I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Thursday, June 25, 2009

Danisha & misteri nusantara

U olls ingat tak dulu saya ada citer pasal danisha tak mau minum susu.. sikit pun dia tak mau minum.. semua tu start lebih kurang 2 minggu sebelum saya pi US.. jenuh saya pi bwk jumpa paed kat Damansara Specialist.. amik ubat sbgainya.. Tapi dia tetap tak mau minum susu.. Lama jugak dia tak minum susu sampai badan dia yg sedap2 mendadak turun jadiks kurus..cengkung.. biler dia titun sayu tgk esp tang bawah mata.. nampak sgt cengkungnya.. hati saya & hubby risau sesangat.. memacam kitaorg pujuk & bagi dia makan nak ganti susu yg dia tak minum tu..

Satu hari maid saya citer, ada satu petang najihah balik lambat dr playground.. danisha main2 kat depan umah.. sambil pegang botol susu.. biler masuk umah, dia tak mau minum susu tu.. dia asyik cakap susu tu panas.. pas tu sejak dr situ lah dia tak mau minum susu..

Kitaorg ada jugak bawak Danisha jumpa member kami yg jadiks anak murid ustaz harun din, mintak dia buatkan air penawar & tgk2 apa yg patut.. kata dia mmg ada yg mengganggu.. so dia bacakan ayat kat air minum & mandi.. so kami bagi dia minum & mandi air tu..

Alhamdulillah sekarang Danisha dah minum susu balik.. makin kuat minum pulak hehe.. habis satu botol..terus mintak "shisha..nak susu agi" so mmg saya tak sekat..selagi dia nak minum buat & kasik jerk.. nampak lah sekarang badan dia dah mula naik balik.. Hampir 2 bulan jugak lah dia tak minum susu.. start sebelum saya gi US, and dia minum balik 2 minggu lepas saya balik..

Dia pun masa tu dah lupa camana rasa susu agaknya sampai la satu hari masa tgh buat susu baby..dia pi jilat tutup tupperware susu baby tu.. terus dia kata.."mmm sedapnya".. pas tu maid saya bagi sikit lagiks serbuk susu atas tgn dia kasik dia rasa lagiks.. terus dia kata "mmm sedapnya.." pas tu maid saya tanya lagi.."shisha nak susu? Kakak buatkan ye?".. maid saya terus bancuh susu dia & bagi kat dia..memula dia cam dah lupa camana nak hisap..dia letak jerk kat mulut.. pas tu maid kata..hisap lah.. terus dia hisap.. alhamdulillah habis satu botol.. malam tu biler saya balik saya dikejutkan ngan berita gumbira tu oleh maid saya " Kak, Shisha sudah mau minum susu" ..lega sesgt terus saya tepon hubby semua bagitau.. hmm shihsa..shisha..

Syukur sesangat..

oh tambahan sikit lagiks..

ada sekali tu kan.. masa jenjalan tghari buta..dlm keter.. tepi2 hutan.. dia leh cakap apa tau.. "mama shisha nampak hantu eee" huhu..

4 comments:

nestumrasberi said...

ya la ed
memang misteri nusantara
syukor alhamdulillah
danisha dah menyusu balik

Ina said...

Dear Intan,

Agak menyeramkan cerita intan nih... sebab Amir pun dah tak nak menyusu sekarang nih. Sejak kitorang balik dari sudan hari tu la... dah dekat sebulan kot...sigh.

nestumrasberi said...

ed,
baby pun ada satu penyakit baru
3 minggu lepas dia pi umah cik misah.masa tu misah tengah masak baby cakap eh cik misah ape kat peti ais tu hitamnya...misah pegi kat peti ais tengok takde ape pun.pastu misah tanya ape yang baby nampak. baby geleng kepale senyum dan larik balik umah. ini adalah kejadian kedua sebelum tu perkara yang sama jugak berlaku.

langsuir said...

heheh misteri nusantara ni....sibaik tak nangis2....

akmal rayyan ni..kalau balik dari wad HKL , dekat rumah mesti mengamuk2...kalau pegi hospital baru..eg columbia asia...takde plak nak nangis...misteri nusantara ke misteri HKL?

nestumrasberi...hitam dekat peti ais? kicap ke? hehe

Google