I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Sunday, October 25, 2009

celoteh hari ini

Hari ni najihah start periksa akhir taun.. najihah yg nak periksa, babah & mama dia yg nervous hahaha.. sejak hubby kejer kat KL, kejer hubby tak hectic macam dulu.. tak der kejer sampai lewat2 malam macam dulu.. weekend pun dia tak der wat kejer opis.. pendekata banyak waktu free dia yg dia isi ngan membaca, buat research, main game etc kat umah tu..

since hubby yg terlebih gabra, maka satu minggu lepas, dia dok pulun ulang kaji ngan anak dara dia sorang tu, hubby siap buat balik soalan2, print cantik2, suruh najihah buat & discuss ngan najihah.. hubby risau sebab saya tak risau hahaha, saya bukan tak risau tapi saya tahu najihah boleh buat & cepat pickup, cuma yg silap selalunya careless mistake jerk.. huruf besar, huruf kecik etc tu.. so saya pesan kat najihah..jgn lupa baca doa sebelum menjawab soklan..semalam pun kami semua tido awal supaya najihah cukup tido & bersedia mental & cergas dlm peperiksaan.. semoga najihah berjaya dengan cemerlang.. doa & restu mama & babah sentiasa mengiringi najihah..insyaallah..

semalam pun masa gi beli alat2 bantuan utk ujian pendidikan seni dia, saya yg terlebih excited, ada 3 soklan, najihah pilih nak buat topeng muka, so saya yg excited dok pilih bahan2 utk buat mask tu, sequins etc.. ni tgh dok google, gambar2 mask yg boleh jihah wat contoh...hahahaha sempat lagiks tu..keh keh..dlm kepala saya ni dah ada idea ni nak wat camana hahaha...eh ni mak ker anak yg nak amik exam nih kekekeke

pasal pregnancy saya kali ni, alhamdulillah.. saya tak der mual2, mabuk2 pening2.. muntah2 etc.. saya mmg tak mabuk..cuma saya tak boleh lapar.. saya mesti makan setiap masa hahaha.. so pagi2 sebelum masuk opis mesti singgah petronas kat cyber ni beli nasi lemak/bihun/mee goreng , sandwich telur, pringles atau keropok2.. pas tu mesti ada jelly assam sour power tuh..pergh sedap nyer makan masam2 ni hahaha.. giler banyak saya makan kan.. kat opis pulak ada stok nestum kih kih.. giler byk makan.. air kegemaran saya pulak berbeza ngan pregnancy sebelum2 ni.. kalau sebelum2 ni saya suka minum air2 buah cam fresh orange, carrot susu etc, tapi kali ni saya suka vanilla shake, chocolate banana shake, soya pendek kata semua jenis shake la saya suka..mmm yummy.. symptom2 tak der mabuk2 ni sama macam waktu saya pregnantkan haris dulu..apakah kali ini boy? hahahaha.. giler mengharap wei.. hahah tak per lah janji baby sihat.. kalau dapat girl pun tak per...

Ada org tanya camana saya handle anak2 yg ramai ni kan.. sebenarnya saya selalu positif.. anak2 yg ramai ni bukanlah beban pada saya.. dengan kehadiran anak2 lah rezeki saya & hubby bertambah2.. mmg betul perbelanjaan makin bertambah, susu, pampers, pakaian2 & keperluan anak2.. tapi setakat ni semua tak pernah membebankan saya & hubby sebab setiap kelahiran anak2 memberikan kami rezeki yg berlipat ganda.. alhamdulillah.. anak2 ni amanat dr Allah..insyaallah saya & hubby akan sentiasa cuba berusaha menjalan kan tanggungjawab kami sebagai ibubapa.. menyayangi & melindungi anak2 sepenuh jiwa raga kami..

mmg tiap kali makan kat luar ngan anak2 yg ramai ni, meja kami kecoh.. kecoh ngan peel anak2 yg berbagai ragam, tapi bagi saya semua ni waktu anak2 kecik.. rumah riuh rendah ngan hiruk pikuk anak2.. tunggang terbalik.. tapi semua ni tak lama u olls.. pasti benda ni semua akan jadiks kerinduan pada saya & hubby suatu ketika nanti.. setakat ni kami tak rasa kami abaikan anak2.. tiap2 anak dapat perhatian kami & setiap sorang dapat layanan yg bersesuaian ngan usia masing2.. kalau gi beli brg2 kat tesco etc kalau bawak anak2 mmg kecoh hahaha.. tapi kami pedulik apa kan..janji kami bahagia.. :-).
semalam kami celebrate bday maid kami, aisyah.. alhamdulillah kami mendapat maid yg baik, menurut kata, jujur amanah & cekap serta penyayang terhadap anak2.. kami dah layan dia macam family sendiri... pendekata dia tak macam indonesian yg lain. Utk menggembirakan hati dia, kami beli kek coklat yg dipilih oleh haris sihantu coklat hehe.. kasik dia tiup lilin & potong kek pas tu amik gambo nak tunjuk kat parents dia di kampung..
dlm rezeki kiter ada rezeki org lain betul tak? saya & hubby dah naikkan lagiks gaji dia rm50.. la ni gaji dia dah jadiks rm600. tak kisah lah, anak kami yg 4 org tu pun tgh lasak.. mmg patut pun naik gajikan.

nota kaki:
gambo amik ngan hp saya jerk, boleh tak cas bateri kamera keh2..gambo2 lain ada dlm kamera maid sayer.. malas lak saya nak transfer..so ini jerk yg saya sempat snap ngan hp saya tu.

3 comments:

Kopi Suam said...

tahniah Ed..semoga semuanya berjalan lancar..kalau aku ada rezeki...nak jugak yg keempat nanti..pastu leh tutup kedai...cuma takut larat ngan tidak aje la.

nestumrasberi said...

tahniah ed. akak tumpang gumbira.

PerantauSepi1306 said...

alhamdulillah ed... bertambah lagi seorang ye anak ko...

Google