I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Wednesday, June 13, 2012

Sekadar renungan utk perkongsian bersama


copy paste dr status sahabat saya Sheik Mazrul

Surah al-Isra':


[18] Sesiapa yang menghendaki (kesenangan hidup) dunia, Kami akan segerakan kepadanya dalam dunia apa yang Kami kehendaki, bagi sesiapa yang Kami kehendaki; kemudian Kami sediakan baginya neraka Jahannam (di akhirat kelak), untuk membakarnya dalam keadaan yang hina lagi tersingkir dari rahmat Allah.
*Ayat ini membuktikan bahawa sesiapa yang berhajat nak jadi kaya, memang Allah akan kabulkan sesuai dengan haloba nafsu insan tersebut. Bukan teknik, teori mahupun pengalaman yang membawa kekayaan tetapi ia terjadi kerana Allah telah jamin dan janji kepada yang mahukan sangat dunia ini maka akan diberi... "hangpa mintak, hangpa pulun....AKU bagi"...akan dibagi sesuai dengan haloba. No guarantee on your iman.


[19] Dan sesiapa yang menghendaki akhirat dan berusaha mengerjakan amal-amal yang baik untuk akhirat dengan usaha yang layak baginya, sedang ia beriman, maka mereka yang demikian keadaannya, diberi pahala akan amal usahanya.
* Ramai yang tidak menyedari apabila kita minta akhirat, maka Allah akan bagi kedua-duanya. AKHIRAT DAPAT, DUNIA PUN DAPAT, tetapi sesuai dengan iman, bukan sesuai dengan haloba kita ye! Kerana itu ada yang kaya seperti Nabi Sulaiman, tetapi kita dapati baginda masih beriman (kayanya serasi dengan tahap imannya yang tak goyah walaupun dah kaya). Dan ada yang diberi dunia cukup sekadar ada, sesuailah dengan imannya kerana yang penting....Allah hendak memelihara imannya...kalau bagi lebih mungkin terjerumus jadi kufur.


[20] Tiap-tiap golongan dari keduanya, golongan dunia dan golongan akhirat Kami hulurkan kepada mereka dari pemberian Tuhanmu (wahai Muhammad); dan tiadalah pemberian Tuhanmu itu tersekat (dari sesiapapun).
*Sekali lagi Allah beri jaminan, dua-dua golongan akan dapat apa yang mereka hajatkan...tetapi ENDING berlainan bergantung sama ada kita tamak kepada apa...dunia atau akhirat.

Semoga kiter tidak tergolong di dalam golongan yg rugi.. amin

No comments:

Google