I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Sunday, August 03, 2008

missing him soo much

Awal tahun yg lalu hubby accept offer kejer company baru dia ni..masa tu kami dah tahu yg he'll be based in JB kalau tak bulan 6, bulan 7 atau bulan 8 tapi dlm tahun ni lah...dan pada masa tu saya masih di HP Malaysia. Kami bincang2 semua dan since the offer was too good to be rejected so kami sebulat suara terima offer company baru tu.. Hubby dioffer jawatan Assistant vice president, HR & Admin department..saya pulak masa tu lepas kami bincang2 hubby kata kita pindah semua pi JB..kebetulan pulak kns counter offer saya.. so apalaga saya accept offer kns sebab bila saya kejer ngan kns saya boleh work from home..so bila hubby dah relocate ker JB dapat lah saya ikut dan saya work from home sajork atau sekali sekala pegi opis kns kat singapore..gitu lah perancangan awalnya..

Namun seperti biasa kita cuma boleh plan bagai tapi tuhan yg menentukannya..ditakdirkan saya pulak peknen dan najihah pulak dok pujuk babah dia tak nak pindah JB pasal sayang nak pindah sekolah and tak nak tinggalkan kawan2.. najihah siap pujuk wan & atuk dia pindah JB sekali kakaka.. Dan kami pikir kami tak der sapa2 kat JB so kalau apa2 jadi pada saya susah kan..atleast kat sini parents in law saya dokek ajer umah dorang kan.. Maka dengan berat hati nya hubby dan saya buat satu keputusan yg agak susah & sukar utk kami putuskan.. Hubby ajer yg pindah JB..kami anak beranak masih di sini, di Puncak Alam..tapi hubby akan balik every weekend ker KL... Bila hubby dah pindah JB neh.. cost of living allowance dok JB yg company bagiks sebanyak RM2,500 pun jalan lah..alhamdulillah bertambah2 rezeki..then since dia dah based ker JB so tiap kali dia balik KL, dia akan dapat outstation allowance tiap2 hari...huhuhu balik umah padahal tapi cam pegi outstation pulok ekekeke... Kemungkinan saya akan ikut hubby pindah JB lepas selamat bersalin tahun depan atau..Hubby cariks kejer lain & balik dok KL semula kakakkaa...Alhamdulillah duit minyak lak company hubby dah cover.. diaorg kasik kad minyak shell (oopss shell ker petromas ek..entahlah belasah sajork hiks) tu so ok la kan.

Semalam, Ahad hubby bertolak ker JB...Sian hubby..dia risau nak tinggalkan saya & anak2 pasal kami tak pernah berjauhan..dan apa2 mesti hubby yg buat..keter pun saya tak berani bawak kuar dr area puncak alam wakakaka..ye la keter tu manual..saya masih terkial2 yer u olls..ahaks.. lagipun bukan sebab apa tau..hubby tu yg tak percaya saya nak bawak keter semua pasal dia kata nak kuar dr puncak alam nih lori besar2..so dia risau la kat isteri dia yg kalut semacam kalau bawak keter ni kan eheks.. Sepanjang perjalanan ker JB 3 kali hubby call...tanya saya ok tak? Saya cakap saya ok jer..hisk cuma sian tgk anak2.. Haris tetiba tanya "ane, babah?".. blur2 jer mamat tu padahal baru jer lepas babai babah dia kan hiks.. Nasib baik adik lelaki saya yg baru grad dr MMU tinggal ngan saya la ni.. so ok la sikitkan..

Selalunya pagi2 saya kuar umah gi opis berdua2an ngan hubby..balik pun berduaan ngan hubby huhuhu..tapi ari ni adik saya yg hantar saya...huhuhu missing him sooo much...Sebelum ni opis hubby kat menara telekom..

Malam tadi hubby call banyak kali..dia rindu pada saya & anak2 especially bila time nak tido..masa call dapat dengar suara hubby yg sebak..pasal dok ingat kat anak2... pas tu hubby sms lagiks kul baper saya tak sedar dah pasal saya dah lena..hubby kata dia rindu sampai meleleh air mata huhuhu... Hubby neh mmg family man nyer type..pegi mana2 pun mesti nak balik umah jugaks..dia suka lepak umah.. saya sgt2 bersyukur dapat suami yg penyayang & memntingkan keluarga seperti dia.

Sabtu ari tu saya & hubby pegi tgk keter naza citra.. Hubby nak belikan saya keter nih utk saya.. yehaa...saya yg tak cekap bawak manual nih kan harus la cariks keter auto hiks.. memula nak amik neo..sekali pikir punya pikir alang2 baik amik citra so ok la utk saya bawak kan.. Pas tu memula ingat nak amik Naza Ria sekali cam takut saya tak berani nak bawak pulak kan pasal gabak gilos..hiks.. so naza citra tu cantik la tu utk saya hiks..

Chevrolet Captiva---our dream ride hiks

Kami plan nak beli keter besar utk family jugak tapi tunggu 2 tahun lagi kot..masa tu waja dah boleh tolak..so masa tu ok la kan nak tukar keter baru.. kami mmg minat gilos pada Chevrolet Captiva..so buat masa la ni..kami mmg targer SUV neh hiks.. tak tau la kalau after 2 tahun nih berkenan hat yg lain pulak kan hiks..

Cantik kan u olls..huhuhu kami sangat2 berkenan tau..itu hari hubby dah pegi tgk masa saya kat US..bawak semua anak2 sumbat masuk nak tgk baper ramai leh muat hiks..See sangat2 luaskan? Sesuai lah utk family yg besar cam saya neh..ye la tak lama lagiks anak jadiks 4..maid lagi..brg2 lagiks..huhuhu

Pas tu balik dr tgk2 keter, kami singgah kedai letrik kat puncak alam.. yesszaa... hubby belikan saya peti ais baru...yahooss... besar bagak punya peti ais..bagi saya besar bagak la tu hiks..pasal peti ais yg dok pakai la ni beli masa awal2 kawin dulu..masa tu gaji ciput so peti ais tu pun yg kecik punya tu..ala yg satu pintu sajork hiks.. so bila family dah besar nih..dah sendat peti ais tu..dah tak leh menampung keperluan harian..lagipun dah lama dah peti ais tu..dah 7 taun.. kami beli panasonic inverter punya model..yehaa...inverter tu utk jimat letrik yer tuan2 & puan2 hiks.. nanti saya upload gambo peti ais saya tu yer u olls..ari ni lupa bawak cabel nak transfer dr tepon saya..kamera tak dak ..hubby dah bawak pi JB dia nak amik gambo apartment dia yg sangat cantiks tu..yg menghadap singapore nak tunjuk pada kami :-)

Insyaallah hujung bulan neh nak buat kitchen cabinet (tu salah satu sebab beli peti ais baru..hiks).. saya suka design moden..ada la beberapa quotation yg kami mintak..tengok lah yg mana satu kami decide nanti yer...yg penting..simple, moden & bergaya ececececeh..

Kami mintak ngan tokei peti ais tu 2 kali bayar..so bayar RM1,500 dulu..akhir bulan neh bayar lagiks RM600. Harga sebenar RM2380.00...tapi lepas mintak kurang tokie kasik sampai RM2100 pasal kami bayar 2 kali kalau bayar cash dia kasik RM1900. Saya tak puas hati pas tu saya mintak la brg2 free kan..harus la ada apa2 hadiah kan..so dia kasik saya satu set periuk stainless steel yg tutup kaca tu hiks..suka2 mak nyah..hiks...

Saya sangat happy tau pasal dapat peti ais besor hiks.. semua barang saya masuk dlm tupperware..susun cantiks2 dlm peti ais..(harus la guna brgan tupperware kan..kata dealer tupperware hiks..) Sgt puas hati saya..akhirnya semua brg2 tupperware yg saya beli & dapat dapat digunakan sepenuhnya hisk.. saya bukan la jual tupperware u olls..saya jadiks ahli utk beli utk kegunaan diri sendiri sajork..tapi bila saya beli tu ada la jugak member2 opis mate yg nak beli jugak..so saya selalunya bagi harga diskaun 20% yg saya dapat..so selalunya bila saya order mesti lebih RM400+.. tapi idak la brg saya semua kan... bila dah lebih RM400+ saya dapat level 1 so saya dapat lah 2,3 tupperware free lagiks..hiks...haa tu pasal la saya dapat kumpul banyak brg2 tupperware hiks.. Nanti dah ada kitchen cabinet pun harus semua susun cantik2 dlm tupperware yer u olls..hiks...aa suka2...

Banyak perancangan kami taun neh... paling penting nak cantiks kan rumah.. hiks..

Apa yg kami nak lakukan :

1.) Buat kitchen Cabinet
2.) Buat Cabinet wardrobe yg built-in kat semua bilik..semua kabinet harus penuh sampai siling (nak elak habuk)..dan harus berciri2 moden hiks (pintu ala2 pintu jepun tu)..
3.) Cantik kan ruang tamu, beli sofa baru (sofa kami sedia ada tu sofa mak mentua saya punya..dia kasik kitaorg lepas dia beli sofa baru masa nak masuk umah baru hiks), lampu, carpet, cat ruang tamu dengan color yg bersesuaian, langsir baru, beli TV plasma baru hiks..
4.) Tukar railing pemegang tangga pada wraught iron.
5.) Tukar grill luar umah kepada wraught iron.
6.) Tinted tingkap
7.) Buat porch kat depan santek2...
8.) Tukar pintu pada pintu yg cantiks.
9.) Tanam rumput carpet kat laman tepi umah kami yg muat sebuah umah lagiks tu hiks..
10.) Buat pagar umah.. hmm apa lagiks ek.. nanti lah pikir kemudian..tapi lebih kurang itu la yg kami nak buat..tapi sikit2 la u olls..tgk pada budget kan..org kata sikit2 lama2 jadiks bukit hiks...

Oh ya hubby balik selasa neh..yahoos.. dia ada kursus kat kl neh..rabu & khamis..yeszaa.. pas tu jumaat may be dia apply cuti.

Minggu depan laks 11/8 adiks saya yg kat MMU tu konvo..patutnya dia start kejer kat HP Malaysia on that day tapi sebab dia konvo kan so dia start kat HP 12/8 lah.. so keter naza sutera saya yg kecit cenonet tu kasik dia bawak. Saya harus la bawak naza citra lepas neh kan hiks...HP offer RM2200 + RM300 (shift allowance)..ok la kan for fresh graduate..

ok lah u olls..panjang tul saya membebel kali neh..adios amigos...hasta leugo..

2 comments:

viruspadu said...

sedih la pulak kak

takpe la kak, ni dugaan namanya

demi sesuap nasi, demi meningkatkan taraf hidup family kan

harap akak dan family tabah :D

Ayu said...

hubby ko keje sama dengan Deo kot Ed :) entah2 same apartment hehehehe

hmmm aku dapat bygkan la kesedihan ko tu sebab aku pon berjauhan jugaaaa... uwaaaaaaaa

Google