I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Thursday, October 08, 2009

Kronologi peristiwa haris diserang asthma

Sabtu 3 Oct - Haris start terbersin2.. bersin jerk kuar hingus.. bagi dia makan ubat selsema yg dah mmg ada kat umah

Ahad 4 Oct - Haris start batuk.. bawak gi klinik amik ubat batuk & selsema

Isnin 5 Oct - 3 pagi , nafas haris berbunyi kuat.. dada berombak turun naik sampai nampak berlubang biler dia tarik nafas.. saya bawak dia turun bawah makan ubat & urut2 dada haris.. hubby ajak gi klinik masa tu jugak amik nebulizer tapi saya kata lepas subuh la.. oh no good..no good..sila jgn ikut apa yg saya dah buat tu yer u olls.. semua ni pengajaran buat saya.. kul 7 pagi sampai klinik kena bebel ngan doc sebab saya tak datang klinik segera.. masa dia kena attack kul 3 pagi tu doc kata saya dah patut datang huhu..memang menyesal giler occay.. kalau lah sesuatu yg lebih buruk terjadi mesti saya akan salahkan diri saya.. lepas amik nebulizer, haris cam ok sikit..11 pagi - Haris kena attack sekali lagiks.. bunyi wheezing dr napas dia adalah sgt kuat.. dada berombak kencang & turun naik macam berlubang.. haris mengadu letih & tak larat.. saya & hubby yg el hari tu masa tu dua2 tgh cuci porch & keter kat depan umah terus bergegas..siap2.. saya terus cakap kat hubby, nampak gaya kena admit ni kalau gi spital.. terus saya siap2kan pakaian saya & haris kalau2 kena admit kat spital.. on d way gi spital tepon pmcare mintak GL.. tapi dia kater kali ni kena fax referral letter dulu.. hmm masa hubby kejer kat IIB dulu tak yah referral letter sebab dia kata IIB cam vip kat pmcare... so terus gi klinik medijaya kat uptown 2, sesampai jerk situ, nurse tgk keadaan haris dah teruk terus kasik masuk jumpa doc.. doc tengok terus cakap jgn tunggu, terus hantar gi damansara specialist.. lepas dapat referral letter dr doc terus berdesup ke unit kecemasan damansara specialist hospital..

sampai sana, terus amik nebulizer.. haris nampak lega sikit tapi still tak ok, doc kata mmg kena masuk spital ni.. lepas tu gi buat x-ray, amik darah & buat H1n1 test.. alhamdulillah bukan h1n1 tapi x-ray result dia very bad.. doc kata lung haris sempit & bengkak. Haris sangat good boy, berani & kuat semangat.. dia masuk buat x-ray sorang2 tanpa ditemani saya.. pas tu amik darah 3 botol kecik sikit pun tak menangis & buat h1n1 test pun tak melawan sebab doc jolok amik sample dr dlm hidung tu dlm jugak. Lepas settle semua terus dapat masuk wad.

tgh tunggu result x-ray

Every 4 hours nurse akan inject steroid utk surutkan bengkak, then nebulizer pun amik setiap 4 jam, since masa tu haris lemah & lembik, tak lalu makan & tak larat nak makan, doc masukkan air... mmg puas hati sangat di bawah pengawasan doc musa tu.. hari kedua dah nampak perubahan sikit.. haris dah start makan sikit2.. ratah coco crunch utk breakfast & makan fries jerk utk lunch.. fish tu mama dia la yg kerja kan hiks.. tapi air tak mau minum air suam.. dia nak air teh o suam jerk.. bila saya bagitau doctor, doctor ketawa jerk cakap 'huh..macam org tua' hahaha... malam tu pulak haris request ayam goreng..so hubby belikan chicky meal kfc..habis la peha seketul tu..

Doc musa seorg doc yg disiplin & bagus.. tepat kul 8 pagi, doc musa dah ada kat bilik check haris.. doc lain yg rawat doc budak kat sebelah katil haris kul 9, 9 lebih baru la sampai.. pas tu petang sekali & last malam sekali lagi dia dtg check..Haris suruh saya pegang genggam tangan dia macam dlm kartun wall e tu.. wall e genggam tangan eve..nurse inject steriod every 4 hoursmandi timehari kedua, haris dah bertambah ok.. boring tgk tv haris buat coloring atau main ngan robot optimus prime dia
hari ketiga.. haris dah sihat.. dah boleh balik..yeay!!.. tengah tunggu atuk amik kat lobby..

5 comments:

isya said...

mcm mana ngan haris sekrg kak??
alhamdulillah dah boleh balik rumah..

Ina said...

Dear Intan,

Alhamdulillah, Haris dah sihat... take care!

gee ryder said...

haris cool je kena injek...gdboy!

dah sihat ye? alhamdulillah..jgn minum air batu pasni hehe

just me said...

Dear intan,
sorry haven't return your call until today, my hpbattery's flat n i lost the charger :P
anyway, glad haris's has tremendously improved. hope he won't get the attack anymore or at least no more severe attack ya.

SharHanah said...

kak ed, kes kita mcm sama jerk.... ank sy yg kecik admitted seminggu.. 2nd, masuk ICU coz tak leh bernafas... dada dh berlubang berombak2... kena monitor 12jam, seb baik pas tu pernafasan ok, terus tolak masuk wad biasa...xtau ler plak ade asma.. tp, doc kata kena jangkitan kuman kat paru2... skrg nie, Alhamdulillah, dah ok.

Google