I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Monday, December 28, 2009

Astro Byond

Ari tu hubby dah call astro cakap kami nak upgrade to Astro Byond.. memula dia kata akan dtg pasang dlm 10 hari bekerja..tapi dah lebih 2 minggu masih sunyi sepi jerk.. so tadi hubby sudah kasik email panas siap cc kat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia..terus astro tepon balik and dia cakap petang ni dtg pasang.. yippie yeay..

Email Hubby:

Hi,


I would like to highlight a grievance towards the service delivery provided by ASTRO in upgrading the current Astro package to the B.Yond package. When the news broke on the 12 Dec 2009, I was among the firsts to call in agreeing subscribing to this new package.

I called on the 12 Dec 2009 and the help desk assistant was resourceful and fast in accommodating on my request upgrading from current package to B.Yond package. And I was told that it will take me 10 working days before I could enjoy the new B.Yond package. Before ending the conversation, I did requested for any reference number, but the telephonist assistant assured me that will again contact me for further action.

On the 15 Dec 2009, the help desk assistant did call me to explain the terms and conditions of the B.Yond package, and assured me that the Astro installer will be calling me within the next few days. Until now there is nobody has followed through by calling me to determine to date of installation.

My grievance here is when a customer has been promised on the Service Level agreement of ten days, it should be fulfilled. I have yet to receive any calls on the status of the B.Yond package installation. Now, two weeks has passed, NOTHING HAS BEEN DONE.

Perhaps by extending this email to the respective ministries, ASTRO would improve their service delivery and live your service email - wecare@astro.com.my. Don't just be merely a slogan.

Even the government has improved their service delivery.

Thanks

Yrs faithfully.

Aziz Halim

Reply from Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia

Dear Sir,

Thank you for highlighting the matter to the Malaysian Communicatons and Multimedia Commisions (SKMM).

If you are not satisfied with the resolution or no action taken by your service provider on this complaint, please do not hesitate to email to us or contact our hotline number at 1800 888 030 (Mon-Fri 8.30am to 5.30pm).


Thank you.


Regards,

SKMM Consumer Complaints Bureau

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia

63000 Cyberjaya, Selangor


So apakah Astro Byond tu u ols?

Ni ringkasan apa yg saya baca & faham dr website ini:
http://amanz.my/2009/12/pandang-pertama-alat-kawalan-astro-byond/


Astro Byond membolehkan para pengguna menonton siaran dalam bentuk definisi tinggi (HDTV). Dan untuk menjayakannya, Astro bakal membawakan dekoder dan juga alat kawalan jauh yang baru. Kat dekoder baru ni astro akan activate kan PVR (personal video recorder) kat decoder baru ni…

Tapi bukan semua channel astro ditayangkan dalam format HD yak u ols..buat masa sekarang hanya 4 siaran yg disiarkan dalam HD…iaitu Astro supersport HD, HBO HD, Nat Geo HD, History HD…

HDTV kalau nak bandingkan dgn SDTV memang sangat-sangat ketara perbezaanya.. tapi perbezaan ni hanya akan dapat dilihat kalau pakai HDTV yang ada HDMI input.. most LCD/Plasma skrg memang HDTV yang ada HDMI input… so, bila berlaih ke HD takde dah gambar kembang, dan org jadi gemuk/pendek sebab stretching kat HDTV… TV biasa atau SDTV disiarkan dalam aspect ratio 4:3 (gambar 4 segi tepat)…, manakala HDTV disiarkan dalam format 16:9 (gambar lebar).. Astro memang pakai digital semenjak tarikh pelancaran dia pada tahun 1996 dulu… tapi astro hanya digital dari AABC sampailah ke dish kita je.. bila sampai ke decoder, dia akan di convertkan ke analogue sebab TV biasa hanya fama signal analogue kecualilah TV HDTV tu…

saya pun tak tahu lagiks camana la rupa paras gambo2 biler dah bertukar ker astro byond ni yak u ols.. nanti biler dah pasang saya share ngan u ols yak!

3 comments:

Amir Syafiqah said...

Ed, semalam hubby aku baru call Astro pasal ni. Mcm tu lah katanya within 10 days. Tapi tak tau la pulak bila dia mau pasang...

aLiYaHaRiZ said...

padan muke asteruk kan...nasib lah hb kak ed tu terer bab2 e-mail ni..kalau wany lah..pasrah jee...hehehe

gee ryder said...

mertua saya dh subscribe...cantik giler gmbr..puas nengok..

Google