I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Tuesday, June 16, 2009

jiran oh jiran...kucing oh kucing...

arghh..tensi giler tau kalau hidup berjiran ngan org yg suka bela kucing tapi suka biar kucing dia melepas merata2..tak jaga hati jiran etc.. adeh...

memula dulu kucing jiran saya ni suka berak kat sebelah tepi umah saya yg byk tanah tu kan.. penuh taik situ tau.. boleh dia kata kat saya.. kalau tanam rumput..kucing tak berak.. dia ingat saya ni cop duit ker..biler2 masa nak tanam rumput boleh jerk tanam.. tapi la ni rumput semulajadi dah tumbuh..walaupun tak cantik cam rumput karpet janji rumput jugak la kan.. ternyata kata2 dia tu meleset.. kucing tu tatap berak atas rumput2 tu occay! Pas tu dlm longkang pun dia berak.. tapi dlm longkang atleast maid saya senang jerk jirus air kasik lalu terus masuk dlm longkang besar..

Kadang2 kucing tu berak atau termuntah atas simen depan umah saya... yg saya heran kucing ni pandai betul..rumah tuan dia sikit pun dia tak berak baik depan umah, jalan depan umah mau pun belakang umah.. huhu.. ada satu malam kami balik malam..gelap kat depan coz lupa pasang lampu.. haris lak mamai2 habis dia pijak taik kucing betul2 kat lantai depan pintu nak masuk umah.. habis kena suar tido etc.. bengang giler okes..malam2 buta..basuh lantai..etc.. dah lah bau taik kucing ni dah pakai sabun kuat camana pun tetap cam hanyir bau dia.. argh..bengang2.. pas tu dia suka biarkan bekas nasik & air kat depan umah dia sampai berderet2 semut datang huhu.. sgt tak suka tau... dulu dia pernah bagitau saya dia gaduh ngan jiran2 masa tinggal kat flat kat shah alam..pasal kucing.. dlm hati saya..hmm patut la.. dia ni bernasib baik dapat jiran yg malas bising2 macam saya ni..

La ni kucing tu dah berak lak atas tar depan umah saya.. berketul2 taik kucing.. dah banyak hari pagi2 saya & maid dok sodok taik kucing and buang dlm longkang besar pas tu cuci ngan air.. tadi saya dah curah minyak tanah... harap2 esok dia dah tak berak lah... boleh dorang tgk saya susah payah cuci taik kucing kat depan tu dorang buat hati keras jerk.. pandang sebelah mata jerk..

tau tak dorang ni berdosa kalau buat hati jiran terguris.. area umah saya dah mcm zoo kucing.. lebih 10 ekor kucing berlegar2 kat sini..ada sekor kucing kurap tu dah buat pot tido dia kat lampu tiang pagar umah saya.. bengang wei.. dia suka letak makanan kat depan umah so semua kucing yg bukan dia bela pun dtg sini..campur ngan kucing2 dia yg dia bela dah macam zoo kucing.. huhu.. dia ni tak der anak.. tu pasal sgt byk bela kucing..

nota kaki:
maaf pada yg membela kucing.. saya tau tak semua org yg bela kucing mcm jiran saya ni.. saya & hubby pun suka kucing... tapi kalau area umah kami asyik jadiks tandas kucing jer sapa tak tensi kan..

15 comments:

Ina said...

Dear Intan,

Sabar je la... Bau taik kucing memang 'menusuk' hidung... Takut kalau bebudak tu curious and main aje...hish!

Cik Sar said...

sama la prob akak dengan prob saya.. kucing untie belakang menjadikan laman belakang saya sebagai tandas dia..tensi i..saya nak cuba buat cam akak la.nak letak minyak tanah..

PerantauSepi1306 said...

Ed.... i pun blea kucing tau.. hahahaha tapi tak pa kucing aku sumer berak lam pasir yg aku tiap2 hari buang and basuh...

neway kalo ko nak try, pegi kat kedai pet, beli satu gel ni.. ko taruk keliling pagar umah ko insyallah kucing takmo pegi dah kat umah ko sbb gel ni mmg untuk halau or halang kucing dari kencing or berak kat tempat2 yang kita tak nak... paling murah tak silap aku dlm rm28 sebotol.. at least lepas ni memang kucing takmo dah bertandang kat umah hang, insyaallah

Surf la this website u might get the idea what i'm talking about:
http://www.petsplace.com.my/-c-71.html

edrina said...

oh ye ke sydde? Thanks for the info.. mmg bagus ni.. harus aku coba ni ekekeke

just me said...

Adus tension, sama lah problem kita. mie pn nak lepas prasaan gak. Masa kt uitm quarters lu, ni le masalah mie. skali kita kalut nak pi kerja pagi, ade muntah kucing kat windscreen! nak basuh geli, all the way nk hantar keta pi cuci asyik nak muntah .geram, mie jerit marah2 kuat2 kat jiran supaya jiran dengar n gantung air freshner keliling porch. menjadik! lepas tu isteri jiran tu control skt kuching depa. not only kuching, depa bela, ayam, burung etc. dah jadi arwah dah orang tu. mg le tak sedap ati nak jerit atau sakitkan ati org tapi kadang mg terpaksa.umah kat bangi sama. pagi2 rombongan kuching jiran meh berak ramai2 kat laman kita. dahle kera lanyak pokok mahal mie tanam, rumput karpet berhias najis depa lak. mie ni kan ikut pok su suka tanam pokok. habis investment kat taman. Sblm posting ari tu ader beli pokok dlm pasu besar, konon nk buat rmh suasana resort, itu pun jadi port dia!Ok, buh minyak tanah, tapi kalu ada rumput atau pokok, buat gate dah rapat bilahnya, binatang tu masuk kot tembok lak, ader gap kat tembok nak ikut taste kita, tapi mg susah. habis leh. tak tahu le apa jadi ngan laman ku, sigh!camni kena buat banglo kat puncak bukit lak..ha..ha..ha..ha..bubuh minyak tanah keliling kawasan umah, tapi hati2 kot ade terkena api lak.wish u luck.

LMj said...

ed, aku penah tengok satu rancangan... ko buh softlan kat area kucing selalu datang... kucing tak suka. cuba la... aku dulu bancuh air soflan then siram je kat depan rumah. lama kucing tak datang. lepas hujan datang balik hehehehe

noor said...

wah... betul...saya pun mengalami permasalahan yg sama, cuma kucing2 tu tak tahu milik sapa. ok nak lah pergi ke pet shop dan cari liquid tuh... tak tahan bila tang terpijak tahi kucing tu... mmg menyirap darah...

nestumrasberi said...

hahaha kalo mil akak baca blog ed ni haros dia *&%$#@!. mil/fil kan penchenta kucing.
kalo fil dgr akak marah/jerit kat kucing dia cakap "itu makhluk Allah, nanti dalam kubor dia cari ko balik"
mana taknya...bila nak muntah masok umah, muntah atas kusyen muntah atas lantai tak sah citer la. pastu fil akak dah la mata rabun dok pijak berseret ke merata tempat. mana akak tak tension.
tapi kucing ni mil/fil lepas dalam 3jam je waktu pagi, pastu masok dorm balik.
ada kes terbaru ada sekor kucing tu pantang kena sergah tercirit-birit memancut2. eiiii pantang betol akak. selalunya akak wat dek hb yg cuci segala..

ina @ nina @ infazety said...

umah ina pn cm ni jugak ed. masalah kucing bersepah. paling xtahan berak lah, itu pn hb gigih g simen keliling umah.

pantang ada pasir ckit. mesti dia wat pot utk lepas hajat.

Anonymous said...

Hai

I bagi u satu petua..ekekeke sembur clorox tempat dia berak..ekekekek sure dia tak berak lagi..sebb bau clorox tu dah mati bau ....mcm kucing kan dia akan kencing untuk tanda kan kawasan..so mcm tu gak lah tempat dia berak..ekekekekek

selamat mencuba....

edrina said...

wah clorox? hmm muleh try neh.. kalau bau tak mati..kucing tu yg mati hahahhaha

Makcu Ina (Azlina Halim) said...

Akak, sorry to say, sebagai jiran yang prihatin, ina akan sodok & kumpul tahi2 itu, and letak dekat2 umah dia plak. Hehe..

Nak wat camne,kita just pulangkan apa yang dia punya kan? So salah ker? Hehe kalau ina la =p (Kawan2 semua jangan marah)..

Saya bela kucing kat dalam rumah, so x ganggu jiran. Hi hi hi...

Aduis, penatnye keje malam...

lilieyz said...

Nak try lah.. Stress sbb xtaw kucing sape asyik pancut dekat almari kasut. Lama2 jahanam la almari haku huhu.. Letih nak basuh

edrina said...

sekarang mmg tiap2 malam kitaorg renjis thinner. Kalau renjis mmg dia tak kencing tapi kalau lupa renjis mmg pagi esok siap la mesti ada air kencing hehe

bmnsolution said...

Salam cik. Kalau kucing liar atau kucing jiran yg membuang memang sakit hati cik. Mungkin saya boleh share satu petua atau produk yg mungkin dapat membantu masalah kucing kencing & berak ni. Cik boleh cuba gunakan produk penghalau kucing "stray cat repellent" dari Jepun ni. Letak je produk ni, ia akan keluarkan bau yg jadikan kucing gelisah & lari. Yg penting murah, senang & tak seksa binatang. Boleh tengok detail produk ni di website ni http://www.tenringgitshop.com.
Harap dapat selesaikan masalah semua. Tq

Google