I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Friday, September 05, 2008

Puasa, terawikh & kenangan

Alhamdulillah saya dah berjaya puasa 5 hari tanpa ada sebarang masalah..yihaa..soka2.. hiks.. Tapikan entah apa saya makan agaknya.. pagi tadi saya start cirit birit la u olls.. adooiiyaa.. nak tido pun terganggu tau..peyut neh memulas2... bila cirit birit time puasa neh..buat saya teringat balik masa kat uum saya penah kena cirit birit time posa..

tapi masa tu walaupun cirit birit saya teruskan jugak posa & berjaya posa ari tu.. seperti biasa lepas bukak saya & bat (rafidah yg kini telah menjadi isteri lecturer helmi hiks.. neh pun ada citer tau.. saya lah saksi kisah percintaan dorang hahaha.. lecturer bercinta ngan student hiks..la neh dah bahagia dah pun) pegi tarawikh kat masjid uum tu.. pompuan kan kat atas..lelaki kat bawah.. kebetulan saya & bat dapat saf paling depan masa tu.. sementara tgh tunggu solat kan saya & bat gediks2 lah tgk bebudak lelaki kat bawah kan.. (huhuhu tu la pasal buat maksiat dlm masjid neh semua balasan lah neh hiks)... pas tu saya nampak lah hubby (masa tu pak we saya la kan hiks)..terus lah bertambah gediks kan hahahahaha.... pas tu masa solat isyak saya ok lagiks tau.. pas tu solat tarawikh yg keberapa rakaat entah saya tak ingat tetiba saya rasa satu cecair panas mengalir laju dlm badan saya.. mengalirdr bawah sampai kekepala..pas tu saya dah tak ingat dah.. saya sedar2 kepala saya sakit..pas tu ramai member saya & senior dok kerumun saya sambil goncang2 kepala saya.. saya tak larat pasal kepala sakit giler pas tu saya tak sedar lagiks..rupa2nya saya pitam & terus pengsan yer u olls.. hahaha.. dorang cakap saya tetiba jatuh kedepan.. kepala saya direct hentam lantai.. tapi sib baik la ada carpet kan.. patut lah sakit giler baban kepala saya u olls.. jatuh direct hentam lantai..sib baik saya tak biol kan hiks.. pas tu dorang citer ada kakak senior neh yg alim gaks lah siap nangis2..baca2 ayat pasal tgk saya macam dah nak nazak..ayoyoyoyo..saya tak sedar neh semua u olls.. sekali saya sedar masa ambulans sampai dan saya ditolak masuk dlm bilik kecemasan kat klinik uum... dorang terus letak kepala saya dlm ais.. pas tu bila saya dah ok.. dah sedar..dorang tanya la no ic la entah apa2 soklan lagiks.. just nak make sure saya ok dan tak hilang ingatan hahahaha...

Rupa2nya kan siang tu saya cirit birit..so saya banyak hilang air dlm badan.. dehydrate katanya..huhuhuhu.. esoknya glamer kata ada budak pengsan kat masjid.. aww.. malu mak nyah.. saya la tu.. hubby laks malam tu lepas saya balik dr klinik terus dtg kolej saya hahahaha...so saya turun jumpa dia jap cakap saya ok.. hahahha.. giler lawak biler ingat balik..

Paling kelakar kan kawan saya eza la.. dia solat belakang saya..sekali masa saya jatuh..dia terperanjat..dlm solat tu dia leh terlepas tangan yg tgh kiam tu kan sambil tersebut "Allah, Ed!".. pas tu kan dia tgk ramai org yg dah nolong dia leh sambung solat balik hahhahaa.. giler lawak..hahaha... pas tu si bat lak..tertukar telekung..entah sapa punya telekung dia bawak balik pun tak tau ahahhahaa...

Ada satu lagiks peristiwa saya jatuh waktu terawikh tapi masa tu saya matrik kat kuala nerang.. masa tu kitaorg baru pindah dr kolej mara kulim ker kolej mara kuala nerang.. kira kuala nerang masa tu baru bukak.. kitaorg neh pioneer la kat situ.. masa tu musim org tuai tebu so..masa tu banyak giler sejenis ulat neh.. badan dia cam kala jengking gitu tapi kecik & boleh terbang.. ramai lah bebudak kuala nerang kena gigit ngan serangga neh..termasuk lah saya.. sib baik saya kena gigit kat tangan sajork.. kesian kat kawan2 saya yg kena gigit kat muka pasal kesan gigitan dia sangat bisa sampai cam jadiks kayap gitu tau.. tapi tak lah seteruk kayap..cuma berkudis gitu..tiap2 hari berduyun2 bebudak kolej cikgu hantar naik van pi amik ubat kat hospital kuala nerang.. sangat kenangan okes hahahaa

Masa tu kudis kat tangan saya dah kering.. so sementara tunggu solat tarawikh saya yg tak der kejer neh geram tgk kuping yg kat tangan saya neh kan..saya pun gigih la cungkil2 kuping tu nak kasik tanggal..pasal sgt tak suka tau tgk hitam sajork kat tangan ni haa.. so nak jadiks citer saya berjaya cungkil yer u olls... kebetulan masa tu baru lepas hujan.. surau kmk kuala nerang masa tu lak surau open air.. tak dak dinding yg ada cuma bumbung & tirai pembahagi lelaki & perempuan sajork...lebih kurang cam konsep astaka.. eh estaka ker ek.. tempat rehat yg kita selalu nampak kat R&R kat highway tu? entah lah..apa2 jer lah.. so saya neh nak gi buang keluarla kan kuping tu pasal imam dah start nak solat.. masa saya tgh kelam kabut nak pi buang luar ..."gedebuk" ha kau cam nagka busuk..saya jatuh kat kali lima surau tu hahaha... ada air lorr kat situ..saya tak nampak pasal marmar kan..so mana nampak air.. hahaha.. malu tak leh kira la masa tu pasal budak laki semua toleh belakang okes..sib baik saya pakai telekung kan cepat2 saya cover muka, bangun & lariks gi dok kat belakang kat area bebudak pompuan.. kengkawan saya yg lain leh bantai gelakkan saya okes.. kuang asam tul.. habis basah kuyup telekung saya tau..hahaha so malam tu saya tak tarawikh la u olls.. nak tarawikh apa dah basah kuyup kan.. so bila org dah start solat baru saya cabut balik bilik hahahhaa..

Esok kan bebudak lelaki classmate saya tanya la..wei sapa budak pompuan yg jatuh semalam aa.. giler kuat bunyik cam nangka busuk..saya senyap jerk.. pas tu dorang kata aku rasa mak mok lah yg jatuh.. hahhaah mak mok tu kawan saya Eza.. dia neh badan memang montok sikit.. ye la saya masa tu kurus melidi sure org tak sangka saya yg jatuh pasal bunyi bapak kuat kan hahahahaha... wah semua neh sgt kenangan tau.. rindunya zaman2 belajar dulu :-)

11 comments:

.:nayzi.norman:. said...

*tergolek tergelak gelak bace post nih!!*

klaka ar kak intan ni...sebab tu best bace blog kak intan neh. haha.

ratna said...

kak..kita ni sama jer kan.. saya pun alhamdulillah dpt posa penuh setakat ni.. hari ni masuk hari ke enam..

Anonymous said...

Ed,

Sy pun still ingat yg Ed pengsan kat masjid tu. Walaupun tak nampak, mungkin dok saf lain kot tapi sbb word of mouth, ed mmg glamerla masa tu...hehehe
--Yusmi

PerantauSepi1306 said...

ekekekekekeke... gelaks guling-guling aaahhhh ed.. ko la yek dak yg pengsan dlm mesjid tuh.. ;p

adoyaiiiii memang best kan terigt citer lelama neh.. neway hope u'll get weel soon.. aku pun tak berapa sedap puyutlah arini..

Ayu said...

Ed, tuh laaa masa kami p UUM arituh kan ke kami singgah solat kat masjid kan.. hehe masa tuh kann kami pon berckp pasal Ed.. "tingat Ed masa solat terawih dia pitam.." hehehehehehe

**KITE PUNYA** said...

banyak nya kenangan

tapi yang paling best sekali ( jgn mare yek )
masa akak popular jap bila pengsan kat masjid... bukan senang nak famous/ glamer cam2 kan

atehlaila said...

Ed..menatang yg kecik tu banyak masa aku kat Perlis dulu, kami panggil Charlie...

Kopi Suam said...

bat rumet kau ke ed...sian kat ko...sampai pengsan kat masjid..tapi kes tu aku tak perasan pulok..lagi pun jarang2 terawih kat masjid..selalu buat kat kolej aje.

Kopi Suam said...

binatang kecik yang panggil charlie tu yang kaler hijau tu kan...yang tu banyak kat kolej palapes...

aku rasa binatang yang hang cakap ni dia kalau gigit ada tinggalkan asid panas and bisa..aku rasa noni pernah kena kat muka dia..sampai sekarang adad bekas...

yang mcm cicak raksasa kat kelas masa matrik dulu kami panggil eek ook pasai dia bunyik kuat giller eek oook

DeLinn said...

hahaahahahah giler lawak citer ko ekekeke

azura ahmad samsudin said...

ed,

baca citer nie teringat kat eza mak mok.. mane dia sekarang?? tak dengar citer dia since keluar UUM. kalau ed ada email dia kongsi lah..

Google