I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Friday, May 11, 2012

Procedure travel ker US

Sebenarnya kan saya nak share tulis apa yg saya lalui supaya dapat jadi rujukan pada semua terutama pd  mereka yg first time travel ke luarnegara & kena transit kat beberapa negara lain sebelum sampai ke destinasi sebenar.


Ok sebelum tu kiter tgk dulu itinerari saya ni:

KL - Hong Kong (MAS)
Hong Kong - Detroit, Michigan (Delta Air)
Detroit - Grand Rapids, Michigan (CANADAIR)


Memula masa amik boarding pass..check in kat KLIA, make sure baggage u ols akan dihantar terus ker final destination so setiap kali transit tak payah check out & check in balik.. kalau nak tanya apa2 kat staff kat kaunter tu tanya jer...jgn segan2.. contoh 'kat mana saya kena check out?'.. mcm contoh saya nak pi US ni kan, saya transit  kat Hong Kong - detroit, Michigan (USA) - grand rapids, Michigan (USA).. so masa mula2 masuk US kat detroit tu saya kena buat beberapa procedure kat custom & immigration so waktu tu kena check out baggage.
Ini namanya baggage receipt

Masa kat Hong Kong, saya tak perlu check out beg, sebab dia terus transfer ker US.. follow jerk sign transfer tu.. x yah amik baggage atau lalu thru immigration. Lain la kalau u ols transit lama & ada masa jalan2 kuar korang kena la lalu ikut immigration :). Tapi saya malas, saya nak amik boarding pass & lepas tu lepak dlm biz lounge jerk.

Since masa kat KL saya cuma dapat boarding pass utk flight ke Hong Kong sahaja.. sampai di Hong Kong saya kena cari kaunter airline yg saya naik utk ke Detroit utk amik boarding pass.. Kalau boleh u ols, sebelum travel pegi jer kat website airport negara tu and check procedure utk transfer/transit and check kat mana kaunter utk airline yg u ols akan naik..
Ni contoh kat website Hong Kong International Airport
Click on passenger guide - transfer/transit nanti u ols akan dapat procedure kat bawah ni:
http://www.hongkongairport.com/eng/passenger/transfer-transit/all/transit_procedures.html

contohnya macam saya dr KLIA to Hong Kong saya naik mas, kemudian dr Hong Kong ker Detroit saya naik Delta Air, so saya kena cari mana letaknya Delta Air kat Terminal tu. Saya check website kaunter utk Delta Air kat Terminal 1 adalah E1. so pi la cari E1 tu. Carik kaunter utk Delta Air dan amik boarding pass.

For passengers without an onward boarding pass, please:
  • Check your airline desk's location ;
  • Follow the directional sign to the designated Airline Desk Areas E1, E2 or W1 for check-in;
  • Follow the directional sign to departures level for boarding gates;
  • Go through security screening;
  • Check your gate number and time, and reach your boarding gate at least 30 minutes before departures time.

Click kat location tu utk dapat screen kat bawah:


Kat sini kdg2 dia akan mintak u ols tunjukkan baggage receipt yg u ols dpt masa Boarding kat KL ari tu.. Selalunya dia akan bagi semua boarding pass ker final destination.
Kat sini la kaunter Delta Air
Macam saya, saya dapat dua boarding pass terus.. satu utk ker detroit from HK, dan satu lagi dr Detroit ker Grand Rapids. So kat Detroit nanti tak perlu la saya pi carik kaunter lagi utk amik boarding pass..
Boarding pass saya
Settle bab tu.. now procedure nak masuk US.. 2 borang diperlukan.. selalunya pramugari akan pass kat u ols utk korang isi masa dlm plane tu..

1. Borang kastam (Custom form)
2. Borang Immigration (Immigration form)

Penting kat sini utk u ols tahu alamat u ols nak stay kat US nanti.. so make sure alamat tu ada kat tangan u ols senang nak isi borang ni nanti..

Make sure semua diisi dgn HURUF BESAR. Dlm borang kastam tu kena isi family name (nama bapak - Abd Rahman), middle name (Binti) & Given name (nama sendiri - Edrina)

pas tu ada maklumat ngan sapa kiter travel etc.. mcm saya, saya sorg2 so saya letak 'NIL'

pas tu isi la passport number, tarikh kuar passport & tarikh luput passport.
pas tu declare la apa2 yg u ols bawak & x bawak just tandakan dekat 'Yes' or 'No'
kena declare jugak baper USD korang bawak masuk US

Dlm borang immigration pun sama, isi maklumat2 penting mcm nama, maklumat passport & kat sini ada tambahan iaitu maklumat visa US korang. Visa number, Negara keluarkan visa, tarikh buat & tarikh luput visa.

Pas tu country u ols boarding the flight to US.. macam saya kat dr Hong Kong so saya kena isi 'China'.

Dah settle semua form tu biler dah landing, keluar terus ke immigration... kat sini pi la carik barisan 'Visitor'. Kat sini u ols akan diinterview oleh pegawai imigresen, amik cap jari & amik gambar.

Sila beratur di luar garisan, biler dia panggil u ols baru pi.. pegawai tu akan tanya purpose u ols dtg ker US, alamat kat mana nak stay, kdg2 dia akan check itinerary ticket u ols..biler dia dah puas hati dgn semua jawapan korang dia akan suh letak empat hari kanan dulu utk scan, kemudian ibu jari kanan, pas tu empat jari kiri, ibu jari kiri & last sile senyum dan pandang kamera utk di ambil gambar :). oh lupa kat sini la korang serahkan passport, visa & borang immigration yg korang isi tadi.. Dia akan chop baper lama korang boleh stay kat US tu.

Settle immigration, pi amik baggage..pulak... dah dapat beg, custom check pulak.. dia akan tanya korang ada bwk makanan tak? saya just jawab ada , nanti dia akan tanya 'what kind of food?'.. jawab jer la instant noodles.  Kat sini u ols serahkan custom form yg u ols isi tadi.

Setel custom, korang check in brg balik kat situ jugak, then terus ker security check pulak.. kat sini mcm biasa scan hand luggage korang, kena bukak kasut, belt, sweater, hbag, laptop & wayar dia kena kuar kan dr bag. Pas tu badan korang pun akan discan lepas tu dia akan raba2 badan u ols utk check.. macam saya kena raba kat kepala semua sebab saya kan pakai tudung, kat breast & bontot dia takut kiter simpan apa2 kot kat situ,, yer la ada org seludup dadah semua kan kat situ. oh tapi jgn risau yg raba2 tu semua pegawai pompuan dan dia akan tanya u ols nak check in private ker tak kalau  u ols rasa x selesa.

Setel situ boleh lah korang check kat monitor airport tu utk tahu gate mana korang kena pi tunggu utk naik flight seterusnya..

Masa nak check semua ni la saya tak putus2 baca 'Ya Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir' alhamdulillah semua pegawai tu manis muka dgn saya..padahal dorang tu semua strict & garang2 ok!

Di samping tu saya ada jugak baca  zikir 'Bismillahilllazi la yudhuruma asmihi shai un fil ardhi wala fissama'i wahuwassami ul alim'.

Semoga bermanfaat.

2 comments:

SharHanah® said...

Thanks Kak Ed for sharing... suka sangat info2 cam ni.. nnt update lagi yer kisah Kak Ed kat sana :)

edrina said...

harap2 faham la apa yg kak ed tulis tu hihi..agak caca marba kak ed rasa :)

Google