I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Monday, December 01, 2008

Detik2 Kelahiran Danisha


Nur Dina Danisha - Born 10 May 2007 @ 6.15PM

Salam u olls.. wah lama kan saya tak update blog neh? Ader sesaper rindu tak hiks..ngengades.. saya very the busy la u olls.. Since saya ni pun dah sarat dan dah nak dekat2 bersalin saya rasa saya letak lah entri pengalaman bersalin kan anak2 saya yer u olls.. saya mula kan ngan danisha.. pasal entri detik2 kelahiran danisha ni saya pernah letak kat blog multiply saya..so saya cut & paste sajork..hiks..

9 May 2007

Satu hari saya asyik kuar masuk tandas jer.. cirit birit. Nak kata salah makan, org lain semua ok. saya jer yg sakit perut. May be ni petanda awal nak bersalin sebab masa haris dulu pun macam ni. Sehari sebelum air ketuban pecah, jumaat tu asyik kuar masuk toilet jer.

10 May 2007

6.30 AM

Masa bangun nak solat subuh, ada brown spot. Kejut hubby sebab dah ada tanda & contraction pun dah ada. Lepas solat subuh, siap2 nak pegi hospital. Sebelum tu sarapan dulu kat kedai mamak. Saya makan capati & 2 biji telur separuh masak.

10.00 AM

Sampai hospital. Doc check bukaan dah 4CM. Terus admitted. Mintak dok bilik sorang. So dapat bilik Perdana 1. Best giler bilik dia macam hotel. Siap ada computer utk browse internet. Toilet pun lawa ala2 ikea gitu. Memang berbaloi saya bayar pakej RM1400. Murah kan! Kalau bilik dok ramai2 RM800 jer. Sakit tak kuat so lepak2 dalam bilik tengok tv.

1.00 PM

Nurse masukkan ubat berak kat bontot. Apalagi dah lah saya semalam cirit birit. Sebaik nurse masuk jer ubat tu saya terus ke toilet.. sakit giler perut saya. Lepas tu tukar baju hospital. Hubby ada hal kat ampang..sempat suruh hubby pi ampang jap coz saya masih tak sakit. rileks jer hahhaha.

2:30 PM

Bukaan dah 6CM sakit masih boleh tahan. Masuk labour room. Sempat sms hubby bagitau dah masuk labour room. Doc pecahkan air ketuban.

3:00 PM

Hubby sampai dari ampang. Saya masih rileks.. tak sakit sangat. Nurse masukkan pitocin utk induce kasik cepat proses bersalin. Suruh hubby pi lunch dulu pasal saya masih ok. Hubby pi lunch & solat zohor.

4:00 PM

Bukaan dah 6-7CM. Sakit makin kuat. Mintak jab ubat tahan sakit. Jab kat bontot. Pas tu saya lalok hahha.. hubby pun sama lalok.. tido kat kerusi..sian dia hahhaha

5:30 PM

Bukaan dah 7-8CM. Sakit makin kuat. Saya rasa nak kencing tapi bila letak bekas kencing tu tak leh kuar pulak. So nurse kuarkan air kencing saya manually..sakit tu.. saya rasa masuk wayar kot. Banyak jugak air kencing yg kuar. Saya rasa sampai kosong pundi kencing saya kot hahhaa. Nurse kata air kencing kalau banyak boleh lambatkan kepala baby turun ke laluan.

6:00 PM

Saya dah rasa baby nak kuar sangat. Masa ni kelam kabut & kelakar sebab saya tak jumpa suis panggil nurse tu sebab saya mengiring mengadap hubby.. entah mana aku campak benda tu..saya dah tak leh pusing maner2 pasal dah sakit sangat..hubby lak panik..carik2 tak jumpa jugak hahaha terpaksa lah hubby saya berlari panggil nurse kat sebelah. Doc & Nurse sampai. Bukaan dah 10CM. 3 Kali teran, tepat 6.15PM lahirlah danisha. Masa ni saya dah keletihan & lalok. Alhamdulillah semua selamat dah paling best saya dapat bersalin normal kali ni . Ye lah sebelum tu hariskan saya ceaser so takut gak tak leh normal kan.

10 comments:

PuteriSatu said...

alahai...touching je bila 1st time tengok muka baby kan....

DYLA said...

kak,
mmg berbaloi kak duk kat wad perdana tu... dyla yg cezer ni pun kene 3700++, duk sana 5 hari 4 malam. dah mcm pakej ke bandung dah bunyiknya tu...

pastu hubby tak boring leh layan tenet. hehhe...

gee ryder said...

aik sama la kta kt wad perdana gak

PerantauSepi1306 said...

hmmm saat paling indah bila dok tunujk baby kat kit akan ed.. ilang sumer sakit2 seblum tuh..

rynn2506 said...

erm...bestnye baca experience bsalin org...so sweetkan...masa tu....kite pon lalui benda yg sma 2 bln lepas...tp diakhiri ngan berita sedih sbb baby kite meninggal dunia...

erm...nak tanya ni...wad perdana ni kat spital mana???cam best je bunyi nye....

ezzah said...

ed... lama gak ko sakit yek.. aku xde experience sakit lama2.. sume jenis cepat n senang nk kuar..pernah aku g spital masa 6cm, within 45minutes dh settle.. tu kena marah ngan doctor la psl dia kate next time u jgn dtg lambat lg.. sakit sket2 terus dtg sbb u ni jenis senang nk beranak... nanti kalau ko dh selamat bersalin, sms aku tau.. blh aku g tgk bilik perdana kat razif tu..

NuRuL said...

kak ed..dulu bersalin kat sepital mane? 1400++ not badlah coz ada tenet...so kaum2 husband nih idakler buhsan sambil tunggu kaum2 wife hehe

edrina said...

Kak PuteriSatu - tu la kan maser first time bersalin dulu lagiks terperanjat tau pasal maser tu first time kan agak terkejut gak lah biler doc tetiba letak baby atas perut kiter. Tapi biler tgk muka baby semua sakit hilang :-)

Dyla - ha..ah berbaloi sangat kan!!

gee - hahah.. ramai jugak bloggers yg bersalin kat razif rupanya kan!

Sydde - betul tu sydde

rynn - oh sedihnya.. insyaallah dia sedang menanti rynn di sana.. wad perdana ni kat hospital bersalin razif, Klang

ezzah - macam lamer pasal tak sakit pun aku dah siap2 pi spital.. aku tak tunggu last minute pasal aku dah tgk ader tanda brown spot tu lagipun puncak alam ker klang agak jauh so tak nak take the risk.. tu yg cepat2 gi spital.. contraction start rase biler dah petang.. then process bersalin senang sangat.. kejap jer teran dah kuar :-)

Nurul - Kat Hospital bersalin Razif Klang. Memang murah & selesa. Nanti next entry akak letak gambar2 yer nurul! :-)

ratna said...

putih melepak giler danisha masa baru lahir.. giler putih..

NuRuL said...

kak ed dulu keje kat encoral ke?

Google