I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Monday, May 24, 2010

Pilu hati ibu biler lihat anak dipermain2kan

Isnin lepas hati ibu saya betul2 terguris, pedih & sakit hati. Petang waktu haris balik dr smartreader, dgr hon dr van haris....saya bukak jerk pintu, saya tergumam.. pilu hati saya tgk wajah sedih haris..menangis dlm diam..air mata mengalir laju tapi esak cuma dengar sikit2 jerk..

Terus saya tanya "kenapa haris? sapa buat haris macam ni?"
Haris - " Teacher umi"
saya - "kenapa dia ikat rambut haris macam ni?"
Haris - tak jawab tapi masih sambung menangis..

Hati saya panas.. saya betul2 sedih bila tgk anak saya kena torture macam tu dgn teacher dia.. kalau teacher dia bagitau rambut haris panjang ker apa..nak suruh gunting ker apa..dia patut bagitau terus..bukan sindir2 ikat rambut haris macam budak perempuan.. budak tu dah 6 tahun...dah ada perasaan malu pd kawan2 yg lain.. tentu dia malu biler kena ejek dgn budak2 lain.. lagipun setiap student ada 'message book' dlm beg masing2.. setiap announcement ker apa2 yg teacher nak bagitau parents selalunya teacher akan letak dlm message book.. apa salahnya letak message dlm tu bagitau ckp rambut haris panjang ker apa ker..

Kesian haris, mmg saya & hubby nak potong rambut haris minggu tu tapi asyik la tak sempat..so asyik bertangguh.. mmg salah saya & hubby la.. tapi sebagai cikgu dorang tak patut buat macam tu. Terus saya sms pengetua dia tapi tak der reply. saya sms hubby sebab hubby tgh ada presentation kat opis. Hubby kat opis dah tak senang duduk.. habis jerk presentation terus hubby call pengetua .. pengetua dia cakap dorang ikat sebab haris panas..then hubby tanya kalau haris panas kenapa haris menangis? terus dia diam tak dapat nak jawab. Lepas tu macam2 jugak lah hubby basuh dia.. tapi apa yg hubby cakap tu mmg ada fact..saya tahu hubby bukan seorg yg emosional macam saya.. sebab tu lah saya tak call cikgu dia sebab saya tgh emosional..saya tgh meletakkan diri saya dlm diri haris.. tgh melayan macamana perasaan haris..kalau saya call..nanti saya ternangis susah.. terus tak leh nak cakap apa2 dah tsk tsk tsk.. tapi hati saya sbg ibu mmg terguris & sedih mengenangkan haris.. sebab haris ni budak baik..bukan budak nakal..dia tak sepatutnya dilayan macam tu.

Kami appreciate semua yg cikgu2 situ dah ajar anak2 kami, tapi dorang pun seharusnya jugak appreciate kitaorg yg bayar yuran mahal tiap2 bulan hantar anak2 kat situ kan... sesetengah perkara boleh lah saya pejam mata & diam kan ajer tapi benda2 macam ni kami perlu suarakan..demi kebaikan anak..saya tak mahu haris trauma tak mahu pegi sekolah dan sebagainya.. hubby dah bagi 1st warning, kalau berlaku lagiks kami tak teragak2 utk buat report pihak berwajib.. kementerian pelajaran etc.

saya sempat snap gambar haris.. kalau u ols tgk macam ni apa perasaan u ols?
terus petang tu bawak haris gi gunting rambut kat kedai mamak.. hmm kakak yg bawak van haris tu pun cakap tak patut cikgu2 dia buat macam tu.

7 comments:

nino said...

Ya Allah ed meremang bulu roma akak tengok haris. beberapa kali meremang tak surut2. tiba2 akak rasa nak nanges. sedihnya ed. kesian haris.

ed ni akak nak citer dulu masa baby kat tadika entah apa cikgu dia buat sampai baby tak nak jejak kaki kat tadika tu lagi. baby tadika 2,3 bulan je kot. tanya baby dia cakap cikgu buat dia. tanya cikgu buat apa sampai sekarang tak nak jawab. akak malas nak campur masa tu sebab ayah dia pun buat dek je baby tak nak tadika.

kes haris ni kan dah tahap melampau-lampau. geramnya akak. mana la rupanya teacher umi tu agaknya.

edrina said...

tu la akak masa ed tgk tu pun ed terkejut..sebab tak sangka cikgu dia boleh buat macam tu

Amir Syafiqah said...

Ed, Tetiba sedih baca n3 kau ni... Kalau aku pun mmg bg se-das gak kat teacher dia tu...Sepatutnya apa-apa pun mmg pihak sekolah kena inform parents, bukan buat mcm ni.. Ingatkan tadika tak berbayar je yg ada kes cikgu 'bully' budak...

aLiYaHaRiZ said...

ape salah haris yg cikgu tu sampai nak malukan dia??? sepatutnya dia tu cikgu, dia lagi tau perasaan budak2. Salah ke kalo dia inform parents..ape salah dia kol kak ed ke, sms ke??

bukak sekolah tapi perangai mengalahkan budak sekolah. kalo anak wani ni kak ed, dah sah2 esok mesti tak nak pegi sekolah..

marinahunny said...

mmg patut hubby akak basuh cikgu tu..diorang ingt senang ke nak main2 kan walaupun budak ?

geramnye haku..

saudah said...

memang mengarut ar cikgu tu.

kesian tengok haris menangis sampai macam tu, sebab tak pernah tengok dia sedih. dalam blog akak, gambar dia sure senyum melebar macam rabbit.

you should write a complaint letter to the school. and made it public yg cikgu tu memalukan haris.

odah tengok rambut haris tu jenis lurus ke bawah, bila panjang sikit jer pun dah boleh ikat pokok pinang. so akak kena bawak haris pi saloon potong rambut stylo sikit n pendek masa sekolah kebangsaan nanti.

DYLA said...

sedih saya baca kak. tgk muka merah harris nanges lagi la jdi sedih.

mcm ne harris ok ke ke skolah lepas kejadian tu?

Google