I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Wednesday, January 07, 2009

Minggu pertama najihah bersekolah

5 Jan 2009 - Isnin

Lepas dah selesai kelas kafa pagi tu, najihah balik umah naik bas sekolah.. saya follow jerk bas dr belakang. Sampai umah terus suh najihah makan, mandi & bersiap2 nak gi sekolah kebangsaan pulak.. sampai sekolah kul 1 tghari, najihah masuk barisan beratur ramai2 kat bawah dulu. Saya dah pesan kat jihah cakap saya balik dulu cakap kat dia mama nak solat etc nanti kul 3 waktu rehat mama dtg balik.. dia ok, senyum sambil angguk2 kepala. Saya pesan kat dia, ikut cikgu kay.. pas tu saya terus balik umah.. makan, solat etc.. nak dekat waktu rehat saya dtg semula..tgk jihah kat kelas ok jerk.. kelas jihah kat tingkat satu.. lepas tu saya turun bawah lepak kat depan koperasi sekolah coz kat situ banyak bangku.. time rehat saya follow najihah ke kantin.. jihah elok jer beratur ngan kawan2.. makanan kat situ semua harga 50sen.. nasik lemak ker, mee hun ker, mee ker semua 50 sen.. air pun 50sen.. biler najihah dah sampai kat kaunter dia cakap nak nasi lemak kat akak kantin tu... pas tu dia kasik singgit.. saya dah ajar dia malam tadi.. suh amik balance etc.. pas tu dia jumpa lak kengkawan budak smartreader dia.. terus dia join dok makan.. air lak dia minum bekal air kosong yg bawak dr umah ajer.. najihah neh yg bagusnya dia tak suka air manis2...dia suka air kosong. pas dah abis waktu rehat.. semua beratur balik kat berhimpun pagi tadi pas tu baru berderet ikut barisan masuk kelas masing2.. saya tanya sampai biler budak2 neh akan beratur macam ni.. dorang kater sampai akhir tahun lah.. oh.. kira ok la jugakkan.. ye la.. ramai sangat kan..susah cikgu nak control kalau tak wat cam tu.. ader 520 org murid darjah satu semuanya... lepas tu saya balik umah.. saya cakap kat jihah kul 6 sat gi mama dtg balik.. mama nak ajar jihah naik bas etc. So saya balik lah lepak2 kat umah sampai kul 6 pas tu saya gi sekolah dia balik.. sesampai jer saya kat sekolah jihah, tgk2 jihah dah turun kat bawah..ader cikgu dia sekali..tgh tunggu murid2 yg mak ayah dtg amik.. saya terus amik jihah bawak jihah ikut pintu pagar depan.. pesan kat dia suh jalan tepi2.. tgk keter, motor maser jalan tu.. macam2 lah saya membebel.. hati2... jgn ikut org yg tak dikenali etc.. pas tu bawak dia kat bas sekolah tu, suh dia hafal no bas, kenal pak cik van tu etc.. pas tu saya bawak jihah balik naik keter.. hari ni biar lah dia balik ngan saya dulu..esok baru naik bas sekolah.

6 Jan 2009 - Selasa

Saya dah start kejer ari ni...pagi2 lagiks kul 5.30am saya dah bangun.. prepare breakfast & bekal utk jihah..buat roti celup telur jerk..since saya dah kejer..jihah gi sekolah kafa pagi tu ngan bas sekolah.. kul 11 cam tu, ayah mentua saya pi jenguk jap.. tgk jihah dah naik bas sekolah nak balik umah.. ayah mentua saya follow jer bas sekolah tu sampai umah... sesampai jerk kat umah belum masuk umah lagiks dia dah cabut tudung segala..hahahhaa.. panas kot.. tghari ayah mentua saya dtg balik nak tgk dia naik bas sekolah sekali dia cakap.."atuk..atuk hantar jihah lah".. bas sekolah tak sampai lagiks.. so ayah mentua saya pun dah cucu cakap cam tu terus lah hantar.. sampai sekolah seperti biasa jihah beratur, pas tu ayah mentua saya balik umah.. ayah mentua saya dtg balik waktu jihah rehat.. ayah mentua saya cakap nampak jihah ok jerk.. dah boleh buat semua sendiri.. dia beli makanan sendiri.. makan2 sambil sembang2 ngan member2 pas dah habis makan main2 kat bawah tempat perhimpunan tu.. pas tu ayah mentua saya balik.. petang dr opis saya, ayah mentua & mak mentua terus ker sekolah jihah.. jihah naik bas sekolah hari ni.. tapi saya masih pimpin jihah ker bas dia.. kitaorg cuma bawak beg sekolah dia jerk bawak balik.. jihah naik bas. sampai umah kul 6.30 dia mintak izin gi playground pulak..hmm mmg tak reti penat betul lah budak neh.. malam lepas makan etc kul 10 semua saya paksa masuk tido.. jihah letak kepala jerk terus lena he he..

7 Jan 2009 - Rabu
Hari ni pun samer jihah gi & balik sekolah kafa naik bas sekolah. Tengahari pun gi sekolah kebangsaan naik bas sekolah.. ayah mentua saya gi servis keter so tak dapat nak tgk jihah hari ni.. tengahari waktu rehat jihah jerk ayah mentua saya pi jenguk jap.. jihah tgh makan & borak2 ngan kawan2..dia tak perasan pun atuk dia perati..biler ayah mentua saya tegur baru dia perasan :-). Petang kitaorg sampai dah lewat sebab tayar keter ayah saya kena paku so dia gi betulkan etc.. tu yg sampai lambat.. sesampai jerk tgk jihah dah kat dlm bas sekolah sambil makan ais krim..lega hati saya...jihah dah tau & berani.. biler dia sampai umah saya tanya..camana jihah carik bas sekolah jihah? Dia cakap jihah jumpa pak cik bawak bas tu pas tu jihah tanya dia "pakcik, bas mana?".. so pak cik tu la yg bawak jihah naik bas.

Sebelum neh saya risau & tertanya2..boleh ker nak lepas anak aku neh buat segala sendiri.. naik bas etc.. hati ibu mana yg tak risau kan.. tapi kini saya rasa lega biler najihah dah buktikan pada mama dia neh yg dia mmg anak yg berdikari & berani. Tapi malam2 biler tgk jihah dah tido tu..hati saya sayu.. rasa rindu sgt pada najihah.. sekejap jerk masa berlalu..najihah dah besar.. saya pasti akan merindui saat2 najihah membesar neh.. maser2 najihah masih memerlukan saya neh.. maser dia masih bermanja ngan saya neh.. jihah..mama sayang sgt kat jihah. Baby giant mama :-)

6 comments:

marinahunny said...

bestnya dh ada anak..blh tgk perkembangan dr kecik smpai besar skrg...aka, doakan saya ye..

tilmiizun said...

kak ed,macam kita ni kan,kurang dapat kasih sayang dari parent,akan lebih myayangi anak2 kan...

actually,kita senasiblah kak ed..sama2 membesar dibawah jagaan atuk dan nenek...

so,saya amat memahami kasih sayang kak ed kat anak tu..

gee ryder said...

akak kena tag

rynn2506 said...

wah...rindu ye kak....xpe biarlah najihah melalui zaman kegemilangan sekolahnye dgn penuh bdikari agar dia mjadi org yg bguna...
cewah....

PerantauSepi1306 said...

yahhh... bijak najihah ni kan ed... dun worry insyallah dia akan dapat bersekolah ngan baik especially with a loving mum like U :D

ezzah said...

aku pun 1st day jek cuti.. anak dh darjah 2.. tp kesian depa duk tingkat 4.. jenuh nk panjat tangga.. aku panjat pun semput pdhal zmn UUM dulu duk paras 4.. kan Dd kan? muahahha

Google