I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Monday, April 05, 2010

One year anniversary

Hari ni genap la sudah 1 taun saya kejer kat amway IT. Saya happy kejer kat sini..sgt2 happy.. dengan colleague yg best2 & sporting & very helpful.. bos yg sgt best.. environment kejer yg best ..semua best lah ekekeke...

Selalu kita dengar persoalan ni kan esp biler pi interview "Where do you see yourself 5 years from now?" betui tak? mesti ada kan?

hmm bagi saya la kan.. saya mmg tak berminat la pada jawatan manager ker, team lead ker apa kejadah semua tu kan.. sebab saya kenal siapa diri saya.. saya ni very technical person & i'm not a good leader.. Tak dak langsung traits or character of a good leader dlm diri saya neh ekekeke..susah nak deal ngan manusia neh.. ai lebih rela bekerja dengan machine sajork ekekeke..

Setelah sekian lama, saya baru sedar.. utk berjaya dlm kerjaya, bukan bermakna kalau you dah jadi manager atau lead & sebagainya you dah berjaya dlm kerjaya kan.. berapa ramai contoh yg saya tgk..masa dia jadik technical person, dia mmg performed giler2 tapi biler dah dinaikkan pangkat jadiks lead atau manager & sebagainya.. dia tak perform..hmm...

Jadi utk berjaya dlm kerjaya tak semestinya you must grow vertically.. you can grow horizontally.. apa maksud nyer tu? maksudnya..contoh macam saya.. saya technical person.. impian saya dimasa hadapan adalah saya mahu jadi expert dlm bidang saya.. kalau dulu saya bermula dr bawah, programmer --> dba --> senior dba --> dan sekarang application dba advisor --> seterusnya saya nak jadiks principal apps dba & seterusnya subject matter expert (SME)..masa tu may be saya dah boleh buat freelance & saya boleh kenakan bayaran RM1,000 sehari ker kan ekeke tak pun RM500 sejam ewah ekekeke.. so ok apa kan? hmm so itu lah impian saya dlm kerjaya... erk tak tau lak camana nak tutup entry neh.. kiter benti cam ni jer la ek ekekeke... tata

3 comments:

linda said...

wah, i loikeeeeeeee ur mision... sbb sy tak pandai technical part, jadi leader pun hancus ni...

adesss, good luck yer kak ed...

nino said...

betol tu ed, macam akak sekarang freelance. income yang akak dapat sekarang lebih banyak dari masa keja dulu. apa yang akak buat sekarang adalah hasil dari experience masa keja dulu. syukur alhamdulillah. dulu masa baru benti keja eh kena buang keja risau sangat takut tak berduit. syukur Allah berikan akak rezeki yang tak putus2.

marinahunny said...

saya setuju sgt kak..x smstinya bila jd ketua tu dh brjaya..cita2 sy sbnrnya nk jd surirmh tangga je..tp tu pun kena tggu gaji suami 10 ribu blh la....

Google