I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Monday, October 27, 2008

Projek mengcasa impiankan umah - Living Hall - Phase 1

ohh.. alas cam tak kene. nak kena beli table runner yg baru lagiks cun.. tu saya belasah sajork yg saya jumpa dlm almari.. souvenir dr mak saya masa dia pi sarawak ekekekeke

ececeh..siap ada phase 1 ekekek.. layan jer la u olls.. akhirnya satu lagiks wish list kami menjadi kenyataan.. beli tv baru.. tapi neh bukan tv plasma u olls.. LCD TV sajork.. satu set ngan home theater.. kalau tv plasma lagiks mahal ooo... tapi ok la.. pasal kami dapat harga murah.. Raya promotion.. kami beli kat Harvey norman.. satu set neh RM3K ok kan? err ker tak ok?

LCD TV tu jenama samsung.. pas tu home theater set tu jenama pioneer.. ada HDMI - High Definition..bla..bla.. gue lupa singkatan apa ntah hiks...nak tau lebih lanjut sila google yeru olls..hiks..bila nak beli lcd tv neh baru la saya tau apa itu HDMI, apa tu blue ray.. apa beza lcd & plasma huhuhu... sadis sekali kan..

Neh saya nak share sikit2 info yg saya baru tau neh dgn u olls yg belum tau.. yang dah tau tu sila betulkan kalau saya tersilap atau tersalah bagitau yek!

Camana nak bezakan lcd & plasma tv? lcd neh dia pakai teknologi cecair.. so kalau u olls.. letak jari kat screen then tarik sikit.. u olls leh nampak cam ada cecair ikut gitu.. then kalau u olls tak pakai HDMI cable bagai.. gambar akan kembang & nampak pecah2.. tak macam plasma tv yg mmg sharp jerk gambo dia.. pasal kat lcd screen tu ada delay sikit masa dia nak transfer gambar tu.. tapi kalau pakai HDMI cable baru ok.. vcd pun cam tu kalau ada HDMI baru gambar clear & terang.. satu lagiks kan kalau kiter gi kedai2 elektrik kiter tgk gambar semua sharp giler kan.. kalau gambar titisan air atas daun tu cam real kan.. itu semua pasal dorang pakai blue ray.. u olls.. so jgn la rasa tertipu.. apasal kat kedai gambar sharp giler biler bawak balik umah pasang kat umah tak cam kat kedai.. u olls tau tak apa tu blue ray? haaa.. neh teknologi baru.. cam kalau dulu transition dr vcd ker dvd kan.. haa.. la neh transition dr dvd ker blue ray pulak.. cam tu lah.. gambar dvd lagiks cantik dr gambar vcd kan.. so gambar blue ray neh lagiks cun dr gambar dvd.. kalau u olls pi kedai2 cd yg pirate tu kan u olls leh cariks.. copy dvd dr blue ray.. so kualiti gambar ok sikit aaa.. dan satu lagiks.. u olls kena la terima hakikat kalau tgk astro kualiti gambar tak der la cantik mana berbanding tgk dvd sebab.. teknologi astro tu sendiri masih menggunakan teknologi analog.. neh bebudak harvey norman tu la yg bagitau.. saya citer balik kat u olls jerk tau.. kalau dia kelentong saya maka jgn lah saman saya pulak yerk ekekekeeke

Ohh sekarang neh baru lah saya tau apa guna teknologi Dolby surround system etc masa nak beli dvd tu kan.. kat cover dia tu kan ada tulis semua tu.. so bila ngan home theater tu masa nak pasang dvd pilih la option sound tu.. baru lah leh dengar bunyi tu gerak2 dr kiri ke kanan dr belakang ker depan etc.. hahahaha poyo sungguh saya kan u olls.. layan jer la eks.. peghak pun ado neh ekekekeke...waa.. la neh tgk tv kat bawah tu cam tgk wayang jerk rasa ekekekeke ...poyos..

Plan kami nak pasang astro satu lagiks.. utk tv yg kat bawah neh.. tv yg kat family hall kat atas tu nak downgrade astro dia.. nak amik package cartoon sajork..khas utk anak2 ekekeke..

Ohh.. projek seterusnya.. nak cat dinding.. rasanya kami nak cat colour merah gelap tu u olls.. so baru lah naik sikit tv tu kan.. pas tu tukar sofa baru.. beli carpet baru.. tukar langsir baru & last sekali tukar lampu.. dan pasang aircond baru la cosy.. lalalalalalaa... tak sabar neh ekekeke

Oh ya.. since dah beli mahal2 neh harus lah saya mintak macam2 free gift u ollss.. memula ada ker dia nak kasik saya t-shirt ngan jacket jerk.. apa kelas.. huhuhu.. so saya cakap saya nak set brg2 dapur tak kisah lah apa2 hahahaha..

Pas tu tetiba dia bawak keluar tea set vantage u ollss.. suka mak nyah!!!.. canteks giler lak tu.. betul2 jenama vantage neh.. i loike.. dan set sudu garpu yg berharga RM70 auwww..suka nyah..
lalalalala..sgt happy...

4 comments:

PuteriSatu said...

Ed...nak nangis tul akak tengok set vantage tuhhh...tul2 menggoda nafsu...hiks....

DYLA said...

akak, kalau kak puteri satu nangis tgk set vantage tu dyla telan liur je la tgk akaknya LCD TV baru...

plasma lg bagus yer kak?mmg dyla pun perasan kalau kat kedai gmbr dia sharp. & dyla mmg dah agak, dia mesti guna CD aper ntah kan. baru ari ni dyla tau pas baca akak nye penjelasan.

kak, pasang aircond kak... skang umah smua dah ada econ... penting kat living room tue.. baru la casa impian namanya .. heheheh

Awa Khuzailah said...

hah..bagus ni.saya pon tgh survey ni tuk masuk rumah baru.hehehe..beli lcd ke beli plasma...huhuhu

PerantauSepi1306 said...

wah, wah... dpt tea set tu yang rasa menjeles jer nie... hehehehehe memang syiokk ed kalo nengok tv gun HT tuh... kiar murah aa ko beli satu set dpt 3k ajer.. isk..

kaler maroon chanteksss.. :D tapi kalo tv dah gelap ko cat pearl white lagi cun ed... sbb kalo merah cam tenggelam yo tv tu nanti...

Google