja dulu tu walaupun mie sayang n suka sgt keja kat situ. sori, emotional lak. can't help it.

nestumrasberi said...

just me,
lebih kurang la ape yang berlaku kat kita ni hah. bos kat tempat keje skrg ni buat kita cam kuli haprak.kita sakit/mc tak leh bukak mata tak renti call/sms tanya boleh masok petang tak.dah la nak amek annual leave pun tak boleh.time kita nak leave time tu jugak depa laki bini outstation.tak ke meghoyan dibuatnya.

ed,
memang insan yg sangat bertuah. ada keluarga dan keje yang hebat.

SharHanah said...

ku mampu bersyukur jer :)

ina @ nina @ infazety said...

ina pun rasa 'bahagia' bila baca n3 ni ed...

harap2 kebahagian itew akan kekal selamanya...

aLiYaHaRiZ said...

Wany happy baca cerita ed...

tak kirelah ape2 en3 yg ed taip..mesti best!!

~ thalhazlin ~ said...

hehe. suka baca entry ni. i'm happy for you too , kak ed. take care. ;)

just me said...

nestum beri,

ade org senasib ya. bos camni le mencabar keimanan n ksabaran kita kan. apa nak buat. ni, rezeki gak. tapi mgkn ade rezeki lain kita lum nampak.
as 4 me, bos tpt kerja baru sgt baik, tapi i keja jap dah cuti lak ikut suami he..he..he...
balik nt, harap harap bos sama masih jadi bos , kalu tak, tak tahu ler

masviona said...

wah bestnya....kalu gini mmg bahagia lah idup ini....allamdulillah

Google