I love to blog/talk about my family. These sincere sharings are to tell you that family bonding is on top of my life agenda and i believe that each one of us have a uniqueness that others can leverage on. Being very family-oriented, I hope all my entries can contribute by 'prosperizing' other family. This world needs great family towards building great ummah :)

Doa utk Semua
Ya Allah cukupkan rizki padaku, berkahilah rezeki itu dan gantikan semua yg hilang dengan yang lebih baik lagi. Ya Allah sukakan diriku pd IMAN dan hiasi hatiku dengan IMAN itu. Ya Allah sembuhkan bila ada teman-teman yg sakit, lunasi bagi yang berhutang, mudahkan jodoh yg soleh/solehah bagi yg belum, mudahkan pekerjaan bila yang belum mendapatkannya.. ameen

Followers

Saturday, September 22, 2012

Main masak-masak

Entry kali ni sajer nak share ngan u ols beberapa resepi. Jgn salah anggap bukan nak poyokan diri sendiri tapi biasalah kan biler dah siap masak kiter amik gambar post kat instagram, kat twitter..so ramai yg bertanya resepi. Kebanyakan resepi pun saya google dr internet.

Resepi 1 : Butter Chicken.


Resepi ni saya campur2 dr beberapa resepi..tak sangka pulak rasa dia sgt sedap..(*poyo puji diri sendirik lagik ekeke) Tapi maid, en.asben semua cakap sedap so saya rasa bukan tekak saya sorang lah yg cakap macam tu hihi

Bahan A:
Isi ayam dihiris nipis2 ikut citarasa korang lah nak potong camana
3 ulas bawang putih ditumbuk hancur
sikit garam
2-3 sudu besar tepung gandum/jagung

Kesemua bahan A kecuali tepung dicampur&digaul bersama ayam & kemudian diperap. Kemudian sebelum goreng ayam gaul ayam yg dah diperap tadi dgn 2 sudu besar tepung gandum atau tepung jagung. Mana2 pun boleh. Dan goreng ayam sekejap hingga masak & garing sket. Jgn over cook. ketepikan

Bahan B:
2 sudu besar butter
2 ulas bawang putih dicincang halus
setengah biji bawang besar dicincang halus 
Cili padi - hiris 
daun kari
1/4 cawan susu cair
Satu ketul kiub pati ayam
gula secukup rasa

Panaskan butter, masukkan bawang putih, bawang besar, cili & daun kari, goreng hingga wangi. Masukkan ayam tadi, masukkan susu cair, kiub pati ayam & sedikit gula. Kacau rata2 dan kemudian bolehlah diangkat. 

Resepi 2: Resepi Sos Ikan bakar Ala portugis.
- Resepi ni adalah credit to kawan FP/FB saya i.e Zatul Saliza. Moga beliau mendapat pahala dgn perkongsian ini.

Bahan A:
3 btg serai
2 btg bunga kantan
2 inci halia
1 biji besar bawang merah
3 biji bawang putih
10 biji cili api (boleh letak lebih kalau nak pedas lagi)
3 biji cili merah
sedikit belacan
daun kesum
garam + gula secukup rasa (guna gula kabung/nisan lagi sedap)
Kesemua bahan A di atas dikisar. Tumis 1 btg serai yg dititik bersama gula kabung(nisan). Then masukkan bahan A dah ditumis sampai naik bau. Masukkan 1 mangkuk kecil ( dlm 3 senduk) cili kisar (cili boh). Masukkan daun kesum dan 2 helai daun limau. Masak sehingga garing /pecah minyak. Bila dah masak, masukkan ikan dalam foil then tuangkan sos yg dah masak ni. Bungkus foil dan bakar atas pan yg ada sedikit minyak. Masak la dlm 10 minit ke sampai foil menggelembung. Then serve ngan limau nipis.
Add: Masa nak bungkus ikan td dah buh sos semua, boleh tambah ngan kacang panjang, bendi atau petai atau kesemuanya sekali.

Saya buat ikan bakar ni waktu bulan poser ari tu.. masa tu mak & ayah saya ada sini.. ayah saya punya la suka..sedap dia kata.
Saya guna ikan kembong jerk masa tu sebab mak saya dia tak makan ikan pelik2..ikan pari/keli tu semua dia tak makan.. Ikan ni saya belah 2
Layurkan daun pisang atas api. Saya gunakan daun pisang sbb masa tu x der aluminium foil
Saya ada bendi jerk masa tu so masukkan bendi..kalau ada petai sure lagiks best hihi
Bungkus & bakar atas kuali leper utk goreng roti canai tu.. tapi sayang gambar ikan bakar yg dah dimasak x sempat di snap sbb masa tu dah nak berbuka semua dah tak sabar nak makan haha.. lepas tu boleh lah buat air asam..mmm nyum2.

Resepi 3 : Lamb Chop (Blackpepper & Mushroom Gravy)

Ini adalah lunch kami hari ini sebenarnya hihi.. walaupun nampak tak menarik tapi rasanya masyaallah sedap bangat seh! Serius anak2 semua siap hirup lebihan gravy tu haha. Resepi ni saya amik dr google. tak silap saya dr website kongsi resepi.

Bahan² untuk Blackpepper & Mushroom Gravy
2 sudu besar lada hitam - saya x gunakan ni, tapi saya guna 2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar serbuk pati ayam
1 biji bawang besar - dadu
1 biji tomato - dadu
1 paket serbuk mushroom soup VONO - jenama lain pun boleh, saya guna maggi punya serbuk mushroom
500 - 700 ml air
7 biji cendawan butang
1 sudu besar margerin @ butter
1/2 cawan kicap manis - saya guna dlm 1 sudu besar jer, sebab tu x hitam kot ekekeke
lebihan air dari daging kambing yang di grill - saya x masukkan sebab x der pun air dia haha
1 sudu besar tepung jagung - saya x masukkan pun sebab mcm dah pekat jerk lepas blend bahan2 semua
2 sudu besar air - saya dah tak masukkan sebab atas tadi dah masukkan 700ml air
garam
gula (jika perlu)

Cara²
1. masukkan mentega @ margerin ke dalam periuk. tumis bawang besar hingga kekuningan.
2. kemudian masukkan tomato dan tumis lagi hingga tomato layu.
3. masukkan serbuk mushroom soup ke dalam mangkuk dan larutkan dengan sedikit air, kemudian tuang ke dalam periuk. kacau seketika.
3. masukkan air, lada hitam yang dikisar halus, serbuk pati ayam, lebihan air daging kambing yang digrill, dan kicap manis. kacau rata. (tak perlu sampai mendidih)
5. masukkan bahan² didalam periuk tersebut ke dalam blender. kisar seketika hingga lumat kesemuanya dan masukkan semula kedalam periuk tadi.
6. masak lagi gravy hingga mendidih.
7. masukkan cendawan butang yang dihiris, garam dan gula jika perlu.
8. satukan tepung jagung dengan 2sb air, kacau rata dan masukkan kedalam peruk. kacau hingga likat.
9. setelah likat dan mendidih, ketepikan sebentar.

Lamb tu, saya beli yg dah siap2 marinated kat jusco. Saya just letak sikit butter atas dia, bungkus dlm aluminium oil & bakar atas kuali leper.

Resepi 4 : Potato Salad.

Resepi ni saya amik dr blog Fatin Liyana. Simple & mudah. Sedap juger. Saya copy & paste jer ni.

Bahan-bahan :

6 biji kentang
2-3 sudu besar mayo
1 sudu besar lemon juice
1 sudu besar air
3-4 genggam daun bawang
Serbuk pati ayam & perasa


: Cara-cara :

Potato
Kentang dipotong kiub (saiz lebih kurang macam sebiji pemadam)
Didihkan bersama dengan garam. Tos.

Dressing:
Dalam mangkuk yang lain, campurkan mayo, lemon juice, air, serbuk pati ayam, & perasa sehingga sebati.
Gaul kentang yang sudah ditos dengan dressing dan daun bawang.
Simpan dalam peti sejuk untuk beberapa jam. Voila!

Selamat mencuba! Ceh poyo lagiks.. ekekeke..Maafkan saya.

1 comment:

linda said...

Nyammmm. Mekasey share sis :)

Google