I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Tuesday, May 04, 2010

Detik kelahiran umar

Minggu lepas since saya dah 38 minggu so saya request ngan bos nak kejer dr umah jerk.. bos kata okes jerk no problemo.. lagipun on 30 april tu sepatutnya saya on standby utk month end start pukul 1 tghari sampai kul 9 malam..

Kejer dr umah adalah sungguh heaven haha... saya on jer laptop, on lotus notes sametime (chat), pas tu saya lepak2 layan anak, tgk tv, makan, makan & makan hahaha... saya tunggu bunyi org ping saya kat sametime jerk.. biler org ping tu means ada problem atau menda yg dorang nak mintak saya buat la tu.. tapi sekali sekala saya jenguk jugak la laptop tgk2 ada alert yg masuk ker, change request atau incident ticket. Tapi selalunya kalau bukan month end mmg tak bizis laa..

Isnin, selasa saya still kejer dr umah, tetiba bangun pagi rabu, streamyx tetiba tak leh connect lorr..ces..buat hal la pulak terus kocoh2 siap, hubby hantar gi opis..

Khamis lak saya amik el sebab tetiba perasan kat belakang kepala qaireen ada bisul, so saya nak pi hantar dia gi check klinik kat jelutong. Tengahari tu saya start rasa perut saya sakit menyucuk2.. saya pun konpius tau masa ni.. angin ker contraction.. lama saya dok amat amati sakit ni.. saya tahan jer sebab saya agak angin.. tapi sampai petang still tak hilang2.. setiap 10 minit sekali sakit cucuk2 tu menyerang.. so tepon hubby kat opis.. hari tu hubby balik awal, hubby kata apa2hal kiter gi check jer la sebab saya pun dah almost due kan.. So saya makan siap2... mandi, solat asar semua.. hubby sampai jer saya suh dia mandi semua dulu la.. pas tu terus gi klinik.. masa ni sian kat anak2 semua nak ikut.. tapi mana boleh bawak kan so kiss semua anak2 babai2 cakap i luv u, keraskan hati terus pi hospital.

Sampai hospital dah maghrib, doc scan tgk baby dah turun, dah engaged. pas tu buat ctg nampak contraction. pas tu doc check bukaan, rupa2nya masa tu dah bukak 3cm, terus doc kata awak masuk wad lah..dah bukak 3cm, doc budget pagi2 buta saya bersalin la.. memandangkan umah saya & hospital agak jauh..so kami kata ok lah..masuk jerlah wad.

Biler dah masuk wad, baring atas katil, dah rileks2 gitukan tak der lak kuat contraction saya rasa hahaha.. adoi, baby main2 kah? so malam tu saya tido lena sebab sakit tak kuat hahaha..hubby pun sama tido kat sofa bed sampai berdengkur2 hahah..nurse masuk check tekanan darah saya apa semua pun dia tak sedar.. tapi pagi tu doc check bukaan dah 4cm. Nurse kasik ubat berak ikut vontot, pas tu tukar baju bersalin. Lepas dah buang segala isi perut, nurse tolak masuk labour room, saya suh hubby gi breakfast dulu, lepas tu baru carik saya kat labour room.

Serius masa ni, sakit contraction yg saya rasa tak kuat.. mild contraction jerk.. so kul 10 cam tu doc pecahkan ketuban & masukkan air & pitosin (induce) utk cepatlan labour. Doc kata lepas pecahkan ketuban sakit akan makin kuat la, tapi saya tetap maintain ok.. tak der rasa sakit sgt pun. masa ni dah 5cm dilated. Walaupun saya kata sakit saya tak kuat, tapi doc cucuk gak ubat tahan sakit kat vontot.. biler dah kena ubat tu apalaga..lalok la saya.. titun jer la haha.. hubby pun sama titun jugak kat kerusi, sian dia. Tetiba saya tersedar dlm pukul 1 lebih tu, sakit tetiba kuat.. terus saya suh hubby panggil nurse sebab saya dah rasa nak push sesangat. Nurse dtg check masa ni bukak dah 8cm... masa ni mmg sakit giler la, kalau ikut nak jerk saya teran masa tu jugak hahaha... tapi doc lum sampai.. 2 min kemudian nurse check sekali lagiks dah 9cm dilated. Nurse dok kelam kabut la angkat kaki saya letak atas palang ker apa bondo ntah tu kan...dia cakap kalau rasa nak push, push jerk.. so biler rasa jer terus la saya push, tapi since doc tgh baru siap2 pakai apron etc, nurse tu leh pegang & tahan kepala baby. Biler doc dah ready, sekuat hati saya teran, teran yg pertama kuar kepala, teran kali kedua & ketiga baru la kuar bahu & badan semua.. pergh lega.. sakitnya tuhan sajer la yg tahu huhu.. masa baby umar kuar tu, saya dengar doc kata baby terbelit tali pusat... patut la saya tak rasa contraction kuat sgt kot..saya agak la hahaha.. tapi doc kata baby ok, tak lemas sebab sampai saya bersalin, dorang monitor jantung baby kat machine ctg tu ok jerk.. lagipun baby nangis ok masa lepas kuar tu..pas tu doc kuarkan pulak uri & check2 semua doc kata..tak yah jahit, tak der koyak..yeay.. rasa lega sangat pas tu saya terus sambung lalok sebab kesan ubat tahan sakit tadi masih ada.. dah masuk bilik pun saya still continue tido sampai la petang haha..

Malam lepas maghrib anak2 semua datang ngan pil, haris, najihah & danisha dtg terus terpa tgk baby.. "comeinya baby umar!!" tak lekang dr mulut najihah, haris & danisha.. qaireen lak macam pelik, kesian dia.. agaknya dia heran sapa la sikecit yg mama pegang tu, saya pass umar kat mak mentua, pas tu amik qaireen.. peluk cium dia.. rindunya kat qaireen. Masa nak balik danisha lak menangis2 nak tido ngan mama kat spital.. saya ngan hubby cam terperanjat jugak, selalunya danisha ni cam tough sikit, tapi kali ni dia pulak yg leleh. Malam tu hubby sekali lagi teman kan saya tido kat spital. Sian hubby, penat dia. Tapi saya rasa syukur dikurniakan suami yg sentiasa disisi beri sokongan emosi pada saya.

Esoknya, sabtu, lepas doc check semua ok, ibu ok, baby ok, so doc kata boleh baik.. yesza.. saat yg ditunggu2 hehe.. hubby settlekan bil, semua kena RM1750, bersalin kat razif ni murah jerk.. normal dlm RM1400, saya dok bilik perdana (sorang satu bilik), bayaran bilik satu malam rm200, saya dok 2 malam. Since ni kali ke 3 saya bersalin kat sini (haris & danisha pun lahir kat sini), so saya dapat diskaun sikit. Lepas diskaun bagai kena la RM1750.

Saya berpantang kat puncak alam jerk, mak mentua saya masak kan lauk & hantar kat umah saya.. saya jaga diri sendiri jerk dibantu maid saya :-).

4 comments:

isya said...

bestnya kak, takyah jahit! ;)

Ina said...

Salam Anak Intan,

Congrats! Comeii baby Umar...hehehe. Angah Faisal dapat baby girl semalam. Tahniah again, jaga diri elok2 :)

p/s: mak long nya phone no: 0192966257. please sms your address, kot2 la ada masa, boleh zasss ke puncak alam...hehehe

nino said...

ed, masa ed push keluar kepala push push keluar bahu dan badan, akak rasa senak kat perut. hehe

rohaya said...

take care ed..selamat berpantang

Google