I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Tuesday, January 27, 2009

Bersalin & berpantang.. pantangkah? ekekeke

Saya kan cakap saya bersalin kali neh amat senang sekali..sampai hubby pun terkujat & terkagum hiks.. saya sakit cuma setengah jam sajork tau.. sebelum tu saya sempat lagiks ber'YM' ngan member2 kat berry saya hahaha.. sekali nurse nengok saya cam rileks jerk terus dia masuk air huhu.. lepas masuk air tu baru lah sakit kuat giler.. sib baik setengah jam sajork..bukaan terus 10cm.. wah sgt pantas kan.. ini kalau saya tunggu sakit kuat kat umah mau saya terbersalin dlm keter neh..

sekali teran sajork terus kuar kepala baby qaireen.. teran kali kedua kuar bahu dia & seluruh badan.. pas tu teran kali ke 3 kuar uri. Fuh lega sangat tau..

Entah lah kenapa yer.. kali ni saya rasa kuat.. badan tak der lemah2.. sampai bersalin hari ke 4 saya dah boleh jenjalan kat subang parade cam org sihat yer u olls.. sebenarnya hari tu lepas hantar baby qaireen kat spital pasal jaundice, saya tak dapat lodger lagiks kat spital sebab tak der bilik kosong.. so memula nak balik lah.. sekali kebetulan mak & ayah mentua saya pun ada so kitaorg boleh pi nengok & test drive innova kat showroom toyota kat subang ekekeke.. pas tu terus pi subang parade.. makan kat chicken rice shop...alhamdulillah so far saya tak der sakit2 atau bentan dan yg sewaktu dengannya..

Pantang kali neh saya jager diri sendiri.. masak, mandikan baby etc semua saya buat sendiri.. last week pun leh saya & hubby jenjalan kat jusco bukit raja.. bukan apa u olls.. mmg berbeza sgt bersalin kali neh.. saya rasa kuat & sihat.. hubby pun kagum tgk saya.. hahaha.. oh saya dah berurut 3 hari minggu lepas..so badan rasa ringan & bertenaga. Makan lak saya tak der la betul2 pantang.. saya makan jer semua asalkan benda tu tak gatal & berangin.. so saya masak jerk apa yg saya rasa nak makan..keh keh muleh gitu? Oh dan saya tak lupa minum susu anmum utk ibu2 yg menyusukan utk memastikan bekalan susu saya sentiasa banyak.. yer la sebab baby qaireen minum susu saya sajork.. nak dekat start kejer nanti baru saya nak ajar dia pakai botol. Maser bidan tu urut saya dia pun cakap rahim saya dah kecut & tak der batu meroyan.. dia siap cakap...bagus yer..rahim kau dah kecut..(rahsia rahim kecut cepat - menyusukan baby) .. sebab tu lah saya rasa badan saya ringan jerk :-)..

Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya buat saya..

3 comments:

gee ryder said...

gya mcm ok je kak...sng gitu kan kak...syukurla..smpai akak rasa nk bersalin lg ye hehe...
bg can kt sy dlu la kak hehe...lama dh xgi razif ni hehe...

marinahunny said...

kak, bg alamat akak plisss...email saya marina7880@yahoo.com

rynn2506 said...

kak..tahniah la sbb dah selamat bsalin ngan selamat...senng lak tu...
kite pon kagum btol...
kite bile igt ni masih ngeri lg ni...
ehehe...

dah tlanjur tu kite dah kasi tag kat akak...
sila jengok blog kite ye..macihh...

Google