I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Tuesday, February 17, 2009

Kisah maid

Sejak ada maid ni kan, byk jugak la bahasa indon yg saya tahu hahahaha... kekadang kelakar jugak bila dia bagitau saya, saya cam tak paham... pas tu biler dia tunjuk apa baru la saya dapat agak maksud nya..

copot -
Maid : Kak, ini mainannya sudah copot.
Saya : Hah?
Maid : ini mainannya sudah copot, sambil tunjuk kaki transformers yg dah patah...

oooo...baru ku tahu copot tu maknanya cam rosak, patah dan sewaktu dengannya.. keh keh keh

pulsa -
satu hari saya dapat sms dr mak maid saya di indon
sms mak maid saya : Aisah, tolong telefon, mamak (mama) mau bicara sama kamu, pulsanya sudah tiada.
masa tu saya kat opis, mana la saya tahu pulsa tu apa kan so saya reply la balik kan
sms saya : ibu, saya masih dikantor, nanti pulang saya telefon. saya juga tidak pasti kenapa pulsa yg dihantar belum sampai, nanti saya periksa.

kebetulan masa tu, kitaorg baru hantar duit utk mak dia dikampung, so mati2 la saya ingat pulsa tu duit la kan..saya ingat duit tu lum sampai & dia dah kehabisan duit.. sekali biler saya tanya maid saya pulsa tu apa? Maid saya jawab "kredit tepon" wakakakaka.. mesti mak dia heran jerk jawapan sms saya tu kan.. keh keh keh..

ooh..maid saya pun sekarang dah tau speaking london tau ekekekke..

Ada sekali tu kucing jiran saya berak kat atas simen depan umah saya, maid saya bukak2 jerk pintu sambil terjerit "Oh My GOD!!!" wakakakaa.. saya nak tergelak jugak dengar tapi saya kontrol gelak, tapi yg tak tahan biler jihah cakap "mama.. kakak dah pandai cakap oh my god!" hahaha... kecoh lah jihah ni..

pas tu satu hari tu jihah report, mama sekarang ni kan kakak dah pandai nyanyi twinkle-twinkle little star :-)

Apa2pun saya bersyukur sebab maid saya ni rajin, baik, pelembut, penyabar, jujur & tak banyak songel.

8 comments:

nestumrasberi said...

ha ha ha..kelakar. Pulsa ai pun dah abes.

Cik Sar said...

Salam Kak Ed, nakn tanya, akak dulu dok Kolej Eon ke?

syamariz said...

kelakars kelakars...akak dulu ada maid pun macam2 vocab dia kite kena paham kalau tak cam itik dgn ayam sembang hehe..

btw..ed citer la tengah pantang ni buat apa, menu apa hehe..jeles la cepat nor dah slim down

gee ryder said...

sng ah keje akak dh ada maid..

PerantauSepi1306 said...

ekekekekeke.. lawak aaaaa... btw bertuah la dpt maid yg elok kalo tak macam2 cerita aku dengaq.. :D

marinahunny said...

hhahhaa..best nya khdupan akak, smua berjalan dgn sempurna je..anak2 yg comel, keja yg stabil dan rm yg masyuuukkk, pastu maid plak baik jee..bila nk g umah akak ni..??

.fARhANA. said...

hahah~
maid dah pndai ckp omputeh..
comel jer najiha ckp..
:)

PuteriSatu said...

betul ed...memang ada rupa dr mashitah....akak dah lama nak cakap...

Google