I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Sunday, May 25, 2008

Aktiviti hari sabtu

Semalam saya masak lauk ayam masak kerutuk...ni masakan lauk org kelantan..u olls pernah makan tak? Dia lebih kurang macam kurma tapi bukan kurma tau..sebab dia tak banyak kuah macam kurma..ni faveret jihah neh..

Bahan2:
~ bwg merah, bwg putih ditumbuk pas tu campurkan dengan serbuk kerutuk bersama sedikit air utk dijadikan pes
~ bwg merah, bwg putih, halia, lengkuas ditumbuk halus. Tumis ni dulu bersama serai yg telah dititik
~ setelah naik bau, masuk kan pes yg memula tadi tu...goreng sampai kuar minyak..bukan sampai hangit tau...hiks
~ masukkan ayam, air asam jawa, santan pekat, kerisik.
~ masak sampai kuah pekat & pecah minyak...masukkan lah gula & garam mengikut tekak masing2 yerk...ekekke...kerutuk ni dia rasa manis, masin, masam...tapi semua seimbang lah...kalau senget tu...hmmm...salah tekak yg merasa lah eheks..

Selalunya saya jarang masak kerutuk ni pasal lama benor nak tunggu kuah dia pekat & pecah minyak tu kan...entah apa kejadahnya semalam saya terajin masak awal kan...so layan...
pas tu masak sayur kobis yg paling simple ni aaa...
Dan...tidak ketinggalan sambal velacan mak nyah...aww...hingga menjilat jari..pergh..

Sorry lah u olls...yer mesti nyampah kan saya asyik masuk bakul angkat sendiriks..eheks.. ye la sapa lagiks nak puji kalau bukan diri sendiri kan ekekekeke...so layan...


Petang kul 4 lebih siap2 nak pi tgk wayang kul 7 malam neh...hish nyampah tau..apsal la dorang ni amik tayangan kul 7..tak sensitip betul la kat kami2 yg beragama islam neh...hmm..isnin neh saya nak hantar email suruh book yg lewat sikit atleast sempat kitaorg pi solat maghrib sebelum movie startkan...neh tak semalam saya & hubby gilir2 kuar pi surau pasal najihah & haris ikut sama kan..Memula kul 7.30 hubby kuar pi solat dulu, pas tu baru saya pulak pi...lega dapat solat..kalau tak mau hati tak tenteram jer kan..


Sampai kat OU terus pi tuju ke arah GSC. Sempat jugak sebelum tu singgah kat tempat launching mpv hyundai yg baru hiks...Bila dah sampai GSC terus pi amik pop-corn & air coke free sorang satu...tunjuk jer voucher yg dorang kasik...pas tu terus masuk hall tgk iklan...wah nampak benar dah lama saya tak tgk wayang pasal masa ada satu iklan tu saya sorang jerk ketawa tau...org lain maintain jerk..dush apa dah...hiks...Kitaorg tgk citer Indiana Jones yg baru kuar tu ha... ok la citer ni...nak kata best sangat tu tak jugak..so-so la... ada part yg kelakar tu mmg saya bantai ketawa terbahak2 la kan...tapi overall ok la...jihah & haris pun siap terkekek2 ketawa..saya rasa citer ni dia cam stage transition dia dr Harry Jones (harisson ford) tu ke anak dia Harry Jones Jr (nama pun sama)..pasal dia perkenal kan anak dia dlm citer ni....dan last2 Indiana Jones ni kawin ngan mak Harry Jones jr tu...kira Harry Jones Jr tu anak harem la u olls...biasa lah mat saleh kan...dah tua2 kerepot baru nak kawin bila dah terjumpa balik hiks.. pas tu dia asyik dok fokus kat topi indiana jones tu jerk...part last bila topi tu terbang anak dia cuba nak amik tapi bapak dia rampas dr tangan dia...hmm...cam simbolik disitukan...so sah2 lah lepas ni anak dia la yg akan take over kan..lagipun dah tuo benar dah si harrison ford tu kan...entah sampai bila la dia tahan nak berlakon lasak2 cam tu lagi kan hiks...

hiks...curik2 amik gambar dlm wayang eheheh...jihah yg excited...ni kali ke-4 jihah tgk wayang

Haris yg khusyuk masyhuk...hubby dok tepi sekali...haris, jihah pas tu saya....saya dok sebelah azeanna aka AZ & Ros.
Oh ya..belon Hyundai tu dapat masa pi tgk launching MPV hyundai yg baru sebelum naik pi tgk wayang tu...fuh mmg besar macam alphard tu u olls..canteks..rasanya berbaloi beli pasal luas sangat & murah compare ngan estima & alphard...yg 9 seater tu harga dia RM138K...murah kan? Tapi dlm sangat2 best okes..seat kulit & ada free dvd....yg 7 seater lak very the exclusive...memang spacious giler kat dlm tu..cam eksekutifnya style..kerusi leh pusing2...cam dlm flight jer kerusi dia tu...boleh baringkan etc...yg ni harga dia mahal sikit dlm RM180+....tapi saya rasa memang berbaloi...so lepas ni saya ngan hubby target nak beli ni satu lah hiks... enjin dia 2.5 dan minyak pakai diesel turbo...dorang kata oil consumption cam ok lah...entahlah...lagipun diesel kan ok la kot...

Wayang habis dlm kul 9 gitus..terus pecut balik puncak alam..nak kejar tgk AF pulak ekekeke...terus pi umah mil sebab danisha & maid ada kat situ...opps sebelum tu dlm keter tepon kedai tom yam puncak alam order nasi goreng cina 3, bungkus sambal belacan satu (huh...tak tinggal sambal u olls)...so sampai puncak alam terus pi amik...bayar & cabut pi umah mil...sampai jer tgk danisha dah tido depan tv...masa tu lak dah sampai turn si Nubhan nyanyi laguks dia yg tangkap leleh tu u olls...huh mmg best la sora dia...i like..sambil tgk sambil makan...kitaorg jerk yg makan pasal dorang yg lain2 dah makan dah...Habis jer AF terus cabut balik umah...5 minit sampai la umah :-)

5 comments:

viruspadu said...

akak,

adalah satu tindakan yang agak kejam apabila meletakkan gambar2 makanan yang nampak sgt sgt sgt sedap itu okey, ianya membuatkan perut saya krok krek balik.......... uwaaaaaaaaaaa kejam kejam kejam hahahaha

akak nubhan nyanyi malam semalam mmg tangkap leleh habisssssssssss kan... huuuuuuuuu best giler

best la tgk wayang sama anak2, ngah tunggu nisa beso sikit

edrina said...

vp eheh..sajerk nak kasi u olls kecur ayark liuq hiks...

nasazfrog... said...

wah ayam masak kerutuk,,, bunyi cam best jer,,,, pandai akak masak yer,,

zuraisham said...

ed,
aku terjumpa blog dari viruspadu.
salam kat ajis..

PerantauSepi1306 said...

hehehehe.. ed, kerutuk memang syiok kan.. kalo aku layan ngan briyani weh.. sangat lupa diri bile makan...

dan aku sangat jeles sbb ko dah tgk indiana jones tu.. hmm ari jomaat ni aku nak g layan sementara tgh hunnymoon neh wakakakakaaka

oh zurai pun ade... kecik sungguh donia kan..

Google