I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Wednesday, December 31, 2008

Projek mengcasa impiankan umah - living hall Phase 2

Selepas 7 tahun berkahwin & selepas 3 tahun masuk umah sendiri.. akhirnya baru lah dapat merasa hiks...Kalau u olls masih ingat.. phase 1 ari tu saya cumer beli lcd tv & home theater set sajork kan.. so projek phase 2 diteruskan..so ini lah hasilnya..ok ker? hiks...lalalala..

Jom kiter tgk gambo sebelum project berjalan ececeh:

kosong jerk umah saya..hiks.. carpet & sofa pemberian mertua saya sebab diorg masuk umah baru beli semua baru so yg lama bagi pada saya..banyak jasa sofa neh...langsirpun guna kain murahan sajork hiks.. so sekarang sofa neh bertukar tangan lagiks.. since saya dah beli semua perabot baru, perabot2 lama neh bagi pada adik ipar bongsu saya.. letak kat umah bujang dia pulak.. bak kata ayah mentua saya "jauh perjalanan sofa abah neh.. dr klang ker puncak alam.. la ni ker puchong pulak" hiks.. apa2pun saya sgt2 berterima kasih pada kedua mentua saya yg banyak sangat membantu kami tatkala waktu susah dulu.. terima kasih mak & abah!!

Ok..neh after transformasi ecececeh:

Dlm phase 2 neh apa yg saya tukar/beli:
1. sofa
2. carpet
3. rak tv
4. meja makan
5. rak kasut
6. cermin
7. feng shui divider
8. air-cond
9. langsir - dah tempah tapi lum dapat, esok, jumaat org dr macy datang amik ukuran.. siap after raya cina lorr

sila abaikan susun atur yg masih belum begitu teratur & tersusun.. lum sempat kemas betul2 lagiks.. hiks.. anak2 tgh excited & layan madagascar II.

set meja makan.. cermin tu lum gantung kat dinding.. carpet hijau kebiruan tu murah sajork.. rm180 tapi saya rasa cam tak sesuai carpet tu kat situ, rasanya carpet bawah meja makan neh sesuai karpet kosong yg tak der aper2 corak.. sebenarnya carpet hijau tu utk area family hall kat atas.. tapi sajer letak sini dulu. Saya letak divider tu antara living hall ngan tempat makan.

divider ittew:
Pandangan dr meja makan:Pemandangan dapur dr living hall

Rak TV:
Rak kasut baru, letak tepi tangan bersebelahan pintu masuk:

konsep kami senang ajerk.. simple & cozy tapi saya rasa dah cam stail zen pun ado kan hiks.. tak kisahlah janji selesa kan hiks.. lalalala... la ni asyik dok nak melepak baring2 atas sofa kat bawah sajork tau.. hubby pun berat hati jerk nak balik JB.. still teruja ngan perabot & suasana baru hiks.. hmm tak sabar nak tunggu langsir siap.. air-cond pun cina tu dtg pasang esok pagi.. nak servis sekali air-cond kat family hall & bilik saya kat atas.

Sementara anak2 membesar neh..beli jer lah yg murah2 dulu.. nak beli carpet mahal2 pun takut huhuhu pasal anak2 masih melasak..
So project mengcasa impiankan living hall phase 3 yg akan menyusul nanti adalah :
1. Tukar lampu pada lampu santek2..yeszaaa...
2. Nak beli lapik kaca letak kat meja makan
3. beli table runner, frame gambo atau hiasan yg simple2
4. tinted tingkap & sliding door

Pas tu projek seterusnya...mengcasa impian kan family hall kat atas pulak lah lalalalalala..step by step kan ewah.. hiks

8 comments:

DYLA said...

smua cantik esp divider & meja makan tu.

dyla pun minat konsep zen!

gee ryder said...

wah cantik brg2 umh akak...sy suka karpet kt tv tu n divider..
sy pn xsaba nk mngcasakn umh gak tp kena tgu umh bru siap dlu la ujung thn dpn ops silap ujung thn ni hehe...

PuteriSatu said...

ed...divider tu cantikla...berapa rege ye...??? semua cantik... nanti jangan lupa tempek gambar lagi ye...

jordan shoes said...

how can you write a so cool blog,i am watting your new post in the future!

Mak Su Ina said...

Ahakss!!! perabot kak ed.. meletup you!... eekekekee thanx!... ina pon dapek perabot.. ehehhheheh...muahs...

PerantauSepi1306 said...

ed, aku sukak divider tuh.. :D

263网络游戏 said...

I think I need to think in order to fully understand the contents of your description!
Personalized signatures:我爱棋牌

名城苏州游戏中心 said...

After reading the information, I may have different views, but I do think this is good BLOG!

Google