I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Friday, June 19, 2009

derma darah & clorox

Hari ni pepagi kul 7 saya ikut ayah mentua saya kuar antar mak mentua saya gi opis..saya mintak tulun pak mentua saya hantar saya ker sjmc sebab saya tak tau jalan hik hik...saya nak gi derma darah.. ada staff amway accident and in critical condition so dia perlukan banyak darah..since saya dah pernah 2 kali derma darah, saya dah tahu procedure camana & tak sakit pun proses dia tu, so saya rasatanggungjawab saya utk sama2 bantu dia..

lepas hantar mil kat IPK kat shah alam tu terus ayah mentua saya ajar saya gi subang ikut jln glenmarie..coz dia katakalau ikut highway mesti jem gilak coz org nak pi kl.. wah rupa2nya senang jerk nak pi subang..erk..subang parade ekekek..dan jugak kalau terus lagiks leh sampai sunway pyramid.. ekekekeke..yesza *wink* ada makna disitu hiks..

so saya dah tau camana nak pi klcc, subang parade & sunway pyramid lalalalal hahaha
okes berbalik pada citer derma darah.. sampai sjmc kul 8.15, parking etc terus saya naik tingkat 5 kat bank darah dia..sekali belum bukak, kul 8.30 baru bukak..so lepak jap.. tepat kul 8.30 terus saya jumpa misi kat situ cakap nak dermadarah utk mr X neh.. so timbang berat segala.. berat terkini 55.3kg.. tapi apasal saya rasa saya makin gumuk ni?salah timbangkah? tak mungkin coz tu timbang elektronik.. sejak balik US saya dapat rasa badan berisi coz selama 4minggu tu tiap2 pagi saya dok bekpes free amik egg omellete with cheese.. huhu hari2 makan cheese mana tak gumuk..esp tang perut adeh..tulun2 sapa ada petua camana nak kasik perut kempis bak papan lapis? oh teringat keadaan perut ku yg flat satu ketika duluhahahaha... tak per2 dimaafkan anak dah 4 okes hiks.. laling biler mau antar intan gi slimming center neh? Mau kasik betul mana2 alignment yg dah lari ekekeke...

pas tu terus derma darah..kejap jerk dah penuh satu beg 400ml.. pas tu dia kasik minum milo.. dah habis semua terus sayacall pak mentua ajak balik.. dia bekpes kat cafe pas tu sambung baca paper kat lobi. On d way balik saya citer kat pak mentua pasalmacam2 petua yg u olls kasik saya utk halang kucingkan since petua dr cik anon yg paling murah so kitaorg terus singgah pi beli clorox, pas tu beli roller cat yg kecit utk sapu clorox tu kat atas tembok2 keliling umah & tepi2 pagar keliling umah..Pak mentua saya dengan bermurah hati tolong sapu semua kat keliling umah saya.. huhu..tq abah!! dia pun mmg bengang tgk kucing dok berak merata area umah kami tu..Kami tuang clorox tu dlm bekas tempat letak cat pas tu abah saya amik roller celup and sapu atas tembok & tepi pagar keliling umah.Terus lepas tu tak der dah kucing bertenggek kat tembok2 tu.. kena simpan stok clorox bebanyak la kot kan..sebab kalau hujan mesti kena sapu balik.

so kiter tgk cemana yak.. ada berani tak sekelian kucin2 tu nak bertenggek kat situ :-)

4 comments:

just me said...

wah semangat tu, baiknya FIL tolong sama. agaknya jiran tu intai tak apa korang buat, sure dia pelik. kalu menjadi, balik mesia, mie pun nak try. kalu boleh apply kat beruk2 skali alangkah baguihnya!
btw, berat nyo mung intan. yo ko? mie ni maintain lagi berat tp perut dah lari shape ler sejak caeser tu weh. tapi kt sini asyik melantak je keja, ader can leh nak challenge berat mung..keh..keh..keh..

nestumrasberi said...

hrp2 kerja keras ed itu berjaya.
kucing2 tu mesti tengah grrrrr kat ed...hahaha
tingat akak jiran sebelah umah baby ustazah. masa tu dorang baru dua minggu pindah saujana utama. kucing kaklong pun cam spesis kucing jiran ed tu. bila berak gi depan umah ustazah padahal byk port lain boleh membuang.sekali balik dari kampung ustazah tu cakap dia dah 'tolong' buang kucing tu sebab berak bertabor2 depan pintu umah dia. ena cakap terima kasih uztazah memang nak buang kucing tu pun tapi tak dapat tangkap.

saudah said...

hehehe cara yg halus..sebab tak sakitkan hati jiran..

takpe kak ed, psnih sure kucing tu tak lepak umah akak dah..

odah pun nak try, bukan sebab berak merata-rata, tapi bau nya sungguh busuk..dok umah byk tingkat ni, bila balik sure bukak tingkap, so aroma tu naik ar..tu yg nak try gak clorox tu

Anonymous said...

hehhehe tu lah kan i dah bagi tau..tak pe hujan sapu balik ekekekk yg penting bau clorox sure dia cabut..insyallah kucing tu tak berak kat rumah u lagi...

Limah

Google