I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Thursday, February 26, 2009

Ayah & Ibu Mertua ku yg tercinta


Sebenarnya dah lama saya nak wat entry citer pasal pil saya tapi asyik tertangguh jerk kan.. tetiba lak pagi ni dtg idea nak tulis pasal dorang.

Saya sangat..sangat..sangat bertuah dapat mertua macam dorang...kedua2 mertua saya sangat amik berat pasal anak, menantu & cucu..bagi dorang apa2 pun family comes first. Kedua2 dorang ni sentiasa berfikiran positif dan hidup bahagia & rukun damai suami isteri... saya & hubby giler kagum & nak jadiks cam dorang..hidup rukun damai sampai ketua....

Ayah mentua saya sekarang dah pencen...dah lebih 7 tahun rasanya ayah mentua saya pencen..tapi biler tengok.. org mesti ingat ayah mentua saya masih bekerja sebab dia ni gi memana pakai mesti smart sampai kekadang org ingat dia "Dato'" ekekeke...apa2 masalah saya suka bercerita ngan ayah mentua saya ni tau..saya suka bercerita pada ayah mentua saya pasal kisah saya kecik2 dulu2..ayah mentua saya pun sama suka citer pasal dia kecik2 dulu..pasal ayah dia,pasal atuk dia..pasal mak dia semua lah pasal famili dia..kadang2 ada citer yg dia tak pernah citer pada hubby tapi dia citer pada saya..ayah mentua saya jugak selalu puji mak mentua saya..sayang betul dia pada mak mentua saya tu..dia selalu citer pasal pengorbanan mak mentua saya masa anak2 masih kecik..masa dorang susah2 dulu..camana diaorg suami isteri bersilat hadapi semua rintangan & halangan..walaupun kekadang ada masalah kewangan tapi org lain tak pernah tahu coz dorang ni nampak rileks jerk :-)....sebab apa tau u olls saya selalu bercerita ngan ayah mentua saya? sebab ayah mentua saya hantar & amik saya pegi & balik kejer kat damansara uptown tu.. mana ada pak mentua yg tak jemu2 hantar & amik menantu macam yg ayah mentua saya buatkan..dah lah jauh jugak lah kan dr puncak alam ker uptown tu..kalau tak jem dlm 30 minit gak lah.. tapi saya tak lah sekejam tu hubby bagi duit minyak & tol bulan2 pada ayah mentua saya..lagi pun wajah ayah mentua saya mirip arwah atuk yg menjaga saya masa saya kecik2 dulu...:-). Setiap perlakuan & perawakan dia kadang2 buat saya teringat kat arwah atuk kesayangan saya tu.. atuk saya sorang yg pandai & suka melayan budak2 & suka bercerita kisah2 1001 malam esp biler time malam2 dah nak tido tu kan...

Dulu ayah mentua saya kejer as assistant manager kat Northport tapi ayah mentua saya tak pernah kisah ngan status dia.. ayah mentua saya ni kejer shift tau u olls..pagi2 balik dr kejer ayah mentua saya akan amik kain dlm mesin & sidai kain dulu..pas tu baru lah dia gi tido. sampai dia ada sekali tu dia citer kat saya pernah staff bawah dia tegur "eh en halim kat opis manager kat umah pun sidai kain?" Ayah mentua kata abah peduli apa org nak kata...janji famili abah happy..apasalah tolong isteri.. kekadang kelakar kan mentaliti org kiter ni biler suami tolong isteri sikit buat kejer mula la dorang ingat suami takut isteri atau kena queen control.. tapi bagi pil saya ni tak de istilah queen control yer u olls sebab dorang ni saling bantu membantu satu sama lain.

Sekarang ni pun sama biler dah pencen..rutin harian ayah mentua saya..pagi2 kul 6.30 hantar saya gi kejer kat uptown, pas tu dia ngan mak mentua saya patah balik gi shah alam hantar pulak mak mentua saya gi opis kat IPK shah alam. Pas tu dia akan gi jogging kat tasik shah alam tu..pas tu minum & balik umah..kalau tak der apa2..kalau ada apa2 cam nak kena settle kan bil ker apa ker dia gi settle kan dulu pas tu balik umah.. sampai umah pak mentua saya sidai kain, kemas umah (vacuum or mop umah ker kan kalau berhabuk)..ptg lak kul 3.30pm pak mentua saya kuar pi amik saya kat uptown pasal saya kuar opis kul 4, pas tu kitaorg terus gi amik mak mentua saya kat IPK pulak..pas tu berdesup balik umah... oh nampaknya sekarang activity pak mentua saya dah bertambah...kekadang kul 3 dia pi jenguk jihah kat kantin sekolah..petang biler balik amik mak mentua saya, gi amik jihah kat sekolah lak..jihah petang2 tak mo naik van pasal kalau naik van dia sampai umah dah lambat..tak sempat nak main playground..

Kalau hujung minggu, kami suka kumpul2 makan2 kat umah pil saya, alai(adik ipar saya) ngan famili dia, ina (adik ipar bongsu saya)..tapi ina jarang2 balik umah sebab dia kejer shift so kekadang weekend pun kena kejer..serta saya,hubby & anak2..ayah mentua saya rajin bantu mak mentua saya masak.. dia akan tolong kupas bawang, masak nasi, potong cili, tumbuk sambal..perah kelapa..dedulu masa saya anak sorang..biler saya sampai jerk umah mertua saya..ayah mentua saya cakap "ed kau dok depan..tengok anak kau..biar abah ngan mak buat kejer kat dapur.." pas tu dengar lah suara dia "kiah..apa lagiks nak tolong...kiah..aku dah blend cili..perah santan etc.." ...kalau dah tak der apa nak tolong..."ok kiah..aku dok depan yer kiah.." sangat ringan tulang kan.. oh hubby pun dulu masa kami tak der maid..dia pun rajin kemas umah..mop lantai etc...tapi sejak kami ada maid..kami suh maid ajerk yg buatkan :-)

Ayah mentua saya bukan apa u olls..sebab dia dah pencen jadik dia tak suka dok termenung..ada jer kejer yg dia buat utk isi kelapangan dia..baju kejer mak mentua saya siap bergosok utk 5 hari..lagipun dia kata kalau dok ikutkan sangat tu yg cepat rasa tua & jatuh sakit..masa2 relax ayah mentua saya akan baca quran and buat homework bahasa arab..sentiap hari selasa & jumaat malam dorang ada kelas bahasa arab kat shah alam..kekadang dorang gi kelas belajar agama..so mmg masa2 dorang terisi dengan benda2 yg berfaedah..saya respek sangat pil saya sebab dorang tak suka mengata2 org neh..politik pun dorang tak suka campur..dorang buat hal sendiri janji famili dorang terjaga & happy. Pil saya jugak suka amik supplement utk kesihatan..mmg lah ajal maut tu di tangan tuhan..tapi kiter kena lah berusaha jugak kan..lagipun ayah mentua saya ada sakit jantung..tapi sebab dia sentiasa happy org tak tahu pun dia ada sakit jantung sebab dia nampak sihat sentiasa.. saya harap2 sangat ayah mentua saya sentiasa sihat & dipanjangkan usia kalau boleh sempat nak tgk najihah kawin :-).

Mak mentua saya pulak..banyak pengorbanan mak mentua saya pada saya..dulu masa saya bersalinkan haris,saya ceaser sebab haris songsang..lepas tu saya dok umah mak mentua saya.. mak saya tak dapat jaga saya sebab dia pi jaga ipar saya yg bersalin jugak kat sabah..lepas balik tu saya ada komplikasi sebab ubat bius tu tak tau la may be terlebih ke apa ker kan..saya tak leh bangun...kepala & tengkuk saya berdenyut2..saya muntah2.. mmg tak leh sangat pegang haris..dah lah haris ni satu2nya anak saya yg kuat merengek..nak kena org kepit jerk..malam2 mak mentua saya lah yg jaga haris..kepit haris tido sampai pagi...mak mentua saya masakkan semua utk saya..sedangkan siang tu dia nak pi kejer pulakkan..sian sangat kat dorang masa ni...ayah mentua saya lak dia ni jenis tak reti pegang baby kecik...satu kali tu, haris menangis..saya lak sakit tak leh bangun..masa tu tinggal saya, ayah mentua, haris & najihah..terus ayah mentua saya beranikan diri pegang haris hahaha... masa saya bersalinkan danisha lak.. saya dah ada maid so saya dok umah..maid yg bantu2 saya..tapi mak mentua saya akan masakkan lauk saya & lauk utk famili saya sebelum pi kejer..pas tu tengahari ayah mentua saya pi hantar lauk2 tu ke umah saya..

Mak mentua saya juga sorang yg mementingkan kesihatan diri..setiap hari isnin & khamis mak mentua saya akan ke kelas aerobik lepas abis waktu kejer..dia pun rajin makan supplement..dan sorang yg suka bergaya..pernah hari tu masa qaireen masih kat spital due to jaundice kat damansara specialist hospital..kitaorg tghbaru habis makan kat kantin ..saya,hubby,mak& ayah mentua, alai & wife..masa nak kuar dr kantin tu nak pi naik lif tgk qaireen..tetiba kitaorg tgk mak mentua saya tak der.. "eh mana mak?"..sekali tu yasmin(wife alai) cakap..tau tak mak kena stop ngan sorang mak cik tu kat dalam...mak cik tu cakap apa tau kat mak mentua saya.."amboi..segaknya..." sambil pandang atas bawah..atas bawah & dok puji2 mak mentua saya ekekeke..dia suka tgk gaya mak mentua saya dressing ekeke..lepas tu kitaorg dok usik2 lah mak mentua saya ekekeke..

Pil saya dah pegi haji tapi dorang tak suka menunjuk2 atau gunakan title haji dorang bagi dorang apa yg penting Allah lebih tahu isi hati & amalan seseorg.. kadang2 kalau saya & hubby busy..(saya kan selalu kena standby over the weekend) so dorang tgk anak2 dah lama sangat tak kuar jenjalan..dorang akan datang amik najihah & haris..dorang bawak najihah & haris main2 kat genting theme park :-). Najihah mmg suka la kalau kuar ngan atuk & wan dia pasal mintak apa semua dapat :-).

Dorang ni pun suka jalan2 melancong jalan2 berdua..tau2 jer "ed, bulan depan abah & mak nak pi chieng mai..".."Ed, bulan 3 nanti lepas kau bersalin mak nak pi Jakarta"..best kan..asyik jenjalan sajork tau..pas tu nanti dorang belilah apa2 buah tangan utk anak, menantu & cucu.. dan dorang tak pernah membeza2kan layanan dorang pada mana2 anak/menantu..semua dapat layanan yg sama rata..kalau alai perlukan pertolongan dorang..berdesup mak & ayah mentua saya pegi jelutong..cam tu lah :-).. kalau ada present utk saya maka ada lah jugak present utk biras saya yasmin :-).

Begitu juga adik2 ipar saya..semua cepat jerk berdesup dtg jumpa kami kalau tahu kami perlukan pertolongan apa2..

Saya cerita semua ni sebab saya rasa bertuah & bangga dapat mertua seperti mak & abah mertua saya..dengan ayah & mak sendiri pun saya tak serapat & dapat layanan yg istimewa macam ni tau..(ye lah saya kan dibesarkan oleh arwah atuk & nenek).

Untuk adik2 ipar saya (ina & alai) yg baca entry neh.. K.ed rasa bertuah & gembira menjadi sebahagian dr famili korang..jom lah kiter sama2 jadiks cam mak & abah biler dah tue2 nanti ekekeke.. loving couple sampai ke akhir hayat..ewah..

7 comments:

nestumrasberi said...

ed,

syukur alhamdulillah..sebak akak baca part ending tu..

akak doakan ed sekeluarga/pil hidup bahagia dan ceria selamanye.

edrina said...

thanks kak :-)

zully said...

Ed..bergenang air mtaa zully baca kisah mil n pil ed nih!! u are such a lucky person ed!!!semoga impian ed n hubby nak jadi seperti pil n mil..tercapai..n semuga mil n pil ed sentiasa sihat sejahtera..

edrina said...

Thanks zully!! tu aa semoga dorang sentiasa dikurniakan kesihatan yg baik.

ibu 2AZ said...

sonok bace entry nih ed..neway mybe u lupe ke ape..i ina ibu2az..hehehe

t'haru ssgt..moga impian u t'capai dan moga parents in law u dipanjangkan usia dan sentiasa sihat yek..

ermm jaz nak share with u, i pun b'syukur ssgt dpt parents in law yg sebaik mak ayah sndirik..nak2 ms pntg jaga i cam bukan menantu jer..tk t'balas kan..

masviona said...

w/pun n3 nih pnjg saya baca smpai habis...hikss
samalah pil say pun camni gak...fil saya pun rajin tulung mil saya...suke tgk diorg merpati sejoli sungguh...:)

Maksu INa said...

Terharu saye bace..Anyway ina doakan semua pon hidup aman damai.. saling bantu membantu =)

Google