I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Monday, November 02, 2009

cermin2kan diri anda

Pagi tadi masa siap2 nak gi kejer.. sambil2 tu bukak astro oasis..ada rancangan ar-rayyan.. topik pada pagi tadi adalah berkisar ttg penyakit2 hati lah u ols..dengki, busuk hati dan sbgainya..

Dlm rancangan tu dijemput la 2 org student perempuan yg diberi peluang utk utarakan soklan masing2.. saya dengar2 gitu jerk memula..maklumlah masa tu ai tgh sibuk mekap2 ekekeke.. tampal krim, tampal bedak, tenyeh lipstick.. sekali biler dengar salah sorang budak pompuan tu berkata2.. hati saya terus cam eh.. why la kau ni.. apa la masalah kau ni..

soklan dia pada ustazah fatma tu lebih kurang gini la.. "saya ada sorang kawan baik..dia ni selalu pergi jumpa lecturer.. so dia selalu la dapat tips2 soklan periksa & sbgainya.. mslahnya biler dia dah dapat tips2 tu dia tak nak share ngan kitaorg".. apakah? saya cam.. eh apasal minah ni nak salahkan org ek? apasal dia sendiri tak pi jumpa lecturer.. kenapa biler org tu yg dapat tips..org tu pulak yg nak disalahkan... itu maknanya salah satu usaha dia la kan.. dah dia usaha gi jumpa,usaha lebih, dia la yg dapat..

pas tu ustazah tanya balik "kenapa dia boleh pergi jumpa lecturer..kamu tak boleh pergi jumpa ker?" hehe.. haa..kan dah terkena balik...saya rasa sapa2 yg tgk pagi tadi mesti akan nampak cam eh.. budak ni cam bukak pekung didada lak.. dia dok salahkan org.. tapi tak cermin diri sendiri dulu..

pas tu dia jawab balik "kami lain kumpulan, mungkin dia ada lebih banyak masa yg terluang sebab tu la dia selalu jumpa lecturer. Jadi saya nak tanya ustazah.. apa akan jadi kalau kiter kedekut ilmu?"

.. hmm bagi saya la kan dimana ada kemahuan, disitu ada jalan, hendak seribu daya, tak mau seribu dalih.. tak perlulah kiter nak pandang apa yg org ada atau apa yg org dapat.. kalau kiter terus macam ni sampai biler kita takkan maju & berjaya.. bersihkan hati kita terlebih dulu, tanya pada diri kiter apa sumbangan kiter pada org lain, jgn asyik nak suh org sumbangkan pada kiter... senang citer..jgn sibuk2 pasal org.. sendiri usaha sungguh2 insyaallah akan berjaya.. mungkin sebab dia tak share sebab selama ni dia jerk yg dok gigih mencari & menyumbang tapi kiter dok tadah jerk.. hmm jadi cermin2 lah diri dulu sebelum salah kan org lain.. bersihkan hati, betulkan niat, bukakan minda.. jgn sempitkan pemikiran dengan hal2 yg remeh temeh macam gini... kalau kawan dia tu leh curik2 masa utk jumpa lecturer.. takkan dia tak leh nak usaha buat benda yg sama.. tepuk dada tanya iman..

ewah..sekian bebelan pakar motivasi hari ini..ekekekeke

2 comments:

just me said...

ya betul!

~ thalhazlin ~ said...

hurm. betul gak pendapat akak. that student tu memang memalukan diri sendiri. itu bukan kedekut ilmu lah dek oii. itu namanye hampa yang pemalas. nak harapkan ilmu datang kat lutut jek. huhu

Google