I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Sunday, April 19, 2009

Our New Ride

Alhamdulillah..akhirnya yg dinanti dah tiba ewah..ekekeke..keter baru hubby dah dapat..ini lah yg saya & hubby dok tak sabar tunggu tu u olls ekekeke... tantek tak?? Nissan Sylphy..
Insyaallah minggu depan keter saya pulak kuar ekekeke.. Nissan Grand Livina 1.8.. yesza.. ase rehe ha rehe.. lalalalala...


Alhamdulillah akhirnya impian saya nak pakai keter jepun tercapai sudah ekekeke...banyak keter2 yg kami survey..antara kriteria2 yg kami listkan:

- maintenance murah (keter jepun kebanyakan maintenance sgt murah, kami dah terkena ngan keter naza sutera tu.. walaupun bulan2 bayar murah RM300 sajork tapi maintenance punya la mahal..tiap kali servis bagi keter cenonet tu kena sampai RM250+..camry pun servis salesman tu tulun kira kan average servis kena RM200+..)
- jimat minyak (sylphy & livina 1.8 jimat minyak.. belum boleh dibuktikan sebab kami baru dapat keter ni kan ekekea)
- Ada trade in value (memula dulu kan saya ingat nak beli captiva kan, tapi dorang cakap spare part susah nak carik & mahal & susah kalau nak jual balik.. keter jepun jugak tinggi trade in value dia)

Itu lah antara kriteria2 pilihan kami.. hiks..
Sebenarnya buat porch tu pun adalah utk menyambut keter2 baru ni lah hiks.. porch belum ada bumbung yak.. buat bawah dulu.. belum cukup budget.. insyaallah bumbung buat kemudian nanti.. buat lantai & gate tu pun saya kena RM9K, bumbung lak kontraktor tu kata another RM13K.. so bumbung hold dulu lah...

Evolusi keter kami :

memula kawin dulu kami cuma pakai kancil 850 sajork yak..masa ni gaji sgt ciput.. kemudian bila lahir najihah, ayah mentua saya tukar keter waja, kami beli dr ayah mentua saya keter satria pulak...masa saya peknen kan haris, kami accident ngan satria tu... teruk sangat keter..sib baik saya, hubby & najihah tak apa2..so terus jual keter tu & amik waja..lama sungguh waja tu berjasa pada kami sampai lah kini kami tukar pula pada sylphy..ala ari tu kan saya tak sempat nak kiss goodbye la kat waja saya tu ekekeke.. hubby amik jumaat malam, so dia jemput saya kul 9 malam tu dah ngan keter baru..

setakat ni saya bersyukur atas apa yg ada.. kata kuncinya buat adik2 yg baru nak memulakan kehidupan adalah 'SABAR'.. dan jgn amik pot pasal org, jgn dengki2 & buat hal sendiri sudah yak! Kami buat semua ni bukan utk bermegah2 tapi utk kemudahan & keselesaan anak beranak.. Takkan kiter nak berada di takuk yg lama kan.. tentunya kita kena sentiasa upgrade diri kita..betul tak??


Ok lah adios..


lalalala tak sabarnya nak tunggu livina saya pulok ekekeke...

nota kaki:

Ada org tanya, naper beli nissan dua2, saya cakap sebab kami sedara nissan, nissan kasik special diskaun lorr ekekeke..

Ada org kata (ada unsur2 phd disitu ekeke)..tuan 2 tapi keter 3 (sutera).. oh ya sutera tu tak laku nak trade in ekeke.. so buat tukun ajer lah..utk saya bawak area2 puncak alam sajork ekekeke.. tak pun utk najihah belajar bawak keter nanti..huh lama lagi tu ekekekeke.. apa2 lah janji kami tak kacau org.

Nanti livina saya pun nomot sama 8892 lalalala (no batch katanya ekeke)

Dua2 keter ni kami pasang leather seat & v-kool..lalalala..

19 comments:

DYLA said...

amboi dasat nih.. skali kuar 2 kete trus? best tu.... murah btul rezki akak..

DeLinn said...

bila tah aku nak dpt tukar kete nih ed, huhuhu

3H said...

hi ed!
i've been ur silent reader (ha..ha..)..kenal tak i ;).
saja je buat intro ngada2 cam ni :P. i kat uni ni..selalu i access kat umah tapi si kimi tu kalau i tgk internet dia pun nak join..so tak leh nak tinggal banyak komen sebab dia pun nak tolong taip gak.
cantik that nissan..nampak solid. i pun eyeing nak beli kereta apa balik nanti..nanti bleh lah u bagi advice kat we all pasal kereta jepun or others (interested pasal bab yg low maintenance tu). i pun pakai satria jek pastu accident gak terus jual before fly.
gasakla orang nak cakap apa pasal how many cars u had. it's not easy to get some of the things that we had dreamt for and and i know we've to work hard on it. so congrats mate!

Cik Sar said...

betui kak..orang2 Phd ni mmg ramai..macam depa lak yang tolong bayar bulan2 kan..ahqs..apa2pun..cantiikkkkkkkkk...

saudah said...

bestnya dapat du keter sekali harung..mmg kena byk sabar ek kak? saya nih silent reader..hari2 mmg jenguk ur blog..apa yg akak tulis byk buat saya sedar bhw kita nih hanya hamba yg kerdil, hanya kepadaNya kita memohon..esp like ur entry masa akak nak carik kerja tu..tukar link boleh?

ratna said...

bestnyer...alhamdulillah

Awa Khuzailah said...

bestnye,...sebagai adik (wakakak) nk belajar dari akak ed.hehehe..bermula dari bawah yee

PuteriSatu said...

mak aih...seronoknye...tuhla namanya rezeki anak-anak kan....sampai dua tu sekali....alhamdulillah murah rezeki ye ed...doakan kita lak murah rezeki pasni...

Ina said...

Dear Intan,

Bestnya...hehehe...So, keta dah ada, bila pulak tuan dia nak bawak keta sendiri pegi keje?!!! hehehe...

marinahunny said...

stuju sgt dgn kata2 akak tu,kunci utama adalah SABAR...

ezzah said...

wah ed!!!! bestnya.. dua2 kete besaq.. caiyok.. caiyok..

masviona said...

alhamdulillah syukur ngan rezki yg ada betul tuh kata u jgn suka dengki2 ngan org n selalu bersyukur ngan rezki yg kita ada....neway dedua keta nih saya pernah bawak....yg paling selalu bawak grand livina lah mmg best pun

isya said...

bestnya.. murah rezeki akak.. insyaallah, akan datang giliran isya plak..amin.. hihi ;p

MakSu Ina said...

Wah!!!! at last hehehe =)... kereta jupun... memang BAGUS!!! =)... memang betol, pertama2 skali memang ada value kalau nak jual balik. =) wow.. 8892 jugak ye? ye tak ye.. akak and along kan sama batch =p. Rezki anak2.. and rezki yang dah lama tunggu akak & along.. wah.. lepas ni.. akak jalan rider jalan raya.. wuhu!~ =)

Mrs.FHM said...

kak ed cun nye kete....
tahniah2 pasnih leh merempit gi keje hehehe.....

ina plak pakai myvi ajer kt msia pasal staun skali jer blk tu pon rasa cam nak jual jer hehee...

Jess said...

wah, dua kete mewah satu kali ambil.

*envy* :)

Ceera said...

bersusah2 dulu..

saya bila la nak merasa..

nak jugekkkkkkkkk

reen said...

hi kak...owh dh tukar umah yea....patut la sunyi sepi fp tu....erm..kak...jeles tau ader keta baru...kita nk minat ngan grand livina gak..tp apo kan dayo den...huhuh

PerantauSepi1306 said...

:D dah dapat keter baru yeah.. nanti dah ada kat mesia harus bawak aku dan zie ronda2 nie ;D

Google