I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Wednesday, June 30, 2010

5 org anak yg berlainan perangai & peel

Setiap anak2 itu unik... semua ada perangai yg berbeza2.. kadang2 seronok tgk perangai dorang..sampai kalau pikir2 sendiri..boleh buat senyum sendiri sampai berkata dlm hati.. sejibik macam aku ni... sejibik macam babah dia ni ekekeke.. haa itu lah mesti ada sikit perangai mak dia, sikit perangai bapak dia...yer lah kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik yer tak..

najihah
dia ni reserve type.. suka buat kejer sendiri2..sejibik babah dia.. makanan kegemaran pun sejibik ikut babah dia.. mmg citarasa sama ngan hubby.. tapi tak macam babah dia kalau bab2 kemas & simpan & jaga barang..babah dia pengemas & pandai jaga barang.najihah lak mmg tak pandai jaga barang.. beli pencil case baru, seminggu dah kotor. Cepat pickup.. kalau hubby bawak jalan lalu kat tempat baru sekali jer pun dia dah ingat.. tak macam saya yg selalu blur bab2 jalan ni ekekeke... kalau bawak najihah, sure tak sesat sebab dia hapal jalan, siap boleh bagitau saya jalan mana satu nak ikut ekekeke.. mmg sejibik babah dia.. pandai & bijak pun macam babah dia.. saya tak risau kan dia tapi saya risau kan haris ekeke..suka sgt melukis esp lukis kartun2 princess. Suka & Cepat hapal lagu2 english yg terkini.

haris
berhati lembut & cepat tersentuh. bangun tido, atau kejap2 berhenti biler tgh buat apa2 mesti datang kat saya...'mama.. haris sayang mama'... satu hari lebih 5 kali ucap tu kat saya, peluk saya..mmg manja dengan saya...biler2 dia teringat lah tetiba jerk dia akan dtg & peluk.. selalu kena buli dgn danisha.. makanan kegemaran macam saya... kurang fokus... kalau tgk tv semua kejer lain tak jadi. even kalau tgh mengunyah makanan pun, makanan dlm mulut disimpannyer.. kiter panggil dia buat tak tau jerk.. senang mintak tolong.. suruh apa2 boleh harap lah.. tapi kuat report macam mat report ekekeke..'mama..danisha kan buat haris..mama..danisha kan bagi kotor mama punya bla..bla..bla' .. kreatif & punya photographic memory yg mengagumkan.. jigsaw puzzle dia boleh tgk sekali jerk.. pas tu dia boleh amik mana2 part main letak jerk..betul pulak tu..

danisha
nampak lembut tapi tegas & berpendirian. berani, outspoken, peramah, tak takut org dan suka bergaya.. dok umah pun nak pakai baju cantik2. Suka provoke haris. Kalau dia debik haris kuat jugak oo.. dia ni pun suka dtg kat saya & peluk saya sambil cakap..'mama..shisha kata shisha sayang mama'.. sampai hubby jealous lah anak2 asyik cakap sayang mama ekekeke... tak suka makan tapi kuat minum susu.. baru lepas habis satu botol tak sampai 10 minit mintak lagiks... ish ish.. kalau suap nasik, kena ikut cakap dia.. kalau dia kata 'shisha nak nasik jerk'..bagi jer nasik sajer..sebab kalau kiter campur2 ngan lauk pauk terus dia tak nak makan.. dia makan nasik kosong jerk..ikut mood.. kalau dia kata 'shisha nak chicken jerk'..bagi jer la chicken jgn campur2 ngan nasik.. ish2.. cam tu jugak kalau fish ball, kentang atau telur dalam (telur kuning ekekeke).. jgn campur2 kalau dia mintak itu bagi itu jer la. Penggeli esp dengan getah kuning bulat tu...agaknya dia nampak macam cacing kot.. kalau saya letak getah tu kat dia, nanti dia mesti jerit...'ish mama neh.. amik getah ni..eeee' pas tu bahasa2 yg dia guna kelakar.. kalau dia tertumpah air ker dia akan cakap 'alahaiii..' dengan lembut sekali ekekke.. mmg kiut jerk dengar dia cakap gitu. Pulak tu kalau cakap cepat2 'e' selalu bertukar jadi 'u'..contohnya..ni mama buli ker? (ni mama beli ker?).. pas tu suka sgt sebut katil as kapil walaupun dia boleh sebut katil...'shisha nak tido atas kapil ngan mama'..hehe

Qaireen
Manja dengan hubby & maid saya.. sampai satu hari tu danisha boleh cakap...'kakak..anak kakak dah bangun' ekekeke.. jealous dengan danisha.. kalau danisha ngadu sakit apa2 kat saya, dia pun dtg jugak tunjuk la apa2 konon2 dia sakit jugak sambil sebut 'kit..kit..' sambil wat memek muka sakit ekekeke.. pandai berlakon... kalau danisha peluk saya, dia pun akan dtg peluk saya.. sayang sgt kat baby umar.. kalau dia tgh nangis yg jerit2 tu tunjuk baby umar, sekelip mata boleh stop macam tak der apa2 jadiks sambil cakap 'ummmaaaa...umaaa..' sambil kiss umar. Suka makan apa sajer ekekek.. tapi kan tantrum dia la paling hebat antara anak2 yg lain.. susah nak tackle qaireen neh.. pantang silap sikit terus terkehel merajuk & berguling2 nangis huhu...masa kecit2 baik jerk..cecah jerk setaun macam2 perangai huhu.. susah nak rapat dengan org luar yg tak dikenali atau jarang jumpa.. dia akan masam jerk tak senyum sikit pun.

umar
hehe belum tau lagiks yg pasti kuat tido & senang jaga buat masa sekarang ni la

hai la anak2.. semuanya penawar hati.. serius biler dah ada anak ni baru saya tahu mmg betul anak2 tu pengubat hati :-)

2 comments:

Amir Syafiqah said...

Betul tu Ed. Lain anak lain ragam nya..Qaireen tu mcm Aryssa, masa bb baik je.. Aryysa lani pun dah tunjuk 'colours', tak kena sikit boleh berguling juga la...

SharHanah® said...

syiok nyer anak ramai-ramai. Umar rasanya ikut kakak dia Najihah :)

Google