I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Saturday, November 22, 2008

Set Bersalin

Saya tgh kejer neh u olls.. saya tgh apply patch kat production system saya.. so sementara script tu tgh running saya sempat update blog jap keh..keh..keh..multi tasking gitu kan..hiks..semalam seharian saya kejer jugaks...2 kejer saya buat semalam clone database & re-org database.. re-org database tu siap dlm pukul 4 lebih..pas tu clone tu pulak siap dlm kul 8+ malam.. lega rasanya biler dah selesai..hujung minggu neh saya & hubby dua2 busy..sian anak2 tak dapek nak pi maner2 kan.. semalam pun hubby ada meeting kat KL.. hari ni pun samer.. dia ader meeting jap pagi neh..saya lak kena apply patch dr kul 8 sampai kul 10 neh.. harap2 tak der problem lah lepas neh.. saya nak lilek2 nengok tv/dvd neh hiks..oppss.. panjang lak membebel..sebenarnya nak citer pasal set bersalin.. hiks..

Saya la ni tgh cariks set2 selepas bersalin utk kegunaan saya selepas melahirkan nanti.. maser najihah dulu saya cuma guna set bersalin yg dibuat oleh bidan kampung.. itu pun arwah nenek saya yg belikan.. ok jugak.. tapi selepas arwah nenek saya dah meninggal saya pun tak tau maner nak dapatkan set bersalin tu..lagipun masa Haris saya kan kena ceaser so saya malas nak makan apa2 ubat. Saya cuma makan pati ikan haruan polleney.. gamat dr langkawi yg mak saya buat sup.. ikan haruan masak sup.. dan pati gamat sajork.. pas tu semua jenis buah saya makan hahaha.. oren, anggur, epal semua saya belasah.. ye aa doc kater kena makan banyak buah2an sebab byk vitamin C kan..

Pati ikan polleney tu pulak saya cuma makan satu set jerk.. dlm satu set tu ada 6 botol..so kira saya betul2 habiskan 1 set sajor la..sebab apa tau..pasal tak sedap sangat.. huhuhu hanyir kan.. so saya tiap kali nak minum saya mesti sedia kan satu gelas air oren sunquick keh..keh..keh.. yg pati ikan tu laks saya campur sikit air panas kasik suam2 and sedikit garam.. tiap kali minum saya picit hidung.. telan terus pas tu terus capai air sunquick pulak hahahhaa... bukan apa kalau tak raser hanyir dia tu lekat kat tekak huhuhu... lepas tu saya cuma suh mak saya masak ikan haruan buat sup lagiks best kan :-). Yg lawaknya mak saya ni penggeli..dia takut nak siang ikan haruan neh..so kalau beli mesti yg dah siang siap2..ye la ikan ni kan tgh dok siang pun dia leh gerak2 lagiks kan..dah lah rupa kepala dia cam ular tu yg mak saya tak berani tu hahahaa..

Pas tu masa Danisha laks saya try set bersalin COSWAY.. ok la jugak set neh tapi agak mahal RM360+ sekali ngan kain bengkung. Tapi best jugak pasal ada macam2 dlm tu siap ada campuran utk buat air mandian.. dia dah siap2 bubuh dlm uncang cam uncang teh tu so rendam dlm air panas sajor.. tak yah lah rebus serai wangi dan segala macam daun mak nenek lagiks kan.. hiks..maser najihah dulu ayah mentua & mak mentua saya lah yg tolong carikskan segala daun utk jadikan air rebusan saya mandi.. sib baik kampung hubby kat gombak tu masih ada daun2 tu semua :-). Pas tu ada utk minum, ada pil, pilis & param.. best jugak segar badan... saya suker bengkung dia pasal tali dia silang2 tu kan & panjang.. kira kalau pakai bawah breast siap sekali punggung. best.

set bersalin cosway..err tapi tak termasuk breast pump, pati ikan polleney & pad bersalin tu yer hiks.. neh gambo lamer saya jumpa maser saya buat persediaan kelahiran danisha dulu :-)

Tapi kali neh saya ada tgk satu set bersalin kat satu website neh... cam teruja jerk nak try... cam best tak tau aa.. ader saper2 penah guna tak? Set Bersalin DCL. Satu set harga RM250.

Neh saya copy & paste dr website dia seripesona:

Set lengkap bersalin DCL terdiri daripada :-

1) Red Guara Cafe

- membantu meningkatkan bekalan oksigen dalam badan (pernafasan)

- menambah kebolehan mendapatkan tenaga

- meningkatkan kesan hormon

- membuang angin dalam badan

16 sachet X 20gm RM19.80

2) Be-One Multi Gel

- membantu memecahkan lemak (perampingan)

- menghilangkan selulit

- memulih sengal-sengal badan dan sakit sendi

- membantu memanaskan badan

- baik untuk tujuan mengurut

- menghilangkan 'stretch mark' atau kesan di perut akibat mengandung

- boleh juga dijadikan sebagai param

110 gm RM44.50

3) Madu Amazing

- menyumbang kepada pembinaan kesihatan yang baik

- memberi tenaga segera, stamina dan daya fikir

- menyembuh luka-luka dalaman dan luka akibat pembedahan

- memulihkan fungsi system peranakan

- kuatkan struktur darah

290 mg RM45.00

4) Bidadari

- kandungan madu dapat membekalkan tenaga yang diperlukan dan mempertingkatkan system imunisasi badan

- sirih mengatasi masalah angin dalam badan, lemah badan, membantu membina rahim dan sistem peranakan

- kacip fatimah, menguatkan rahim serta mengetatkan faraj

- akar serapat baik untuk membina rahim, mengetatkan faraj dan meningkatkan system kemutan

- kurma membaiki system saraf, tekanan, meningkatkan tenaga seksual

- manjakani dapat membantu mengatasi keputihan, anti kanser dan mengetatkan faraj

- asam jawa dapat membantu pengeluaran peluh dan melangsingkan badan

- jarum emas mampu meningkatkan kesihatan dan tenaga seksual

250 ml 53.00

5) Nu Age

- mempertingkatkan ketahanan badan

- mempermudah dan percepatkan proses pengaliaran air dalam badan

- mempercepatkan proses penyembuhan

- membantu sel menjadi normal - membekal oksigen terhadap sel

- menambah daya tahan semulajadi

- menambah keupayaan seksual

- mengurangkan keletihan dan menambah tenaga

- meningkatkan semua fungsi organ system badan

- berupaya menambah air susu badan

15 sachet X 3gm RM78.00

mmm..cam best jerk kan.. kalau u olls ada lain2 set bersalin yg best..bagitau saya yer.. :-).

16 comments:

marinahunny said...

kak, yg DCL punya mmg bagus..saya pun amalkan Q-she, bidadari dgn kopi red guara tu...setakat ni mmg ok, meletopp...saya baru je g seminar dcl baru ni,katanya kalu bersalin mmg elok mkn set yg akak bgtau tu..cuba lah kak..mmg terbukti

edrina said...

oh ye ker.. neh lagiks semangat neh hihihihi..tq :-)

marinahunny said...

Bidadari tu paling bagus tau..blh melancarkan peredaran darah disamping mengetatkan balik otot2 rahim, kalu nk kepastian lagi akak try g stokis dcl mintak diorang terangkan..betul x tpu kak..

gee ryder said...

sya dlu pakai set sendayu tinggi...alhmdlh ok..berat pn turun byk smpai kalah brt sblm pregnant..msk je ofis suma ckp sy kurus..tp skg dh naik blkla sbb byk sgt mkn hehe..n then anak sy pn xde prob wpun breastfd

kalo DCl tu bgus,akak try jela..kalo nk try sndyu tgi pn sy mmg syorkn la..

umIE a.k.a saLMi said...

sy pun skrg nih nga survey2 psl set bsalin ni kak..huhu..byk sgt kt pasaran kan..hehe..tp rasa2 sy guna produk HPA jek kot..akak penh dga ker? hehe..salam kenalan...

edrina said...

Gee - tu aa sendayu tinggi pun akak dengar cam bagus.. okay yer..

umie - salam kenalan gak.. produk HPA tu aper yer? akak tak pernah lak dengar. share la ngan akak :-)

P.E.M.A.N.T.A.U said...

DCL pun juga...wife saya pakai Q she bagus juga. Saya pun minum kopi...memang x mengantuk drive kereta dari terengganu ke JB baru2 ni.

edrina said...

Pemantau - oh ye ker? Bagus yer.. leh jugak suh hubby try coz dia selalu ulang alik KL-JB.

Mrs.FHM said...

masa blk msia aritu ina dah bli set bersalin nih kak ed.... Tapi mak ina and makcik suggest sendayu tinggi...tak sempat nak survey byk pasal blk msia pon kejap jer...jadi ina bli jer lah satu set 60hari sendayu tinggi tuh, 4++ skali ngan bengkung semua tuh lah.... maklumlah fist time jadi tak reti lagiks...try sajer ler...

kak ed bleh tak citer kak ed slalu bersalin minggu keberapa...sbb ina sgt risau neh...dah 33weeks still dok ikut hubby outstation.... mekaceh kak ed...

Yusmi said...

Ed, kalau tak silap set yg dalam gambar tu set dari AMWAY. Sy penah pakai masa anak sulung. Sy pakai bengkung dan luaran saja.. Kalau minum teh dia, bb pulak sakit perut...

ezzah said...

aku tak tau la ed set bersalin ni.. aku mmg tak pernah amek 1 set lengkap.. aku dulu param ngan pilis, mmg kg nyer.. laki ku itu kan jawa.. pastu pil, aku makan nona roguy which bg aku bagus la.. but a bit expensive..

PerantauSepi1306 said...

elemek.. cemanan nak komen... no komen sebab dah 9 tahun tak branak maa :D tp dulu aku minum jeli gamat aje... yg lelain yillekkk....

tukang campak said...

1st aku try NonaRog, x tahan fanas sampai cirit2 aku n baby, so beli yg bidan kg. 2nd c-Sec, x pntang sgt sbb bby kt ICU, cuma amek polleney, jeli gamat Serigama and mkn buah vit C cam ko gak. Yg last amek Nyonya Meneer. Ok la...

Yang aku tau bidadari tu bagus untuk *toot, kembali dara muahaha Aku penah try guara cafe tp xleh, migrain & kakak aku plak turun berat sampai underweight. Klu ko nak turun berat cepat ok la kot.Set ni aku nampak dia combine produk2 yg bestseller. Effect dia lain2 ikut masing2 la..

DYLA said...

dyla guna nona roguy tak serasi kak.... sebab terlampau sakit perut jadinyer.myk herbanika dia mmg elok. serasi sgt.

then dyla guna mustika ratu.. tak rase apa plak. last2 mkn balik nona roguy. sebijik je sehari.... ok la gak...

ghimau said...

mak ai.. ponin kepalo pakcik :P

tunfrida said...

salaam kak edrina.

saya dah cuba Nona Roguy. sama pendapat macam Dyla.

2nd confinement ni saya gunakan Leesa Formula. ada pil haruan sekali. jadi tak le kena paksa-rela minum pati haruan tu lagi.

Set Sendayu tinggi tu, saya suka krem panasnya.

Google