I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Sunday, October 19, 2008

Hari Ahad yg kalang kalibut

Adoiiya.. pening..pening.. tak habis2 pening neh.. melayan karenah 3 org anak yg lasak2.. masak..basuh baju.. kemas umah (yg tak sampai 10 minit kembali bersepah).. dengan saya yg kena kejer..kena buat cloning database company saya.. mesti ready by tomorrow morning pulak tu.. u olls boleh bayangkan camana saya bersilat dengan semua tu huhuhu...

Pagi2 lagiks saya dah goreng nugget.. buat air teh utk sarapan bebudak tu, masak bubur nasik utk danisha... sambil basuh kain..pas tu naik atas tgk danisha dah bangun..mandikan danisha.. bagi anak2 sarapan sementara saya kemas2 kat dapur... sekali naik atas.. adoiiyaa... itu budak danisha sgt nakal oo... habis dia sepah2..ramas2 nugget etc..huhuhu...2, 3 kali saya vacum umah oo.. fenin..fenin.. kejap2 oreo berterabur..kejap2 nugget.. kejap2 kuih telinga keling... adoiiyaaa...fenin2.. last2 saya biarkan ajer.. saya kan nak kena start buat cloning kat database company saya ..so..ingat nak kemas & vacumm bila tgh running script restoration nanti ..so leh tinggal lah kejap kejer sementara biar script tu running.. dlm 2-3 jam jugak script tu running.. Tengahari lak.. cam tak dan nak masak.. lauk semalam masih banyak..so saya panas kan jer lauk yg ada tu... makan laju2.. pack makanan utk maid..suh adik saya hantar pi umah pil saya... (dah terbalik dah ni.. saya pulak yg jadik maid huhuhu...)

Tgh saya tekun buat kejer.. tetiba najihah jerit "mama.. danisha main bedak.." adoiiyaa... saya tgk habis bilik mainan merangkap bilik solat & bilik pakaian..penuh berterabur bedak huhuhuhuh.. panasnya hati... dah lah tension buat kejer neh.. penat pulak tu dah 2,3 kali vacuum masih sepah2.. terus saya capai rotan.. tiga2 sekali kena balun.... termasuk lah si kenit danisha tu.. tapi tak der la saya bantai pukul kuat2 u olls... babab sikit jerk..kasik dorang takut.. geram betul saya aa.. danisha pun saya babab kat pampers dia..so tak der la sakit tapi nangis jugak dia.. takut agaknya ekekeke..Petang kul 6, lepas mandikan danisha.. kasik minum susu, dia tertido sat.. so saya turun bawah, angkat kain.. pas tu masak spaghetti.. pasal tu paling ringkas & simple.. dah selesai naik atas.. solat maghrib & continue buat kejer... masa neh adik saya dah balik dr tgk wayang so..ok lah sikit boleh mintak dia tolong tgkkan anak2.

budak lasak tgh titun.. lasak kalah budak lelaki...biler tanya sapa lasak..atau naper shisha nakal? Dia leh jawab "ayish..ayish.." semua dia salahkan ayish ekekkeeke.. sabor jer la.. haris tension jerk eekekekekek
Budak monyok kena babab ekekeke.. tapi najihah dah boleh harap..sib baik ada najihah.. dia lah yg tolong saya mandikan haris.. pakaikan haris pampers & baju.. tapi biler time menyepah samer jer ngan yg lelain huhuhu.. oh tadi saya terperanjat pasal masa saya tgh dok buat kejer.. jihah lak busy main laptop babah dia.. tetiba saya tgk dia tengah layan citer geng bas sekolah kat laptop dia.. saya tanya la "eh camana jihah download citer neh?" pas tu dia jawab "jihah buat cam ni la mama.." dia bukak IE, pas tu dia pi kat google dia taip geng bas sekolah hahaha... haaa kau terus tgk melalui Youtube tu aa u olls.. selama neh dia dok cariks games barbie jerk..
Cam tu lah u olls.. sampai ke malam.. fenin2 saya dibuatnya.. nak tido pun cam tu.. puas buat bunyi hantu bagai tak nak kasik danisha tu bangun merayap dlm gelap.. saya nak continue buat kejer cloning database saya neh.. esok dah nak kena release pada semua users huhuhuhu.. la neh dah pukul 12.34pagi.. saya tgh dok buat kejer lagiks neh u olls... bila la nak titun neh.. esok nak bangun awal lak tu..siap apa2 yg patut, najihah nak pi tadika.. adoiiya..baju dia pun tak gosok lagiks neh.. fenin..fenin... harap2 esok ok lah sikit pasal saya dah start cuti seminggu..so tak der la terkejar2 mana nak tgk anak2... mana nak buat kejer kan... kalau maid ada tak per...dia tgk anak2 saya boleh jer concentrate buat kejer kan.. bila tinggal saya sorang cam neh tu yg kelam kelibut... rasa nak menjerit pun ader neh..huhuhuhu

5 comments:

PuteriSatu said...

Biasa la Ed..akak yang anak sorang ni pun sama...kerja umah tak pernah habis...kemas jap...10 minit lagi bersepah balik...

Kopi Suam said...

sabar ed..aku faham apa yang kau rasa sebab aku pun tak de maid..hari2 bertarung ngan anak2...pastu bertqarung dengan bapaknya pulak...heeh heeh

PerantauSepi1306 said...

perhhhhh gue saspek sama lu ed... dah lak tengah sarat tu.. bleh lagik ko menkontrol yang lelain... nilah dugaan jadik parents ye.. sabo.. sabo...

DYLA said...

kak, kecik2 ni mmg la kan kak.. esok dah besar sonok akak..

tpi best la kak ada anak ramai kan..meriah

Maksu Ina said...

Kak Ed dah bercakap mcm orang minang la pulak .. hehehee Hari Ahad Yang Kalang Kalibut ekkekeke....

Google